x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Penescu, dare de mită, "Vâlcea" audieri nocturne

Penescu, dare de mită, "Vâlcea" audieri nocturne

de Florin Gongu    |    Elly Cîrstea    |    14 Apr 2009   •   00:00
Penescu, dare de mită, "Vâlcea" audieri nocturne
Sursa foto: Cristi Preda/Gazeta Sporturilor/Intact images

Zeci de ofiţeri de Poliţie judiciară ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie împreună cu procurori DNA au organizat ieri-dimineaţă mai multe percheziţii simultane la locuinţa patronului echipei FC Argeş, Cornel Penescu, la sediul clubului şi la sediul central al firmei PIC, unde fraţii Penescu au biroul, precum şi la Federaţia Română de Fotbal, unde a fost sigilat biroul şefului Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Cornel Penescu a fost trezit de poliţişti la ora 8:00 şi o jumătate de oră mai târziu patronul clubului alb-violet era dus la DNA-Piteşti pentru audieri. La sediul clubului FC Argeş a ajuns tot ieri-dimineaţă procurorul Doru Ţuluş, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA, care a rămas în incinta clubului pînă spre după-amiază.

Concomitent, la sediul central al firmei PIC, deţinută de fraţii Ilie şi Cornel Penescu, aflat la intrarea pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, au sosit alţi procurori şi ofiţeri SIAS. Între timp, la sediul DNA a ajuns şi fratele mai mare al lui Cornel Penescu, Ilie Penescu, care nu a stat decât cinci minute şi a părăsit sediul destul de supărat.

S-a aflat că percheziţiile au legătură cu un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Piteşti al DNA, fiind vorba de mai multe meciuri aranjate, patronul de la FC Argeş fiind acuzat că a cumpărat mai mulţi arbitri pentru ca echipa sa să fie favorizată.

CUTII CU ACTE SIGILATE DE LA PIC
Câţiva luptători SIAS au intrat în hypermarketul PIC şi, la indicaţiile procurorilor DNA, au ridicat mai multe seturi de documente. În total au fost sigilate câteva cutii de carton, care au fost duse ulterior, cu ajutorul unui cărucior, în sediul central PIC. Cristian Mincă, preşedintele FC Argeş, a recunoscut că la club are loc un control legal:
"Sunt nişte domni aici care fac control în acte. Nu ştim în acest moment despre ce e vorba. Controlul este legal. Aşteptăm şi noi mai multe lămuriri suplimentare".

Cornel Penescu a fost reprezentat în faţa procurorilor de doi avocaţi, Radu Nistor şi Florentin Sorescu, cel din urmă fiind recunoscut ca apărător al controversatului poliţist Cristian Cioacă.

Surse din rândul anchetatorilor au dezvăluit că meciurile vizate de procurorii anticorupţie sunt Gloria Bistriţa - FC Argeş, care a fost suţinut la data de 31 octombrie 2008 şi s-a terminat cu scorul 2-0, meciul FC Braşov - FC Argeş care s-a disputat la data de 15 martie 2009 şi s-a terminat cu scorul 1-0 şi FC Argeş - Universitatea Craiova, de la data de 3 octombrie 2008, cu scorul 1-1.

De remarcat că, la primele două partide menţionate, piteştenii au pierdut! Anchetatorii îl acuză pe patronul clubului FC Argeş, Cornel Penescu, că le-ar fi dat arbitrilor Aurelian Bogaciu, Marcel Savaniu, Cristian Nica şi Tiberiu Lajos anumite sume de bani pentru a avantaja echipa alb-violetă.

54.000 EURO ŞI 290.000 LEI
Avocatul Radu Nistor a ieşit din sediul DNA în jurul prânzului şi a declarat: "Este vorba de un act de corupţie în fotbal. Problema e dacă există, într-adevăr, aceste acte materiale de remitere a unor sume de bani către personaje din fotbalul românesc. Este vorba de câteva mii dre euro pentru arbitri şi pentru asistenţi. Sunt mai multe discuţii telefonice între mai multe persoane. În baza acestora, s-au lansat acuzaţiile privind darea de mită către arbitri Marcel Savaniu, Cristian Nica, Aurelian Bogaciu şi Tiberiu Lajos".




La puţin timp după aceea, Cornel Penescu a ieşit din sediul DNA însoţit de un poliţist din cadrul arestului IPJ Argeş. Nu purta cătuşe, însă era evident îngrijorat. I-a salutat pe jurnalişti şi a spus: "Sunt nevinovat. Sănătate tuturor".

Reţinerea lui pentru 24 de ore, pentru infracţiunea de dare de mită, a fost confirmată ulterior tot de către avocatul Radu Nistor: "A fost reţinut pentru 24 de ore. Este acuzat că le-a dat arbitrilor respectivi suma de 54.000 de euro şi 290.000 lei". Cornel Penescu a fost dus în arestul IPJ Argeş, urmând ca procurorii să fi dispus dacă îl prezintă Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş cu propunerea de arestare preventivă.

BADEA: "FC ARGEŞ A FOST DEZAVANTAJATĂ"
Antrenorul echipei FC Argeş, Ionuţ Badea, a declarat: "E regretabil ce se întâmplă. Nu pot să mă pronunţ eu despre metodele prin care a fost reţinut domnul Penescu, dar pot să spun că domnul Penescu este tipul de om care ajută o mulţime de oameni atât prin Hypermarket şi tot ce se leagă de Pic, cât şi în fotbal, prin FC Argeş.

În ceea ce priveşte acuzaţiile că am fi fost ajutaţi de arbitri, pot spune că FC Argeş a fost mai mult dezavantajată, iar mărturie stau casetele video ale jocurilor. Nu am apucat încă să vorbesc cu jucătorii, dar o să o fac luni după-amiază, când avem programat antrenamentul. Ei trebuie să fie calmi şi liniştiţi pentru că vineri avem meci important la Buzău şi trebuie să câştigăm".

PROMOVAREA LUI MIHĂIŢĂ IANOVSCHI, SUSPECTĂ
În dosarul lui Penescu există şi un act de corupţie în privinţa arbitrului piteştean Mihăiţă Ianovschi, care este şi antrenor la juniorii lui FC Argeş. Se pare că Penescu ar fi oferit anumite sume de bani pentru promovarea acestuia în eşaloane superioare.

În timp ce Mihăiţă era audiat, la sediul DNA a venit şi tatăl său, Mihai Ianovschi, care a declarat: "Am venit în calitate de tată. A venit un procuror la vestiare şi i-a spus lui Mihăiţă să se prezinte la DNA. Vreau să vă spun că băiatul meu a arbitrat de la 1 ianuarie un singur meci".

Mihăiţă Ianovschi a plecat de la DNA după câteva ore şi a spus că nu are nimic de declarat şi că a fost chemat de procurori în calitate de martor.

REACŢIILE IMPLICAŢILOR
"E incredibil ce se întâmplă. E o acuzaţie gravă, eu nu am fost înştiinţat. Înţeleg că e venită pe axa lui FC Argeş. Eu nu am arbitrat FC Argeş deloc anul acesta, nu am nici o legătură", a fost replica asistentului Cristi Nica.

"Am auzit ce se întâmplă la sediul FRF, dar eu nu am nici o legătură. Eu sunt acasă şi mă pregătesc să plec la un meci din Liga a II-a pe care îl voi arbitra. Nu ştiu cine are interes să spună că eu aş fi reţinut", a declarat şi Aurelian Bogaciu, cel care a arbitrat FC Argeş - U Craiova 1-1, meci la finele căruia Adrian Mititelu a reclamat în termeni duri arbitrajul, alegându-se cu o amendă de 300.000 RON din partea Comisiei de Disciplină.


Mircea Sandu: "Am spus de mult că se va ajunge la această situaţie"
Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a ţinut ieri să facă unele precizări în legătură cu vizita procurorilor frăcută ieri la sediul FRF.




"La ora 7:20 am primit un telefon acasă şi mi s-a spus că a fost pus sigiliu pe biroul lui Gheorghe Constantin. La 7:45, am ajuns la FRF şi am luat contact cu cei care se ocupă de acest caz. Mi-au pus la dispoziţie două adrese şi un mandat de percheziţie. Constantin a ajuns între 10:30 şi 11:00.

Acum este în biroul lui şi pune la dispoziţie tot ceea ce i se cere. Nu este reţinut, nu are cătuşe, este împreună cu avocatul ales, Doru Viorel Ursu, şi cu alţi martori, salariaţi ai federaţei. Mulţi ţintesc la Sandu Mircea, dar după 20 de ani nimeni nu a putut să aducă vreo vină preşedintelui Federaţiei", a spus Mircea Sandu, care a continuat:

"Nu este o situaţie plăcută pentru FRF, dar acum se întâmplă un lucru pe care l-am anticipat mai de mult, adică încercarea de obţinere de rezultate nemeritate prin alte metode decât cele sportive. Am pus la dispoziţia procurorilor peste 250 de pagini şi documente, în special rapoarte de arbitraj. Mi s-a mai cerut fişa postului pentru Gheorghe Constantin, pentru Marcel Lică, dar şi actele în privinţa lui Mihăiţă Ianovschi.

S-a întâmplat în Italia, Polonia, Serbia. V-am spus că se va ajunge şi la noi cu astfel de lucruri. Trebuie să vorbească fotbaliştii şi antrenorii, nu ăştia care au făcut bani mulţi. În fotbal trebuie să fie bani albi".

IMPLICATE ŞI CASELE DE PARIURI?
Naşul a făcut referiri la arbitrajul românesc, dar şi la situaţii conexe: "Sunt mulţumit de activitatea lui Gheorghe Constantin. Până la această ultimă etapă am avut un singur meci cu probleme serioase de arbitraj, cel al lui Lajos de la Gaz Metan - Dinamo. Acum, unii arbitrii au greşit foarte grav în ultima etapă, iar trei dintre ei nu ar mai trebui delegaţi pe viitor, însă acest lucru rămâne la latitudinea CCA, care e o comisie independentă.

I-am lăudat pe unii după şedinţa Comitetului Executiv, dar mai bine nu o făceam. De exemplu, arbitrajul lui Istvan Kovacs de la meciul CFR Cluj-Gloria Bistriţa (2-2) a fost foarte slab. Sunt de părere că la arbitrii care defavorizează vădit o echipă ar trebui să se renunţe".

Mircea Sandu a dezvăluit apoi că înainte de startul etapei 25 a primit o informaţie conform căreia la unul dintre meciuri o echipă va învinge la o diferenţă de cel puţin trei goluri, lăsând de înţeles că e vorba de sume imense, care au fost pariate.

Singurele meciuri care s-au terminat la diferenţă de 3 goluri sunt Dinamo-FC Vaslui (scor 4-1) şi FC Braşov-Gloria Buzău (scor 4-0), dar şeful Federaţiei l-a exclus pe primul. "Nu sunt împotriva pariurilor, dar ele ar trebui să fie corecte. Nu ar trebui să se ajungă la a plăti jucători, arbitri, antrenori sau chiar conducători pentru ca unii să se îmbogăţească." Interesant e că FRF are contract cu o casă de pariuri care dă şi denumirea Ligii 2!

"Nu suntem întrebaţi, ci direct acuzaţi. Am arbitrat două meciuri la Argeş, unul s-a câştigat, unul s-a pierdut, şi de aceea sunt băgat în oala asta. Sunt cu sufletul curat şi nu am făcut astfel de compromisuri. Sunt la final de carieră şi probabil că unii vor să mă compromită"
Tiberiu Lajos, arbitru

"Sper ca rezultatele anchetei să demonstreze că CCA nu e implicată. La fel ca în cazul transferurilor de jucători, FRF e obligată să pună la dispoziţia anchetatorilor documentele cerute. Nu-mi pare rău că am renunţat la delegarea arbitrilor, pentru că îmi ocupa foarte mult timp"
Ionuţ Lupescu, director general FRF

×
Subiecte în articol: special cornel argeş sediul penescu