x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pensionabilii, şomeri la mâna angajatorilor

Pensionabilii, şomeri la mâna angajatorilor

de Aniela Nine    |    Diana Scarlat    |    20 Apr 2010   •   00:00
Pensionabilii, şomeri la mâna angajatorilor
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

O lege publicată la 29 martie în Monitorul Oficial schimbă regulile pensionării, dar nu abrogă articolele referitoare la acelaşi lucru, din vechea Lege 19/2000.

Angajaţii sunt obligaţi să rămână fără nici o sursă de venit între data la care depun cererea de pensionare, până când primesc decizia, care poate dura chiar şi patru luni, deşi termenul legal este de 45 de zile. Astfel, pensionabilii ajung la mâna angajatorilor dacă vor să lucreze în continuare.

Conform Legii privind unele măsuri în domeniul muncii şi asigurărilor sociale publicată în Monitorul Oficial nr. 195 din 29 martie 2010, cei care ies de acum la pensie nu mai pot lucra în continuare, până primesc decizia de pensionare, decât dacă vrea angajatorul. Însă a rămas neabrogat un articol din vechea lege, care spune altceva.

Legea 195 din 29 martie 2010 modifică articolul 41, alineatul 5 din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi drepturi de asigurări sociale, astfel: "Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, în condiţiile legii."

Dar nu se specifică nicăieri faptul că s-ar abroga alineatul 6 de la acelaşi articol al Legii 19, care spune că "În situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare".

Astfel, cele două legi se bat cap în cap. Dacă adăugăm şi articolul 56, alineatul 1 din Codul Muncii, modificat prin Legea nr. 49 din 2010, care spune: "Contractul individual de muncă existent încetează de drept: d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare", se nasc două întrebări la care legiuitorul nu dă răspuns, prevederile devenind astfel o sursă de posibile abuzuri. Şi anume:

În cazul salariaţilor care şi-au continuat activitatea după îndeplinirea condiţiilor de pensionare pentru limita de vârstă în baza acordului angajatorului, conform art. 41 alin. (5) din Legea nr. 19/2000 este necesar un alt acord al angajatorului pentru continuarea raporturilor de muncă? Şi în cazul salariaţilor angajaţi pe durată determinată care cumulează pensia cu salariul există obligaţia constatării încetării de drept a contractelor individuale de muncă existente, având în vedere prevederile art. 56 lit "d" din Legea nr. 53/2003, aşa cum a fost modificat prin Legea nr 49/2010?

ALTE MODIFICĂRI
Aceeaşi lege publicată în Monitorul Oficial la 29 martie modifică şi data depunerii dosarului de pensionare. "Art. 1672 - în perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor de cotizare prevăzute în anexa nr. 3, cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depun de către solicitant sau, după caz, de către angajator, cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare prevăzute de lege, la casa teritorială de pensii în a cărei rază teritorială se află domiciliul solicitantului", se specifică în Legea 195/2010, prevedere care mai dă o dată peste cap sistemul.

Deşi noile modificări au intrat în vigoare deja de la data publicării în Monitorul Oficial, până în prezent nu ştie nimeni cum ar trebui să se aplice. Angajatorii nu mai ştiu cum să răspundă neconcordanţelor, angajaţii care-şi depun dosarul de pensionare habar n-au când ar trebui s-o facă şi mai ales dacă vor mai avea vreo sursă de venit în perioada scursă între depunerea dosarului şi data la care primesc decizia, reprezentanţii sindicatelor încă nu au aflat de modificări, iar specialiştii pe legislaţia muncii din ministerul de resort sunt prea ocupaţi cu dezbaterile actuale din Parlament pe marginea altor modificări la noul proiect de lege a pensiilor ca să se mai intereseze de alineatele uitate între Legea 19 şi modificarea ei recentă.




DEZBATERI ÎN PARLAMENT
Între timp au început dezbaterile la noua Lege a pensiilor. Senatorii n-au reuşit aseară să intre în dezbaterea pe fond a Legii pensiilor, amânând discuţiile pentru astăzi. În prezenţa a peste 100 de pensionari, senatorii au pierdut o oră şi jumătate de discuţii procedurale declanşate de faptul că ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a prezentat un punct de vedere în privinţa pensiilor militare diferit de cel prezentat de ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Oprea a susţinut necesitatea menţinerii pensiilor militare aşa cum sunt în prezent, pe când ministrul Şeitan vorbise de la tribună despre principiul unitarităţii pensiilor. PSD a criticat intervenţia ministrului Oprea, considerând că Executivul nu are un punct de vedere unitar pe acest proiect de lege. Mai mult, PSD a cerut retrimiterea proiectului de lege către iniţiator, Guvernul, invocând inexistenţa avizelor CSAT şi CSM la proiect.

Senatorii au mai decis să solicite şi prezenţa premierului Boc la dezbaterile care vor avea loc astăzi. Printre cele mai importante amendamente propuse la proiectul legii pensiilor figurează cel care stabileşte că valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai puţin de 45% din salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Acest amendament îi are ca iniţiatori pe senatorii PSD Alexandru Cordoş şi Elena Mitrea, pe senatorul PD-L Ion Ruşeţ şi senatorul PNL Minerva Boitan. Comisia juridică şi Comisia pentru apărare au redactat, la rândul lor, avize favorabile, cu amendamente, în timp ce Comisia pentru buget a propus un aviz favorabil fără amendamente. Nu au fost de acord cu prevederile proiectului de lege şi au întocmit aviz negativ Comisia pentru egalitate de şanse şi Comisia pentru drepturile omului.

 

Prevederile proiectului
Sistemul unitar de pensii publice prevede, printre altele, recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate în plată la data introducerii noului sistem. Proiectul mai vizează creşterea şi egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei, creşterea vârstelor de pensionare pentru personalul din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

În varianta propusă de Executiv, proiectul de lege prevede reevaluarea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele ce vor fi integrate în sitemul unitar de pensii din magistratură, diplomaţie, personal auxiliar din instanţe de judecată şi funcţionari publici parlamentari. De asemenea, procedura de stabilire a valorii punctului de pensie menţionează integrarea persoanelor aparţinând sistemelor speciale de pensii în sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul propune, pe de altă parte, creşterea numărului contribuabililor la sistemul unitar de pensii publice cu persoanele care realizează venituri exclusiv din profesii liberale - manageri, asociaţii familiale şi drepturi de autor. Pensionările anticipate parţiale de invaliditate abuzive, nejustificate medical sunt descurajate prin noul proiect, modificându-se şi finanţarea indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I din bugetul de stat.

×
Subiecte în articol: special pensii şomeri angajatori