x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Paul Newman: Cronica unei morţi… anunţate

Paul Newman: Cronica unei morţi… anunţate

de Loreta Popa    |    05 Oct 2008   •   00:00
Paul Newman: Cronica unei morţi… anunţate

Fost fumător înrăit şi suferind de cancer pulmonar, Paul Newman a găsit energia necesară să-şi semneze cu autoironie epitaful: "Aici zace Paul Newman, a cărui moarte a fost o greşeală, din cauză că ochii lui au devenit căprui".



Fost fumător înrăit şi suferind de cancer pulmonar, Paul Newman a găsit energia necesară să-şi semneze cu autoironie epitaful: "Aici zace Paul Newman, a cărui moarte a fost o greşeală, din cauză că ochii lui au devenit căprui".


La 25 mai 2007, cu puţin timp înainte de a afla că suferă de cancer, Paul Newman şi-a anunţat retragerea din lumea filmului. Un an mai târziu, la vremea când toamna colorează în ruginiu frunzele copacilor, pleca liniştit dincolo de Câmpiile Elizee, perfect împăcat cu sine însuşi. O serie de complicaţii rezultate în urma unui cancer pulmonar au dus la decesul actorului.


PRIMII ANI. S-a născut tot într-o zi de 26, însă în ianuarie 1925, în Cleveland, Ohio. Tatăl său, Arthur Newman, de origine evreiască, conducea cu succes o afacere cu articole sportive, iar mama sa, Theresa, provenea dintr-o familie de unguri catolici. Paul Leonard Newman a cochetat cu actoria încă din primii ani de şcoală şi, deşi studiase la Universitate ştiinţele economice, la întoarcerea din armată a răspuns chemării sale şi s-a înscris la Universitatea de Artă Dramatică de la Yale. În cel de-al doilea război mondial s-a înrolat în Marina americană, dar, pentru că suferea de daltonism, nu a fost trimis în prima linie, ci a îndeplinit diferite sarcini administrative. După război şi-a luat diploma universitară în Ştiinţe, în 1949. Acesta a fost şi anul primei sale căsătorii, care a eşuat însă, cu Jacqueline Witte. Au avut împreună trei copii, două fete şi un băiat. Acesta din urmă, Scott, a murit în 1978 din cauza unei supradoze.


STARUL. În 1953 îşi face debutul pe Broadway în piesa lui William Inge, "Picnic", prilej cu care o întâlneşte pe Joanne Woodward, studentă pe atunci. A fost şi momentul în care studiourile Warner Brothers îl remarcă, decizând să semneze un contract de exclusivitate. În 1955, Newman a dat o probă pentru "La est de Eden", în care James Dean urma să joace. Îşi dorea rolul fratelui lui Cal (James Dean), numai că Richard Davalos a fost preferat pentru acest rol. Cel dintâi, dintr-o listă lungă, succes cinematografic al lui Newman vine o dată cu rolul boxerului Rocky Graziano, în "Cineva acolo sus mă iubeşte" (1956), personaj care i-ar fi revenit lui James Dean dacă acesta nu şi-ar fi pierdut viaţa într-un accident de maşină.
Cu Joanne (alături de care va juca în "Lunga vară fierbinte") se căsătoreşte în ianuarie 1958. Aceasta i-a adus pe lume trei copii, cei doi formând până în ultima clipă unul dintre cele mai solide cupluri de la Hollywood. Filmele în care a jucat reprezintă repere ale celei de-a şaptea arte: "Pisica pe acoperişul fierbinte", regia Richard Brooks (1958), alături de Elizabeth Taylor, prima sa întâlnire cu dramaturgul american Tennessee Williams, urmată de "Dulcea pasăre a tinereţii" (1961), "Luke mână rece", "Cacealmaua" (1973) şi "Butch Cassidy şi Sundance Kid", alături de Robert Redford. "Am acceptat să-l joc pe Cassidy, întrucât mi se pare că pentru prima oară personajul concordă cu documentele reale ale epocii; fără îndoială însă m-a sedus şi natura lui magnifică", spunea Paul Newman despre rolul din "Butch Cassidy şi Sundance Kid".


PASIUNI. Newman obţine Oscarul pentru întreaga carieră în 1986, iar în anul următor, 1987, în sfârşit, Oscarul pentru rolul principal în filmul lui Martin Scorsese, "Culoarea banilor". Pentru mulţi, adevăratul "suflet" al acestui actor s-ar afla în rolul jucătorului de biliard pe cât de arivist, pe atât de cinic şi lipsit de apărare. A mai obţinut trei Globuri de Aur, un premiu Bafta, Emmy, Screen Actors Guild şi unul la Cannes, în 1958. Paul Newman îşi face debutul regizoral în 1968, cu "Rachel, Rachel", nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film. Ca regizor a semnat şi "Harry şi fiul", din 1984, un film pe alocuri autobiografic, dar şi "Efectul razelor Gamma asupra anemonelor" (1972) şi "Menajeria de sticlă" (1987). O altă mare pasiune a lui Newman au fost cursele automobilistice. În 1979 a participat la raliul Le Mans, ieşind al doilea la volanul maşinii sale Porsche, în timp ce la circuitul de la Daytona maşina i-a luat foc, dar fără a păţi nimic. Liberal convins, rebel mai mult în filme decât în viaţă, Newman s-a angajat dintotdeauna în campanii umanitare. În 1978 a reprezentat Statele Unite ale Americii la ONU în conferinţa pentru dezarmare.
A înfiinţat "Newman’s Own" în 1982, împreună cu vecinul său din Westport, scriitorul A.E. Hotchner. Afacerea, o glumă mai degrabă, a fost pusă pe roate ca să iasă pe piaţă reţeta proprie de sos vinegrete, devenită apoi foarte cunoscută. Gluma a devenit în timp profitabilă, aducând mai multe milioane de dolari în conturile acestora. Paul Newman era cunoscut ca fiind, politic vorbind, un "liberal", opţiune nu tocmai curentă în lumea show-bizz-ului. A militat împotriva războiului din Vietnam şi în favoarea drepturilor civile ale americanilor de culoare. Astfel a ajuns pe lista neagră a lui Nixon, fapt care a constituit un motiv de mândrie tot restul vieţii. Rolurile de la maturitate, mai subtile, mai complexe au desăvârşit portretul acestui mare actor "Fără răutate", "Infernul din zgârie-nori", "Vulcanul", "Verdictul" sau "Culoarea banilor", "Mr. & Mrs Bridge". În ultimii ani, Paul i-a avut ca parteneri pe unii dintre cel mai bine cotaţi actori de la Hollywood. În 1999 a jucat alături de Kevin Costner în "Mesaj de departe", iar în 2002 a filmat pentru ultima oară în "Drumul spre pierzanie", alături de Tom Hanks şi Jude Law.
Ulterior, şi-a împrumutat vocea pentru lungmetrajul animat "Maşini", care a avut premiera în 2006. Evitând tipicul vieţii de vedetă de Hollywood, Newman era rezervat cu interviurile şi avar cu autografele. Actorul declara că doar simţul umorului i-a menţinut sănătatea mentală în lunga sa carieră.


Atitudine faţă de personaje

În unul din rarele sale interviuri, prin 1982, Paul Newman spunea despre încercările sale de a face regie de film şi nu numai: "Prima mea dragoste a fost regia. Am obţinut chiar un loc la Universitatea din Yale, pentru a o studia. Ca actor sunt departe de a avea spontaneitatea soţiei mele, Joanne Woodward. Atitudinea mea puritană faţă de personajele ce mi se propun mă obligă să reflectez mult înainte de a începe lucrul. În viaţa cotidiană îmi ascund emoţiile povestind tot felul de lucruri terne. Prima mea încercare de regie – «Rachel, Rachel» – era cea în care voiam să demonstrez că sunt capabil să regizez fără a fi ridicol, dar mai ales voiam să scap de lanţurile cu care rolurile de «băiat bun» îmi legaseră mâinile. Ceea ce mă pasionează în regie sunt raporturile mele cu actorii. Sunt în stare să le iau locul pentru a le explica ce vreau cu o justeţe şi libertate pe care nu le mai am faţă de ale mele roluri."


Lungul drum către casă

Paul Newman şi soţia lui, Joanne Woodward, deţin un record în privinţa longevităţii căsătoriei lor, care, lucru foarte rar la Hollywood, a durat timp de 50 de ani. "Oamenii rămân căsătoriţi pentru că aşa vor, nu pentru că uşile sunt încuiate", spunea actorul. Au apărut împreună pe afişul mai multor filme, începând cu "Lunga vară fierbinte" (1958), "Winning" (1969) sau "Mr & Mrs Bridge". Paul Newman a hotărât ca pasiunea sa pentru regie să fie pusă în practică în câteva pelicule care au rămas în istoria cinematografului, drept pentru care,  i-a încredinţat soţiei unul dintre mai frumoase şi mai complicate roluri jucate de aceasta (Beatrice din "Efectul razelor Gamma asupra anemonelor", în 1972). Paul Newman şi Joanne Woodward s-au căsătorit la 29 ianuarie 1958 şi au împreună trei fiice: Elinor Teresa (1959), Melissa Steward (1961) şi Claire Olivia (1965). A rămas neschimbat până în ultima clipă. Şi-a iubit cu pasiune familia, meseria, cursele auto şi a fost gata în orice moment să-i ajute pe cei aflaţi în nevoie.

×
Subiecte în articol: paul newman