x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pe stomacul gol - Condamnati la foame

Pe stomacul gol - Condamnati la foame

de Lucian Dobrater    |    20 Aug 2005   •   00:00
Pe stomacul gol - Condamnati la foame

Considerata inca din perioada comunista una dintre cele mai grele unitati de detentie din Romania, puscaria din Aiud a ajuns in ingrata situatie de a dramui la maximum hrana celor aproximativ 1.100 de incarcerati, 400 dintre ei fiind condamnati la pedepse mari, pentru infractiuni criminale.

Penitenciarul de maxima siguranta din municipiul Aiud, judetul Alba, traverseaza una dintre cele mai negre perioade din istoria sa, de peste 150 de ani. Considerata inca din perioada comunista una dintre cele mai grele unitati de detentie din Romania, temuta puscarie a ajuns in ingrata situatie de a dramui la maximum hrana celor aproximativ 1.100 de incarcerati, 400 dintre ei fiind condamnati la pedepse mari pentru infractiuni criminale.

O vizita intr-o inchisoare precum cea din Aiud, in care au murit in lanturi si chinuri groaznice multi dintre opozantii comunismului, astazi nu mai constituie un motiv de ingrijorare. Inchisoarea terorii de pe vremuri se transforma incet-incet intr-o unitate de detentie la standardele europene, iar vizitatorii ocazionali nu mai simt fiori reci pe sira spinarii.

MENIU CU LEGUME. Cu toate ca se vorbeste tot mai des de integrarea in Uniunea Europeana, detinutii anului 2005 din Aiud sunt in pericol sa moara… de foame. Daca pe vremuri puscariasii treceau in liniste la cele vesnice in urma unor barbarii sangeroase de neimaginat, cei de astazi se afla in pragul inanitiei. De cateva zile bune, la pranz se mananca numai dovlecei si gulii… In goana acerba spre indeplinirea criteriilor de aderare la UE, mai-marii tarii isi inchipuie ca sistemul penitenciar romanesc se poate revitaliza si fara bani de la buget. Si, mai grav, cu detinuti lihniti de foame… Bugetul alocat pentru acest an s-a terminat luna trecuta, iar in prezent conducerea Penitenciarului depune eforturi disperate sa faca rost de bani din piatra seaca pentru ca detinutii sa nu moara de foame.

FRISOANE.Asa arata intrarea in Sectia a VII-a a Penitenciarului Aiud

SIGURANTA. Puscarie sigura pentru fostii evadati, Penitenciarul Aiud este axat in special pe "cazarea" detinutilor care au de executat pedepse mari, de peste zece ani. De asemenea, la Aiud sunt gazduiti 90% din evadatii care au incercat si au reusit sa iasa din unitatile de detentie din tara sau de pe holurile tribunalelor si procuraturilor. "Cel putin din anul 2001 incoace, de cand sunt eu director, nici unul nu a incercat sa evadeze de aici, desi la un moment dat aveam peste 2.000 de oameni. Este adevarat, unul a incercat sa fuga, cu ajutorul unui cearsaf, insa nu a ajuns decat in curtea 1… A durat doar cinci minute pana a ajuns la gard, unde a fost retinut de trupele noastre speciale, si oricum nu ar fi reusit sa iasa, pentru ca noi avem trei curti", a relatat directorul Penitenciarului Aiud, magistratul Viorel Comanita. Cei 1.100 de detinuti sunt in "custodia" unui personal de circa 400 de persoane, 260 dintre ei constituind personalul operativ-supraveghere, escortare la instante etc. Directorul Viorel Comanita recunoaste ca schema nu este completa, dar posturile sunt blocate deocamdata: "Mai avem nevoie de personal operativ, mai ales ca o parte dintre ei s-au pensionat pe ordonanta. Reforma sistemului penitenciar presupune asigurarea resurselor umane si financiare; daca aceste doua conditii nu sunt indeplinite, va fi foarte greu de realizat un progres…".

DATORII. Banii pentru medicamente s-au terminat in ianuarie! Situatia financiara a Penitenciarului Aiud este in acest moment critica. Exista si explicatii. "In primul rand, cand s-a conceput acest buget al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, nu s-a tinut cont de situatia concreta din fiecare penitenciar in parte. La inceputul anului in curs, bugetul nostru a fost calculat sa ne ajunga pana la sfarsitul lunii iulie, dar nu a ajuns… Numai pentru medicamente, banii alocati s-au terminat in luna ianuarie… Nu prea avem solutii legale, deoarece noi nu avem personalitate juridica, deci nu putem fi ordonator principal de credite, iar, potrivit Ordonantei 500, depasirea bugetului constituie infractiune… Noi trebuie sa facem pe dracul in patru, cum se spune, sa asiguram hrana, medicamentele, conditiile decente de incalzire si igiena, pentru ca, in caz contrar, pot aparea nemultumiri si nu avem nevoie de asa ceva…", a aratat directorul Comanita. La aceasta data, Penitenciarul Aiud are datorii de 5,2 miliarde de lei catre furnizori, 3 miliarde din suma reprezentand datorii acumulate pentru neplata alimentelor. De asemenea, unitatea are de incasat contravaloarea unor prestari-servicii in valoare de circa 3 miliarde de lei, 1,4 miliarde numai de la SC Cristian Impex SRL, firma unui cunoscut miliardar din Alba-Iulia, Dorel Cristian Tamas. "I-am actionat in judecata pe debitori, dar procedura de executare este foarte greoaie, multe firme s-au desfiintat, altele nu mai au lichiditati, mai ales ca avem si dosare de peste doi ani pe rolul instantelor de judecata", a precizat directorul adjunct al penitenciarului, col. Liviu Alexandru.

"GAZ"-UL INUNDAT
Ramasa fara bani, unitatea de detentie din Aiud a mai primit o lovitura, inundatiile din aceasta vara distrugand aproape in intregime suprafata de 38 de hectare de teren arabil cultivat anual in Gospodaria Agricola Zootehnica (GAZ) a Penitenciarului, care a fost inundata de trei ori in ultima vreme. "A fost distrusa toata cultura, pe 32,4 hectare, din care realizam anual peste 150 de tone de cartofi de toamna si alte cateva zeci de tone de legume necesare hranei detinutilor - varza, castraveti, fasole, morcovi, rosii s.a. Animalele le-am salvat in ultimul moment, dar din cauza distrugerii furajelor, am fost nevoiti sa dam 40 de vaci la alte penitenciare din tara, pentru ca nu am mai avut de unde sa le dam de mancare... Cu 150 de tone de cartofi si leguminoase faceam o economie foarte mare la buget, iar acum am pierdut tot... Singura consolare este ca avem rezerva de carne pentru inca doi ani de acum inainte si nu mai trebuie s-o platim si pe asta...", s-a lamentat directorul.

116,8 MILIOANE LEI
Directorul Comanita a trimis un memoriu catre Ministerul Justitiei, in incercarea de a sensibiliza factorii de conducere pentru cateva zeci de milioane de lei. In zadar insa. Se cunostea situatia, dar la ultima rectificare de buget, Administratiei Nationale a Penitenciarelor i s-au promis 170 de miliarde, din care 100 s-au pierdut pe drum... "70 de miliarde impartite la 36 de penitenciare, trei centre de minori si patru spitale-penitenciar, va dati seama ce mai ramane... De fapt, din bugetul Ministerului Justitiei, de 2.270 de miliarde, Administratiei Penitenciarelor i-a revenit doar 3,2 la suta...", a precizat directorul Penitenciarului Aiud. In tot acest timp, cheltuielile anuale pentru un detinut au crescut substantial in ultimii cinci ani. Daca in 2001, cheltuielile totale/detinut/an erau de 25,6 milioane de lei, in anul 2004 acestea au crescut de aproape cinci ori, la 116,81 milioane lei. "Este clar ca pentru functionarea normala a unitatii pana la sfarsitul anului este nevoie de cel putin 20 de miliarde de lei", a mai spus Viorel Comanita.

"Celular" occidental pentru detinuti

CONSTRUCTIE. Conditiile de cazare vor fi de patru stele
Cele mai importante spatii ale inchisorii se modernizeaza, acest lucru fiind singurul motiv de multumire a conducerii Penitenciarului Aiud, aflat in pragul falimentului. "Am trimis circa 800-900 de oameni la alte penitenciare din tara, pentru ca suntem intr-un proces de modificare a unei cladiri, denumita «celular», construita in forma de T, in anul 1892. Este vorba de o constructie modernizata din temelii, conform cerintelor si normelor europene, care a constituit si subiectul unui reportaj al Televiziunii Nationale Danemarca 1, ai carei specialisti au apreciat lucrarea, spunand chiar ca in tara lor nu exista asemenea unitati de detentie", a subliniat Viorel Comanita. Noul "celular" al Penitenciarului Aiud va dispune de dotari de inalt nivel, cu camere pentru maximum patru oameni, dus si toaleta separate de camera, gresie, faianta, paturi noi, saltele Relaxa, sala de mese separata, instalatie interna de cablu tv cu 40 de programe, interfoane, camere de supraveghere. Pana acum, Administratia Nationala a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei a alocat 62 de miliarde de lei vechi pentru investitia de la Penitenciarul Aiud. Directorul adjunct al unitatii, colonelul Liviu Alexandru, a precizat ca pana acum cazarea detinutilor se facea in 312 camere cu cate sase paturi fiecare, respectiv trei cate trei suprapuse, intr-un spatiu insuficient, de 3,80/2 metri. "Nici nu aveau aer sa respire ca lumea. Acum o sa fie alte conditii, deoarece in «celular» s-a restrictionat si numarul de paturi, vor fi maximum patru in camera", a adaugat Liviu Alexandru. "In mod clar, supravegherea va fi cu totul altfel dupa inaugurarea acestui nou «celular». Avem interfoane, camere video, va fi o supraveghere mai buna si detinuti mai putini", a apreciat inspectorul-sef Pavel Moldovan, seful serviciului Siguranta Detentiei din Penitenciarul Aiud.
×