x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pe aici vor trece greii planetei

Pe aici vor trece greii planetei

de Mara Raducanu    |    Lucian Florea    |    19 Mar 2008   •   00:00

Jurnalul Naţional a publicat acum câteva zile traseul pe unde vor trece “greii” invitaţi la Bucureşti cu ocazia Summit-ului NATO. Ieri am primit informaţiile oficiale, care în proporţie de 98% coincid cu cele prezentate de noi. Aşadar, iată culoarele cu greutate!

BILĂ ALBĂ - Apropierea Summit-ului ne-a cam pus la muncă


Jurnalul Naţional a publicat acum câteva zile traseul pe unde vor trece “greii” invitaţi la Bucureşti cu ocazia Summit-ului NATO. Ieri am primit informaţiile oficiale, care în proporţie de 98% coincid cu cele prezentate de noi. Aşadar, iată culoarele cu greutate!

 

Dacă treceţi prin Capitală în această perioadă şi observaţi că se plantează flori, se reamenajează spaţiile verzi, se montează indicatoare de orientare, se mătură străzile (pe bune!) şi, printre alte activităţi, se sigilează canalele, nu vă impacientaţi! Situaţia e una trecătoare, iar toate acestea poartă un nume: Summit-ul NATO de la 2-4 aprilie. Poate sosirea lui George W. Bush sau a lui Nicolas Sarkozy pe meleaguri româneşti a picat tocmai bine pentru începerea “curăţeniei”... de primăvară. Pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale. Aşa cum se practică pe la noi, pe la români! Mai mult, am participat la antrenamentele cu adrenalină ale şoferilor care vor conduce maşinile demnitarilor prezenţi la Bucureşti, i-am cunoscut pe sniperii care vor ochi fără menajamente pe oricine mişcă în front, am asistat la sigilat canale şi am făcut cunoştinţă cu robotul Teo, luptătorul de bază împotriva teroriştilor. În mare, ne-am convins că viaţa unora dintre cei mai puternici oameni ai planetei este în siguranţă. Cum rămâne însă cu circulaţia?!

ZONE ÎNCHISE. Printre atâţia invitaţi pe sprânceană şi atâtea eforturi depuse din partea autorităţilor române, partea care ne va da cel mai mult de furcă este bineînţeles cea referitoare la restricţiile de circulaţie. Astfel, potrivit autorităţilor, în perioada 2-4 aprilie se va delimita un culoar unic pentru deplasarea coloanelor oficiale de la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” la Palatul Parlamentului. Separarea culoarului va fi materializată prin mijloace auxiliare de semnalizare, fiind interzisă pătrunderea pe acesta. Tot traseul, începând de la Aeroportul Otopeni până la Palatul Parlamentului, va putea fi traversat în câteva puncte figurate cu albastru pe hartă.

În comunicatul primit ieri de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) se precizează faptul că într-una din zile, în perioada Summit-ului, circulaţia rutieră pe B-dul Regina Elisabeta, B-dul Eroii Sanitari şi în perimetrul Palatului Cotroceni, respectiv Şos. Cotroceni, între Pod Cotroceni şi Piaţa Leu, Str. Dr Gheorghe Marinescu, B-dul Geniului pe sensul dinspre Şos. Panduri către Piaţa Leu va fi interzisă din motive de securitate. Traversarea acestui tronson se va putea realiza totuşi la P-ţa Operei şi la intersecţia B-dul Eroilor – B-dul Eroii Sanitari.

 

ATENŢIE, ŞOFERI! Pe traseele menţionate mai sus, atât pe carosabil, cât şi pe trotuar, precum şi în perimetrul obiectivelor oprirea autovehiculelor va fi interzisă pe o distanţă de 10-15 metri. Pentru mai multă siguranţă din partea celor implicaţi, sâmbătă, 29 martie, va avea loc simularea realizării culoarului unic prin amplasarea balizelor şi a celorlalte indicatoare rutiere, care vor rămâne dispuse pe partea carosabilă. După terminarea simulării, conducătorii auto vor putea folosi şi benzile culoarului unic. În această zi, dar şi în intervalul 2-4 aprilie semnalizarea rutieră va fi modificată şi completată cu indicatoare de orientare.

 


POLIŢIA, LA POST! Constantin Stroescu, şeful Biroului Educaţie Rutieră din cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere, ne-a declarat ieri că în perioada Summit-ului agenţii de la rutieră vor însoţi coloanele oficiale pe culoarul unic constituit, se vor ocupa de fluenţa traficului rutier pe principalele artere din exteriorul culoarului unic, degajarea părţii carosabile şi trotuarelor de autovehiculele oprite sau staţionate pe traseele de deplasare şi în perimetrele Palatului Parlamentului şi Palatului Cotroceni, în cooperare cu Primăria Municipiului Bucureşti. În conformitate cu Dispoziţiile Comandamentului Naţional de Securitate a Summit-ului NATO vor fi supuse restricţiilor de circulaţie parţial sau total şi alte trasee şi zone, asupra cărora populaţia va fi informată din timp.

 

Recomandările Poliţiei Rutiere

  • evitarea traversării Capitalei de autovehiculele aflate în tranzit;
  • folosirea cu precădere a mijloacelor de transport public, atunci când acest lucru este posibil;
  • respectarea atât de conducătorii de autovehicule, cât şi de pietoni a semnalelor agenţilor de poliţie rutieră ce însoţesc coloanele oficiale şi a celor de pe traseu cu prioritate faţă de semnalizarea rutieră şi semafoare;
  • alegerea traseelor ocolitoare să se facă după o informare temeinică prealabilă;
  • evitarea claxonatului abuziv.

 

Bucureştiul, cel mai păzit oraş

 

Măsurile drastice de securitate pentru desfăşurarea în bune condiţii a Summit-ului va antrena peste 23.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne şi Reformei (MIRA).

 

Securitate maximă. Pe străzi vor patrula 9.000 de poliţişti şi 8.000 de jandarmi. La graniţă vor fi desfăşuraţi 1.800 de poliţişti de frontieră, în timp ce alţi 2.550 de angajaţi ai MIRA vor activa pe linia de evidenţă a populaţiei, paşapoarte, comunicaţii, imigrări şi relaţii publice. Mai mult, pentru atingerea tuturor standardelor în materie de securitate, impuse de importanţa unei astfel de întruniri, la nivelul internelor a fost luată decizia detaşării în Capitală a 900 de poliţişti, 2.800 de jandarmi, 100 de lucrători ai IGSU, precum şi poliţişti de frontieră. În perioada 2-4 aprilie, România va găzdui aproximativ 6.500 de oaspeţi străini, între care 3.500 de jurnalişti. În afara delegaţiilor din cele 26 de ţări membre NATO, la Summit vor veni reprezentanţi a 23 de parteneri ai NATO pentru pace, plus delegaţii din Rusia, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Iordania, Singapore, precum şi oficiali de la Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană.

 

 

 

×
Subiecte în articol: eveniment