x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pensie mizeră pentru un chirurg legendar

Pensie mizeră pentru un chirurg legendar

de Miruna Munteanu    |    07 Noi 2008   •   00:00
Pensie mizeră pentru un chirurg legendar

Reputatul profesor Dan Gavriliu, primul chirurg din lu­me care a reuşit, în 1951, înlocuirea completă a unui or­gan inventând procedura de reversie a tubului gastric, trăieşte astăzi, la 93 de ani, cu o pensie de 749 de lei pe lună. După o carieră de şase decenii şi vreo 50.000 de vieţi salvate, ar avea dreptul la mult mai mult. Asta pentru că pensia profesorului nu a crescut deloc de mai bine de trei ani, în ciuda majorărilor succesive acordate de Guvern tuturor categoriilor de pensionari. O eroare de calculator. Semnalată, recunoscută, dar neremediată. De luni întregi, funcţionarii Casei de Pensii Sector 1 nu îşi găsesc timp să repa­re greşeala. Sesizările marelui chirurg zac nemişcate pe acelaşi raft şi adună praf. De la Protecţia Consumatorului a primit doar consolarea că nu este singurul pensionar în această si­tuaţie. Se pare că, pentru a învinge indiferenţa birocratică, e nevoie de mai multă tenacitate decât pentru a revoluţiona chirurgia.



Un pionier de geniu al chirurgiei mondiale primeşte de la statul român o pensie de 749 de lei pe lună. Profesorul Dan Gavriliu a intrat în istoria medicinii,în 1951, când a realizat prima înlocuire completă a unui organ, inventând procedura de reversie a tubului gastric. Astăzi, la 93 de ani, se vede nevoit să lupte cu sistemul pentru a-şi căpăta drepturile legale.

Pensia profesorului Gavriliu nu a crescut deloc de mai bine de trei ani, în ciuda majorărilor succesive acordate de Guvern tuturor categoriilor de pensionari. Practic, el continuă să încaseze aceeaşi sumă la care avea dreptul în ianuarie 2005. Atunci, valoarea punctului de pensie era de 295 lei. Azi însă ea este de 697,5 lei. Scrie, negru pe alb, chiar în talonul primit, luna trecută, de marele chirurg. Şi numărul de puncte acumulat de profesorul Gavriliu în peste 60 de ani de muncă este menţionat corect : 2,53133. O simplă operaţie de înmulţire se dovedeşte, însă, prea dificilă pentru computerul Casei de Pensii. În loc de 1.765 de lei, produsul calculat în talon a rămas tot 749 lei. A rămas acelaşi, indiferent că punctajul doctorului Gavriliu a fost înmulţit în aceşti doi ani cu 295, 323, 541, 581 sau 697.

Eroarea este flagrantă. Au recunoscut-o şi funcţionarii Casei de Pensii a Sectorului 1, care au promis să remedieze greşeala şi să achite eşalonat diferenţele acumulate din ianuarie 2006 şi până acum. O datorie de peste 100 de milioane de lei vechi. Nu s-a întâmplat însă nimic. Profesorul Gavriliu a continuat să primească aceleaşi taloane de pensie care sfidează artimetica elementară. Şi aceeaşi sumă de bani, care reprezintă mai puţin de jumătate din cât i se cuvine, acum, prin lege.

"MANEVRA HEIMLICH" CONTRA GAVRILIU
Numele profesorului Dan Gavriliu a revenit în atenţia presei internaţionale în urmă cu cinci ani, când cotidianul "Cincinnati Enquierer" a dezvăluit că un faimos medic american s-a împăunat, timp de patru decenii, cu o invenţie care îi aparţinea, de fapt, confratelui din România. Impostorul era dr. Henry Heimlich – cunoscut mai ales pentru manevra (cu acelaşi nume) de deblocare a căilor respiratorii în caz de înec cu bol alimentar. La temelia carierei sale spectaculoase a stat, însă, revoluţionara operaţie de înlocuire a esofagului, "furată" de la profesorul Gavriliu. Procedeul – cunoscut sub denumirea de "esofagoplastie cu material gastric", sau "anastomoză eso-gastrică" – are rolul de a compensa lipsa esofagului, cauzată fie de malformaţii congenitale, de cancer sau de ingestia unor substanţe toxice. Încă din anii 60, Heimlich s-a prezentat drept unicul inventator al acestui procedeu, pentru care americanii folosesc prescurtarea RGT (Reverse Gastric Tube).

În vara lui 2003, un anonim misterios a alertat publicaţia "Cincinnati Enquierer" cu privire la această fraudă. Jurnaliştii au descoperit că prima esofagoplastie cu material gastric a fost realizată, în 1951, de un chirurg român, profesorul Dan Gavriliu de la Spitalul Carol Davilla din Bucureşti. Abia în 1955, Henry Heimlich a început să experimenteze procedeul pe câini. Mai mult, în 1956, Heimlich a călătorit la Bucureşti, unde i s-a permis să asiste şi să filmeze o operaţie de înlocuire a esofagului realizată de chirurgul român. Întors în Statele Unite, nu a ezitat să-şi asume paternitatea procedeului.
A constatat-o, de altfel, şi jurnalistul de la "Cincinnati Enquierer" trimis pe firul afacerii. Obişnuit să fie un răsfăţat al presei, Heimlich a fost prins pe nepregătite şi a căzut în capcană. Reporterul consemnează: "La început, Heimlich a declarat că el este unicul inventator al operaţiei esofagiene cunoscute sub denumirea de «reversie a tubului gastric» (RTG). Dar, când am întrebat de Gavriliu, Heimlich a ezitat. A recunoscut imediat că românul a fost primul care a efectuat operaţia. Apoi, Heimlich a zis că el şi Gavriliu au conceput operaţia simultan, independent unul de celalalt. Apoi, Heimlich a zis că el a fost primul care a inventat procedura în Statele Unite." Documentele demonstrau, însă, cu totul altceva. Într-o comunicare publicată de revista Surgery în octombrie 1957, Henry Heimlich recunoscuse, negru pe alb: "Prima operaţie RGT a fost realizată cu succes de dr. Gavriliu la 20 aprilie 1951, ştirea fiind publicată într-un jurnal medical românesc două luni mai târziu. În 1952, el a prezentat în faţa Societăţii Române de Chirurgie 17 cazuri încununate de succes. În mai 1955, a publicat rezultatele acestei intervenţii pe 40 de pacienţi. Dr. Winfield şi cu mine am operat cu succes folosind metoda Gavriliu la 20 aprilie 1957, la Metropolitan Hospital Center of New York Medical School."


Epilog

Investigaţia celor de la "Cincinnati Enquierer" a mai produs o lovitură de teatru: personajul misterios de la care pornise campania de demascare a doctorului Heimlich era chiar unul dintre fii acestuia, Peter. El a fost cel care a sesizat presa cu privire la impostura tatălui său. Într-o scrisoare adresată profesorului Gavriliu, Peter Heimlich explica: "Tatăl meu v-a făcut o teribilă nedreptate. Am decis să-mi asum responsabilitatea şi să încerc să repar efectele comportamentului lui incalificabil faţă de dumneavoastră. Spre deosebire de tata, dumneavoastră sunteţi cu adevărat un geniu. Aşa că a fost o onoare pentru mine să corectez lucrurile, ca să puteţi primi recunoaşterea pe care o meritaţi." Numai de-ar fi şi funcţionarii Casei de Pensii la fel de dornici să-şi corecteze greşelile... Deocamdată, profesorul Dan Gavriliu continuă să primească, lunar, echivalentul a vreo 250 de dolari. Şi un amănunt nu lipsit de importanţă, doctorul Henry Heimlich este multimilionar.


Medicina cu Magna cum laude

Dan Gavriliu s-a născut la 26 aprilie 1915, la Brăila. În 1941, a absolvit cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, "Magna cum laude". Anul 1942 şi l-a petrecut pe frontul de Est, mobilizat ca medic militar. Pentru participarea la luptele din Caucaz, a primit medalia "Serviciu Credincios" şi "Crucea Meritul Sanitar". Întors din război, a fost angajat la Clinica Chirurgicală Filantropia. În 1947, Dan Gavriliu a devenit cel mai tânăr medic primar chirurg din ţară. Faima internaţională a cucerit-o în 1951, când a realizat, în premieră mondială, operaţia de înlocuire a esofagului cu tub gastric. A fost invitat pe toate meridianele lumii să prezinte acest procedeu revoluţionar. Inclusiv la prestigiosul "Royal College of Surgeons" din Marea Britanie. În 1975, a fost profesor vizitator la Clinica Mayo din Statele Unite. În 1985, a devenit membru al Academiei Franceze de Chirurgie. A fost consultant al "World Journal of Surgeons", publicaţia oficială a Societăţii Internaţionale de Chirurgie. A scris patru tratate de chirurgie, fiind coautor la alte 11. A brevetat şapte invenţii, inclusiv în domeniul instrumentarului medical. Într-o carieră de peste şase decenii, a efectuat aproape 50.000 de intervenţii chirurgicale, dintre care mai mult de 4.500 de operaţii pe esofag. Până la pensie a lucrat la Spitalul Universitar din Bucureşti, unde, în 1991, i s-a ridicat un bust. A continuat să colaboreze, ca medic primar şi profesor consultant, până în iunie 2002. Este doctor docent, membru emerit al Academiei Române de Ştiinţe Medicale.

×
Subiecte în articol: special gavriliu heimlich