x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pentru o cauză nobilă

Pentru o cauză nobilă

de Anca Alexe    |    Mihai Stirbu    |    11 Apr 2008   •   00:00
Pentru o cauză nobilă
Sursa foto: Karina Knapek/

Un zîmbet, o privire, un acord de pian. Maestrul Dan Grigore a cîntat pentru speranţă şi prietenie. Un eveniment răsunător pentru participanţii în inima căroara, preţ de cîteva ore, a existat un scop comun: spectacolul de caritate în beneficul copiilor sîrbi din provincia Kosovo.

Un zîmbet, o privire, un acord de pian. Maestrul Dan Grigore a cîntat pentru speranţă şi prietenie. Un eveniment răsunător pentru participanţii în inima căroara, preţ de cîteva ore, a existat un scop comun: spectacolul de caritate în beneficul copiilor sîrbi din provincia Kosovo.

Taverna Sîrbului a fost miercuri martora unei seri inegalabile, de calitate. O seară care poate fi trecută fără prea multe dubii în anuarul reuşitelor. Aşa cum Marius Tucă, directorul publicaţiei Jurnalul Naţional, a apreciat: “Ceva extraordinar, care nu poate duce decît la rezultate bune. O mînă întinsă pentru nişte copii care ar merita mult mai mult”.

Salonul cuprinzător al restaurantului cu iz balcanic i-a întîmpinat cu braţele deschise pe politicienii, artiştii, oamenii de cultură şi ziariştii care au dat curs invitaţiilor. Mare parte din cei prezenţi a apreciat, a susţinut, a lăudat iniţiativa şi a făcut donaţii. Astfel că, la mijlocul serii, donaţiile în bani lichizi însumau peste 20.000 de euro şi o importantă sumă în lei. Restul donaţiilor a fost făcut direct în contul Ligii de Prietenie Româno-Sîrbă. “O idee ge­neroasă şi foarte utilă. Pentru că tot vorbim noi de geopolitică, tot vorbim de precedentul Kosovo, dar uităm de fapt că acolo sunt oameni. Ca om care a vizitat provincia Kosovo, de multe ori împreună cu reprezentanţii comunităţii sîrbe, pot să vă spun că tema acestui concert şi ideea generoasă ca generaţia tînără să rămînă acolo şi să-şi facă un viitor pe pămîntul pe care s-a născut şi de care aparţine este o idee extraordinară. Tocmai de aceea am răspuns şi prezent la această invitaţie. Am venit să şi donez, sigur. Pentru o cauză nobilă, de ce nu! Iar Taverna Sîrbului este un loc care inspiră la prietenie şi la colaborare în Peninsula Balcanică”, a mărturisit preşedintele PSD, Mircea Geoană.

 

OAMENI DE SUFLET. Prezent la spectacol, ambasadorul Serbiei şi Muntenegrului, Dusan Crnogorcevic, s-a arătat încîntat atît de atmosferă, cît şi de demersurile organizatorice: “Este mi­nunat. Foarte frumos din partea domnului Caranovic (n.r. – unul dintre asociaţii restaurantului) că a organizat această seară caritabilă. Sper să fie de succes, şi cu siguranţă va fi, avînd în vedere că îl avem alături pe unul dintre cei mai mari pianişti din România, Dan Grigore. În ceea ce priveşte scopul evenimentului, acei copii merită din plin. Serbia face şi ea toate eforturile să le acopere lipsurile. Susţinem din inimă ideea şi apreciem foarte mult contribuţia României. Poate multe persoane nu cunosc acest aspect, însă Serbia şi România au fost şi sunt două state strâns legate din punct de vedere al istoriei Europei. Aşadar, relaţiile au fost întotdeauna excelente. Şi cred că acest eveniment a dovedit cel mai bine lucrul mai sus menţionat”. Printre personalităţile care şi-au arătat consideraţia netăinuită faţă de acest eveniment remarcabil s-a aflat şi preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu: “Într-adevăr, este o iniţiativă rară, pentru că avem alte preocupări, nicidecum de genul acesta. O iniţiativă lăudabilă, bravo lor şi cu siguranţă vom fi alături de ei. Atmosfera este foarte plăcută şi de departe se vede că sunt numai oameni de suflet”.

 

GESTURI SIMBOLICE. Maestrul Gheorghe Zamfir a recunoscut că s-a aflat pentru prima dată la o “seară în care se organizează frumos un concert, mai ales că este vorba de Dan Grigore, şi un spectacol care are la bază scopul unor donaţii. E prima seară în care se poate discuta, se pot schimba cîteva cuvinte. Plus că în centrul atenţiei sunt acei copii care suferă şi care merită un ajutor. Ştiu că seniorul presei române, Marius Tucă, este şi un mare domn, care iubeşte lucrurile de mare va­lore, rafinate şi, ca dovadă, a organizat o astfel de seară. Într-un mod extraordinar!”. Stăpînul naiului a fost completat de Branko Neskovic, ambasadorul Bosniei-Herţegovinei în România: “Este binevenită orice iniţiativă de acest gen, mai ales cînd facem ceva pentru un copil, pentru mai mulţi copii. În momentul de faţă, situaţia micuţilor de acolo este una nu tocmai bună, sunt foarte necăjiţi. Încercăm să-i susţinem prin orice mijloace, chiar şi un gest simbolic este binevenit. Merită mult mai mult. Şi cred că fiecare ar trebui să se gîndească la aceste lucruri. Probabil că ar trebui să-i tragem de mînecă pe toţi cei din jurul nostru pentru a-i îndemna să participe la astfel de acţiuni. Eu, personal, mă simt foarte bine aici!”. Artista Mihaela Mihai a ţinut, de asemenea, să precizeze că a fost foarte încîntată de concert şi de marele Dan Grigore, în timp ce politicianul Cosmin Guşă a spus că a acceptat această invitaţie care are un scop emoţionant, pentru că în primul rînd îi iubeşte foarte mult pe sîrbi.

 

Latura caritabilă

Maestrul Dan Grigore a men­ţionat că nu are importanţă cine a avut iniţiativa acestui concert. “Cred că am putea socoti că toţi trei – Marius Tucă, Dragan Caranovic şi cu mine – am avut în gînd realizarea acestui proiect. De asemenea, îl numesc aici şi pe regretatul Ralu Filip, de care ne-a legat o prietenie comună. Ralu, cu siguranţă, ar fi pus şi el umărul la acest gen de eveniment, pentru că era un om plin de suflet şi de dorinţa de a face bine. Cît de curînd sperăm să facem acelaşi fel de concert şi pentru copiii români de îndată ce vom găsi energiile şi momentul propice, dar nu îi uităm nici pe bătrîni. Sînt de părere că de cele două extreme ale societăţii, tinerii şi cei mai în vîrstă, de felul în care ne purtăm şi cu unii şi cu ceilalţi depinde felul în care trăim. Să spunem că latura aceasta caritabilă a carierei mele a venit şi cu vîrsta într-o oarecare măsură, dar am

purtat-o şi în suflet. Am avut această sensibilitate încă din copilărie, iar în timp am făcut multe concerte de binefacere. E adevărat că la început au fost cu precădere în străinătate, mai ales după 1990, iar după căderea regimului comunist am declarat că împreună cu Filarmonica, al cărei director devenisem, pentru scurtă vreme, am propus concerte de binefacere pentru segmentele defavorizate din punct de vedere social, dar şi pentru monumentele culturale şi istorice ale ţării noastre. Aceasta din urmă nu s-a putut realiza, dar eu încă mai sper că va fi posibil. În orice caz, am făcut concerte pentru copiii bolnavi de cancer, acum vreo zece ani pentru Fundaţia Raţiu, în urmă cu un an sau doi am făcut un alt concert în folosul fundaţiei pentru prevenirea cancerului la sîn, am susţinut concerte în Anglia, SUA, deci am vechime în muncă.”

  • Daniela Titire

anca.alexe@jurnalul.ro

mihai.stirbu@jurnalul.ro

ionut.raduica@jurnalul.ro

 

×
Subiecte în articol: special dan