x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pelerinaj in Dealul Mitropoliei

Pelerinaj in Dealul Mitropoliei

de Anca Scarlat    |    01 Aug 2007   •   00:00
Pelerinaj in Dealul Mitropoliei
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Doliu şi lacrimi sincere. Catedrala Patriarhală a plăns marţi impreună cu sutele de credincioşi care au venit să sărute pentru ultima oară măna Prea Fericitului Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romăne. Cei care l-au iubit au aşteptat ore in şir pentru a ajunge lăngă trupul neinsufleţit.


Bătrăni, bolnavi, cu multele lor probleme, dar cu lacrimi in ochi pentru cel pierdut. Sute de oameni au uitat ieri de toate problemele lor şi au venit in pelerinaj la Patriarhie. Măcar să-i dăruiască o ultimă floare dacă n-au putut sta prea mult să aştepte. "Ne-a intărit Dumnezeu. Ai văzut? V-am spus eu că o să aveţi aer condiţionat şi că n-o să fie căldură? Aşa a vrut El!", spunea ieri una dintre bătrănele de pe Dealul Mitropoliei, fericită că rugăciunile ei fuseseră auzite şi că totul a fost aşa cum şi-a dorit. Credincioşii care au mers să-şi ia rămas-bun de la Prea Fericitul Teoctist sunt convinşi că adevărata sfinţenie a Patriarhului şi credinţa lor l-au induplecat pe Dumnezeu să facă vremea mai blăndă, astfel ca toţi să poată sta ore intregi in aşteptare. Şi foarte puţini au renunţat, chiar dacă au fost nevoiţi să piardă jumătate din zi pe Dealul Mitropoliei, insetaţi şi infometaţi. Se inainta greu spre sicriu. Doar in grupuri organizate de jandarmii care asigură paza, astfel incăt să nu se aglomereze spaţiul de la intrarea in biserică.


"L-AM IUBIT!".
"L-am iubit şi cred că este un sfănt." Asta spun mulţi dintre credincioşii care vin să-l vadă pentru ultima dată. "Am venit şi aseară, şi acum trebuie să merg la serviciu. Dar mă voi intoarce diseară. Toată ţara ar trebui să fie in doliu acum", ne-a mărturisit o tănără absolventă de Teologie. Cei care au crezut ani la rănd in sfinţenia Prea Fericitului Teoctist mai spun că au presimţit că se va intămpla ceva rău. "L-am simţit. Ştiam că aşa are să se-ntămple. Şi ieri am avut aşa, o nelinişte. Dar sunt măndră şi bucuroasă că am putut să vin aici. Toate slujbele şi toate rugăciunile le-am intămpinat cu el. El nu trebuia să facă totuşi această operaţie, că o mai ducea foarte mult", spunea Alina, credincioasă, 58 de ani. Asemenea multora, şi ea a stat la Patriarhie de luni seară şi va fi prezentă in continuare pănă in ziua inhumării: "Am fost şi ieri, dar n-am stat toată noaptea. Am plecat cu ultimul metrou. Azi-dimineaţă am venit cu prima maşină, la 6:00. O să vin şi măine, şi la inmormăntare vreau să-i fiu alături". Cei care s-au trezit devreme n-au fost nevoiţi să stea la coadă, pentru că pănă la ora 10:00 s-a putut intra lejer in Catedrala Patriarhală. Mai tărziu insă, creştinii au aşteptat in picioare căteva ore, dar n-au cedat pănă la sfărşit. (Anca Scarlat)


Personalităţi la Patriarhie

Tot după ora 10:00 au ajuns la Patriarhie şi căteva figuri ale vieţii publice. Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, Prinţul Paul de Romănia, Theodor Stolojan, liderul PLD, şi Teodor Meleşcanu au ajuns in prima parte a zilei. Toţi l-au cunoscut şi l-au stimat pentru ceea ce a reuşit să construiască de-a lungul carierei. Fiecare a ascuns căte-o lacrimă lăngă trupul neinsufleţit al celui rămas singur cu Dumnezeu. Şi fiecare i-a aprins căte o lumănare la căpătăi. Pe Dealul Mitropoliei, pelerinajul va dura pănă vineri, 3 august, cănd Prea Fericitul Teoctist işi va găsi locul intru veşnicie alături de ceilalţi patriarhi inhumaţi intre zidurile sfinte.

×
Subiecte în articol: eveniment