x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Peştera Parfumului

Peştera Parfumului

de Magda Cristina Ursache    |    02 Mar 2013   •   00:39
Peştera Parfumului

Parfum. Pelerini. Vietnam. Cu siguranţă nu ştiţi ce au în comun aceste cuvinte…
Unul dintre locurile sacre ale budismului se află în Vietnam, în ţinutul My Duc, la 70 de kilometri sud-vest de Hanoi şi este asaltat an de an de turiştii curioşi şi de pelerini - care, din păcate, tulbură liniştea călugărilor budişti, care şi-au găsit sălaş, de mai multe generaţii, în... Peştera Parfumului. Da, sub acest nume este cunoscută peştera Huong Tich, unde stalactitele – care coboară “în ploaie” de calcar din tavan – au închipuit o pagodă de piatră. Un fenomen ciudat (datorat combinaţiilor fizice şi chimice din natură), face ca peştera să aibă un “parfum” al ei, un miros inconfundabil, care se pare că are un efect tulburător asupra vizitatorilor. Legenda spune însă că parfumul care se simte în peşteră este doar una dintre minunile pe care le-a săvârşit zeul Bodhisatva (sau, cum îi spun vietnamezii, Quan Am), care a ales să se retragă în acest loc, de unde veghează asupra sufletelor oamenilor.

În fiecare an, în aprilie, aici se desfăşoară un festival, care ţine timp de o săptămână, şi în timpul căruia vin peste 200.000 de turişti şi pelerini, în ciuda ploii tropicale (în cursul unui an, numărul celor care ajung aici depăşeşte un milion şi jumătate). Imaginaţi-vă prima zi a festivalului, cu cele peste 5.000 (aţi citit bine!) de bărci-taxi, împodobite cu ghirlande de flori, urcând în acelaşi timp, pe albia râului Yen, printre lanuri de orez ori stânci de calcar, în vreme ce întreaga vale e învăluită de parfumul puternic de crin!

O dată ce a ajuns la debarcader, turistul (sau pelerinul... căci trebuie să spunem că nu sunt puţini budiştii practicanţi, veniţi din Vietnam, ca şi din alte părţi ale Asiei, ca să se roage pentru prosperitate şi fericire , în Pagoda Parfumului) va trebui să meargă pe jos exact o mie de paşi, până în locul unde se află “pagoda de piatră parfumată” şi unde este amenajat altarul, acoperit cu mii de flori.

Ghidurile turistice te informează că peştera a fost descoperită în urmă cu două milenii şi că încă de atunci pustnicii erau atraşi de acest loc încântător. Trinh Sam, conducătorul Vietnamului vreme de 15 ani (între 1767 şi 1782) a vizitat şi el acest loc, descriindu-l ca fiind unul dintre cele mai frumoase din ţară, protejat de dealurile de calcar şi de pădurile tropicale, greu de străbătut (în acea epocă). De câţiva ani, a fost pusă în funcţiune şi o telegondolă, care uşurează foarte mult parcursul turiştilor şi oferă o perspectivă de sus asupra întregii văi...

×
Subiecte în articol: parfum Jurnalul de Weekend