x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pescuitul sportiv, interzis

Pescuitul sportiv, interzis

de Iohanna Onaca Purdea    |    Florina Zainescu    |    19 Oct 2005   •   00:00
Pescuitul sportiv, interzis

  • In Delta Dunarii mai au voie sa pescuiasca doar localnicii si firmele care au ca obiect de activitate exploatarea piscicola. Incepand de ieri, pescuitul sportiv a fost interzis pentru a limita accesul populatiei in zona.

    Pescuitul sportiv a fost interzis in Delta Dunarii, a anuntat ieri de dimineata Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Decizia a fost luata pentru limitarea accesului populatiei in zona, in urma aparitiei primelor focare de gripa aviara la pasari, a precizat ministrul. "Localnicii pot sa pescuiasca in continuare, pentru ca nu vrem sa cream probleme sociale in zona", a declarat Gheorghe Stefan, directorul Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura. Sistarea pescuitului sportiv era de cateva zile tema de discutie pentru membrii Comandamentului Antiepizotic.

    ADIO DELTA! Tot pentru a limita "traficul" in zona afectata de gripa aviara, Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis sistarea excursiilor scolare in Delta Dunarii, in judetele Tulcea, Constanta, Galati, Braila, Ialomita si Calarasi, a declarat Flutur. Pana la eradicarea focarelor de gripa aviara, nici elevii din cele sase judete nu vor mai avea voie sa plece in excursii scolare in alte zone ale tarii. De asemenea, Ministerul Educatiei a decis suspendarea tuturor concursurilor si competitiilor scolare de orice nivel (inclusiv olimpiade) planificate in aceasta perioada, indiferent de regiunea tarii unde acestea urmau sa se desfasoare. De asemenea, ministrul Agriculturii a mai anuntat ca ministerul Transporturilor a creat 18 puncte de dezinfectie pe caile rutiere - patru la iesirea din Dobrogea spre judetele Braila, Galati, Ialomita si Calarasi, iar restul la trecerea din zona tampon in restul tarii.

    NOI CAZURI. Tot ieri de dimineata a sosit confirmarea ca au fost depistati anticorpii gripei aviare la o lebada gasita la Pardina, o zona nelocuita in apropierea localitatii C.A. Rosetti, la 10 km de granita cu Ucraina. De asemenea, in urma testelor serologice s-au identificat anticorpii gripei la cateva lebede de la Maliuc si la o rata salbatica gasita pe lacul Golovita, langa Ceamurlia de Jos. Urmeaza sa fie facute si testele virusologice, a declarat Flutur. Dar confirmarea altor cazuri in aceste zone nu aduce nimic nou, ci demonstreaza faptul ca trebuie actionat pentru lichidarea acestor focare, a adaugat el. Partea buna este ca nu au fot depistate cazuri de gripa aviara spre interiorul tarii, focarele fiind limitate, pana acum, la zona Deltei Dunarii. Potrivit ministrului, din cele aproximativ 1.200 de probe de pana acum nu au fost identificate cazuri de infectare in interiorul teritoriului Romaniei, cum ar fi pe Dunare, la Galati sau Braila.

    SCHIMBARE. In ceea ce priveste rezultatele testelor pentru probele prelevate de la pasarile de la Maliuc trimise in Marea Britanie, Flutur a precizat ieri de dimineata ca acestea ar putea fi cunoscute in cursul zilei. Din discutiile pe care le-am avut cu cei de la Laboratorul Comunitar, analizarea probelor venite din Romania nu mai reprezinta o prioritate pentru ei, din moment ce diagnosticul a fost pus deja in cazul Romaniei, a declarat Flutur. De aceea, nu se mai justifica nici trimiterea probelor de virusuri in Marea Britanie, pentru confirmare, daca acestea provin de la pasari din zonele care sunt deja afectate de gripa aviara. "Vom mai trimite in Anglia teste doar in cazul in care anticorpii gripei aviare apar in probe recoltate din alte zone unde virusul nu a fost semnalat pana in prezent. Din acest moment, daca probele pozitive vin din zone unde am delimitat deja focare, nu se mai justifica cheltuieli suplimentare pentru certificare", a precizat Flutur.

    BARIERE. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a amplasat ieri, pe o serie de drumuri nationale, 14 bariere de dezinfectie curenta a autovehiculelor, care se adauga celor cinci puncte de dezinfectie de necesitate instituite saptamana trecuta la Smardan, I.C. Bratianu, Giurgeni-Vadu Oii, Fetesti si Ostrov. Barierele de dezinfectie curenta, care constau in covoare din cauciuc imbibate cu solutie dezinfectanta Forsept, functioneaza pe DN 26 la limita de judet dintre Galati si Vaslui, pe DN 24, la Ghidigeni - localitate situata intre Galati si Vaslui, pe DN 24, intre judetele Galati si Vrancea, pe DN 23, la limita de judet dintre Braila si Vrancea, si pe DN 22, intre judetele Braila si Buzau.

    Alte puncte de dezinfectie au mai fost instituite pe DN 2B, la limita judetelor Braila si Buzau, pe DN 2C, intre Ialomita si Buzau, pe DN 2, intre Ialomita si Buzau, pe DN 1D, la limita de judet dintre Ialomita si Prahova, pe DN 2, intre Ialomita si Ilfov, pe DN 3, intre Calarasi si Ilfov, pe DN 4, intre Calarasi si Ilfov, precum si pe DN 41, la limita dintre judetele Calarasi si Giurgiu. Filtrul de pe autostrada Bucuresti - Constanta este amplasat la limita de judet dintre Calarasi si Ilfov.

    DESPAGUBIRI
    Gheorghe Flutur a anuntat ca plata despagubirilor catre locuitorii din Ceamurlia de Jos, pentru pasarile sacrificate, a fost finalizata, iar la Maliuc au fost platiti pana ieri 400 de milioane de lei vechi. De altfel, la Ceamurlia s-a terminat ieri dezinfectia generala, urmand ca in 7-10 zile in gospodariile in care s-au gasit pasarile bolnave de gripa aviara sa se introduca pui cobai de 4-6 saptamani. Acestia vor fi tinuti aici circa o luna si monitorizati, ca sa se vada daca virusul gripei aviare a fost distrus in Ceamurlia sau trebuie continuate masurile de carantina. Si la Maliuc s-a terminat omorarea pasarilor si urma, ieri, dezinfectia generala.

    Gripa aviara, nu caviara

    LAMURIRE. Consumul de peste din Delta nu duce la imbolnaviri

    Decizia de interzicere a pescuitului sportiv a fost luata nu pentru ca pestele ar putea transmite gripa, ci pentru a se limita circulatia persoanelor. "Virusul nu se transmite prin peste. Consumul de peste prezinta risc zero", a declarat Gabriel Predoi, director general in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.

    "Specialistul olandez Harm Kiezebrink spunea ca un gram de gainat de la o pasare bolnava contine circa 40 milioane de virusi, suficienti, in conditii ideale (n.r. - prezenta gripei umane), sa omoare un milion de oameni. Va dati seama ce ar insemna ca toti pescarii care vin din interiorul tarii sa mearga in Delta, sa calce in gainat, sa-l ia pe pantofi, pe cizme, pe maini, sa vina in contact cu pasari bolnave si sa plece apoi acasa", ne-a explicat Gheorghe Stefan, directorul Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura, motivul luarii acestei decizii.

    "Chiar incurajez consumul de peste. Sa nu creada nimeni ca pestele ar fi suspectat ca ar transmite virusul gripei aviare. Este virusul gripei aviare, nu cel al gripei caviare. Din acest motiv nici nu s-a dat prohibitie si pentru pescuitul comercial", a precizat Stefan. Oamenii care traiesc acolo si nu ies de acolo nu au nici un fel de problema. Cherhanalele au fost dotate cu covoare dezinfectante si li s-a trimis nota sa doteze pescarii cu echipamente speciale de protectie.

    DURERE. "Eu insumi sunt un mare pescar sportiv si cu durere in suflet am semnat acest ordin, dar trebuie sa intelegem ca e o situatie de urgenta. Asa cum au spus specialistii olandezi, nu asistam la un meci de fotbal si noi suntem spectatori. Nu moare nimeni daca nu merge acum la pescuit sportiv in Delta si merge pe langa Bucuresti", spune Gheorghe Stefan. El e convins ca cel mai mult vor avea de suferit pensiunile din Delta, care isi vor pierde clientii in aceasta perioada.

    Operatorii de turism cer compensatii banesti

    Operatorii de turism din Delta Dunarii au adresat ieri o scrisoare deschisa premierului, in care solicita masuri de compensare a pierderilor cauzate de gripa aviara, printre care garantarea creditelor de investitii si exonerarea de la plata unor taxe. "Masurile deja adoptate de catre autoritatile romane pentru prevenirea gripei aviare au consecinte deosebit de grave asupra activitatii operatorilor din turismul judetului Tulcea si, in special, Delta Dunarii", se arata in mesajul Asociatiei Delta Dunarii Turism catre Tariceanu. Acestia sustin ca turistii straini si romani si-au anulat sejururile in Delta, existand si pericolul anularii contractelor pentru 2006. In plus, companiile inregistreaza pierderi ca urmare a interzicerii vanatorii si pescuitului sportiv in Delta.
    ×