x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pentru "spiritul ardelean"

Pentru "spiritul ardelean"

28 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Candidatul UDMR la functia de presedinte al Romaniei, Marko Bela, a declarat, ieri, la Targu-Mures, ca a votat pentru intelegerea intre romani si maghiari si, in mod special, pentru spiritul ardelean. Marko Bela se asteapta la un tur doi, dar nu s-a hotarat inca pe care dintre candidatii care se vor califica il va sustine.
STEFAN ORMENISAN

Click pentru a mari imaginea
OPTIUNE. In opinia lui Marko Bela, scrutinul de ieri a reprezentat cea mai buna ocazie de a vota pentru o mai buna intelegere intre romani si maghiari
Candidatul UDMR la Presedintia Romaniei, Marko Bela a votat, ieri, la ora 9:00, la Liceul Bolyai, unde a fost organizata sectia de votare numarul 3 din Targu Mures. Marko Bela a fost insotit de deputatul Laszlo Borbely, de consilierul sau personal, Laszlo Szepessy si de alti membri ai echipei sale electorale.

INTELEGERE. Pe holul Liceului Bolyai, la iesirea de la urne, Marko Bela a declarat ca a votat pentru programul UDMR si pentru programul sau pentru Presedintia Romaniei. "Am votat pentru integrare, autonomie si bunastare, am votat pentru o intelegere cat mai buna, echitabila si egala intre romanii si maghiarii din aceasta tara si am votat, in mod special, pentru spiritul ardelean", a spus candidatul UDMR.

PREVIZUNI. Marko Bela s-a aratat convins ca va exista un al doilea tur al alegerilor prezidentiale, iar UDMR va decide in zilele urmatoare ce candidat va sustine. "Bineinteles ca va conta cine va castiga alegerile, vor conta programele, vor conta punctele de program importante si pentru comunitatea maghiara din Romania. Acest lucru il vom decide dupa primul tur. Nu am facut o analiza in acest sens, nu avem o decizie prealabila si nici nu ar fi fost utila, pentru ca vrem sa obtinem un procent cat mai mare pentru propriul nostru candidat", a mai afirmat candidatul UDMR la Presedintia Romaniei.

Marko Bela a mai spus ca UDMR si-ar dori sa obtina, pentru Parlament, un rezultat cel putin egal cu cel din 2000, cand formatiunea a ajuns la 6,7 - 6,8%.

URNA MOBILA REFUZATA. La intrarea in sectia de votare, presedintele UDMR a fost asteptat de un pensionar care a tinut sa-i inmaneze o petitie scrisa in limba maghiara. Targmureseanul ii reclama presedintelui UDMR faptul ca a solicitat o urna mobila, pentru sotia sa imobilizata la pat, dar ca cererea nu i-a fost aprobata deoarece era scrisa in limba maghiara.

Bela i-a promis alegatorului ca problema lui se va rezolva si l-a insarcinat pe vicepresedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, sa se ocupe de acest caz. Acesta l-a ajutat pe cetatean sa traduca cererea in limba romana si a depus-o la presedintele sectiei de votare de la Liceul Bolyai.

STAMPILA
O stampila de vot de la o sectie de votare din Targu Mures a disparut, ieri, la nici doua ore de la deschiderea oficiala a sectiilor de votare, informeaza Mediafax. Este vorba de sectia de votare numarul 56, amenajata la gradinita cu program prelungit numarul 13, de pe strada Parangului, din Targu Mures. Presedintele sectiei de votare, a anuntat Politia si Biroul Electoral Judetean. Politistii mureseni au preluat listele cu alegatori si au selectat persoanele care si-au exprimat optiunea de vot pana la disparitia stampilei. Ei vor merge la domiciliile tuturor acestor alegatori, incercand sa recupereze stampila. Alegatorul care a plecat cu stampila risca o amenda contraventionala, conform legii, a declarat seful Inspectoratului Judetean de Politie Mures, chestorul Vasile Cotoara.

.

.

Prahova - Rromii, mai constiinciosi decat romanii

NINA MARCU

Click pentru a mari imaginea
ZAMBETE LA VOT. Ploiestenii s-au inghesuit ieri la urne abia dupa orele amiezii
Aproape 1.800 de politisti, jandarmi, militari, pompieri au avut ieri in grija cele 638 de sectii de votare, repartizate in cele 103 localitati prahovene, la care au fost asteptati cei 697.000 de cetateni cu drept de vot. Pe multi, dimineata i-a prins la biserica sau in pat, pregatindu-se de scrutin abia dupa masa de pranz.

Unii, impresionati mai mult de suma mare pusa in joc la "6 din 49", 3 milioane de dolari, au facut cozi la agentiile Loto, urmand ca, dupa ce si-au ales numerele considerate castigatoare, sa-si decida si conducatorii. Mai constiinciosi decat romanii s-au dovedit a fi, in cartierele de rromi din Ploiesti, Bereasca si Mimiu, rromii. Acestia si-au pus palariile "mexicane" pe cap, si-au luat fustele largi si s-au dus, cu buletinele de identitate, desi unii nu stiu sa citeasca, la vot.

Conform statisticilor de la Biroul Electoral Judetean Prahova, la alegerile din 2000, lumea a iesit la vot abia dupa ora 14:00. Atunci procentul celor care si-au exprimat votul a ajuns la 52,8%. De data aceasta, se mizeaza pe un procent mai mare.

PE SCHELA. Si, ca sa nu treaca votarea fara vreun individ cocotat pe stalp, care cere casa, ori loc de munca, in localitatea Boldesti Scaieni a avut loc ieri un caz: doi oameni s-au urcat pe schela, amenintand ca se arunca in gol, daca de alegeri nu vine cineva sa le repartizeze o locuinta. Au venit pompierii si i-au coborat fara incidente.

GEMENII DIN VALEA CUCULUI
Satul Valea Cucului din judetul Prahova apartine de comuna Iordacheanu si are un pic peste 300 de suflete. Ceea ce face din aceasta mica localitate sa fie altfel decat majoritatea celor din tara, este faptul ca, aici, aproape jumatate din localnici sunt gemeni si, barbatii au fost botezati la nastere cu numele "Lili". Asa ca, la sectia de votare de la scoala din sat, membrii comisiei au fost foarte atenti la gemenii care au intrat in cabina de vot, dat fiind faptul ca ei seamana izbitor.

.

.

Giurgiu - Surpriza electorala

Click pentru a mari imaginea
La Giurgiu, alegatorii au avut parte, dis-de-dimineata, de o surpriza de zile mari. Ei au gasit in curte sau prin cutiile postale, fluturasi prin care erau anuntati ca presedintele Partidului National Liberal Giurgiu, primarul Luican Iliescu, din motive bine intemeiate, ar demisionat din PNL, si "din respect pentru giurgiuveni le recomanda sa nu voteze Alianta D.A.". Bineinteles ca acest lucru a pus pe jar reprezentantii Aliantei D.A., dar si reprezentantii mass-media. Zvonurile au fost ulterior infirmate de primarul Lucian Iliescu.

Conform declaratiilor presedintelui Biroului Electoral Judetean Giurgiu, judecatorul Achim Istratescu (foto), in primele ore ale diminetii se prezentasera la urne 4,9% dintre giurgiuveni, numarul acestora la nivelul judetului Giurgiu ridicandu-se la 231.187 de persoane.

La orele 12 numarul celor care au iesit la vot depasise 10 procente.

La BEJ Giurgiu s-a inregistrat o singura reclamatie, din partea Aliantei D.A., si anume, ca un cetatean din comuna giurgiuveana Frasinu si-ar fi exercitat de doua ori dreptul la vot, la sectia 73 Frasinu si la sectia 74 Sfantu Gheorghe. Din cerctearile efectuate de organele abilitate s-a constatat ca situatia a fost reala, fiind sesizat Inspectoratul Judetean de Politie Giurgiu.

Reprezentantii Aliantei D.A. au mai sustinut ieri, in fata reprezentantilor presei, ca in nordul judetului, campania electorala ar fi continuat. Astfel, un autoturism pe care erau insemnele Uniunii Nationale PSD+PUR ar fi indemnat satenii sa voteze pe Adrian Nastase.

Din partea Uniunii PSD+PUR nu s-au inregistrat reclamatii pana la ora 13:00. (Vasile Arcanu)
×
Subiecte în articol: eveniment giurgiu udmr votare marko bela bela