x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pavilionul neputinţei

Pavilionul neputinţei

de Alexandru Nastase    |    02 Iul 2008   •   00:00
Pavilionul neputinţei

STANDUL ROMĂNIEI LA ZARAGOZA RĂMÎNE TOT ÎNCHIS
România continuă să se facă de rîs la expoziţia internaţională Zaragoza 2008. La exact o lună de la inaugurarea expoziţiei, standul ţării noastre este încă închis. La 10 iulie ar trebui să aibă loc Ziua României la acest eveniment. Din cauza prim-ministrului Tăriceanu şi ministrului Mediului, Attila Korodi, Ziua României ar putea fi ratată. 5 milioane de euro – un preţ exorbitant – ascund de fapt interese UDMR. 



EXPOZIŢIA DEZASTRULUI ● Interesele autorităţilor, mai presus de imaginea ţării
România continuă să se facă de rîs la Expoziţia internaţională Zaragoza 2008. La exact o lună de la inaugurarea expoziţiei, standul României este încă închis. La 10 iulie ar trebui să aibă loc Ziua României la acest eveniment. Din cauza intereselor guvernanţilor, Ziua României ar putea fi ratată.

Inaugurată la 1 iunie la Zaragoza, expoziţia internaţională dedicată "Apei şi dezvoltării durabile" a atras pînă acum peste 100.000 de vizitatori. Subiectul a convins 105 state din toată lumea, dar şi Comisia Europeană să deschidă pavilioane prin care să informeze publicul despre soluţiile existente pentru a se evita o criză mondială a apei, în contextul încălzirii globale. La o lună de la inaugurare, în expoziţie sînt cîteva pavilioane care încă nu au fost deschise publicului: China, Belgia, Croaţia şi România. Chinezii nu şi-au adus încă toate echipamentele din cauza grevei transportatorilor de pe mai multe continente. Belgienii şi croaţii au avut probleme tehnice, aparatele folosite pentru decorarea pavilionului stricîndu-se şi făcînd imposibilă primirea vizitatorilor. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre pavilionul României. Aici se lucrează de zor, ai noştri nefiind pur şi simplu în stare să deschidă pavilionul la timp.

ÎNTUNERIC ŞI DEDESUBTURI. De afară arată foarte diferit de celelalte pavilioane. E gălbui, culoare foarte pală, şi are un model sculptat, ca un basorelief de culoare gri. Pe mine personal m-a dus gîndul la bordurile lui Videanu. Noroc că spaniolii şi ceilalţi vizitatori n-au trecut prin calvarul borduriadelor. Sub alegoria imaginată de arhitecţi scrie cu litere gri, de-o şchioapă "România". Literele arată tot ca un fel de borduri şi nu sînt fixate. Oricine îşi pune mintea poate să fugă cu vreo literă. Înăuntru, "peisajul" este la fel de dezolant. Întuneric beznă, la fel ca dedesubturile afacerii pe care vi le prezentăm imediat, cîteva luminiţe (în nici un caz de la capătul tunelului) şi muncitori care trebăluiesc de zor, vorbind unul cu altul în ungureşte. Am intrat fără nici o problemă şi mi-am făcut de lucru prin şantier fără ca nimeni să mă bage în seamă. Cel pus să supervizeze aceste lucrări este nimeni altul decît Zsolt Bogos, consilierul personal al ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi. Auzind de haosul de la Zaragoza, Korodi a fost personal la faţa locului săptămîna trecută, aducîndu-l cu el pe Bogos şi însărcinîndu-l cu supravegherea lucrărilor. "Grăbiţi-vă!" şi "Nu faceţi rabat de la calitate!" au fost cele două sfaturi pe care Korodi le-a dat muncitorilor, încurajîndu-i să termine treaba cît mai repede, poate chiar la 1 iulie. Şi asta în condiţiile în care la 10 iulie are loc Ziua României la expoziţia de la Zaragoza, eveniment la care sînt aşteptaţi să participe Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu. Pavilionul nu a fost deschis nici ieri. În primul rînd pentru că lucrările nu erau gata şi în al doilea rînd pentru că luni noapte Zaragoza a fost lovită de o puternică furtună, ploaia torenţială infiltrîndu-se în tavanul pavilionului românesc şi provocînd pagube. La omul sărac...

PREŢURI PIPERATE. Preţul pavilionului românesc este neaşteptat de mare: 4,9 milioane de euro. Asta în condiţiile în care standul Comisiei Europene a costat 2,2 milioane de euro. La aceasta, CE a mai adăugat alte 1,2 milioane de euro, împreună cu Parlamentul European, pentru aducerea de invitaţi care să vorbească despre cum îşi propune Europa să rezolve problema apei. Pentru conferinţe s-a închiriat chiar un spaţiu separat în centrul Zaragozei. Cu toate acestea, costurile nu sînt atît de ridicate ca cele pentru pavilionul României. Conceptul ţării noastre este mai degrabă unul spectaculos, plin de efecte speciale, decît unul practic, care să-l informeze pe vizitator. Practic, în standul românesc va fi foarte mult întuneric, iar din nişte schele aflate aproape de tavan va fi format un patrulater de fum – ceea ce se numeşte în limbaj de specialitate "smog screen". Pe acest "ecran" vor fi proiectate imagini în mişcare cu Delta Dunării. Zsolt Bogos este sigur că ideea îi va da gata pe vizitatori, care vor lua cu asalt pavilionul ţării noastre. Conceptul a fost însă folosit şi de alte ţări, e drept, nu la acelaşi nivel tehnic. Astfel, Angola foloseşte două smog screen-uri, pe care sînt proiectate nişte desene care simbolizează bule de apă. Efectul a produs senzaţie.

Explicaţii pentru un dezastru anunţat

Cum se explică haosul organizatoric de la Zaragoza? E simplu: omul lor a fost înlocuit cu omul nostru. Lucrarea a fost atribuită prin licitaţie Grupului Imobiliar Trustee SA, unde acţionari sînt Tiberiu Tender (fratele lui Ovidiu Tender) şi Tender SA, persoană juridică. Firma figurează pe lista datornicilor la 30.09.2007, publicată de guvernanţi, şi se află în executare silită. GIT a semnat contractul la 5 mai 2008, cu termen de finalizare 5 iunie 2008. GIT nu a lucrat nimic la Zaragoza, iar contractul a fost reziliat cu acordul părţilor. Cu alte cuvinte, nu s-au plătit penalităţi. Firma lui Tender e acoperită, întrucît Ministerul nu a obtinut aviz pentru proiect de la autorităţile spaniole, iar GIT a refuzat să lucreze fără documente. În această situaţie, Attila Korodi a făcut o mutare care să îl ajute şi pe unul dintre apropiaţii UDMR: Attila Demeter. Din şomer de lux, acesta a devenit săptămîna trecută manager de proiect pentru pavilionul de la Zaragoza. Pentru asta a plătit fostul manager, Daniel Popescu, parţial vinovat de situaţie.

Cosmetizare pentru Tăriceanu şi Korodi

Demiterea de săptămîna trecută este însă doar o manevră de "spălare" a celor doi principali vinovaţi de acest haos: prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu şi ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi. Cei doi, ale căror mandate numără extrem de multe gafe, încearcă să se spele unul pe altul în an electoral. Deşi amîndoi ştiau de dezordinea de la Zaragoza, au preferat să-l demită doar pe Daniel Popescu. Într-o încercare de liniştire a lucrurilor, Korodi a trimis deja invitaţiile pentru instituţiile de presă de a participa alături de el, la 10 iulie, la Ziua României în cadrul expoziţiei din Spania.

×
Subiecte în articol: special româniei korodi zaragoza pavilionul