x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Petre Roman şi-a încheiat vizita la Paris

Petre Roman şi-a încheiat vizita la Paris

de Ilarion Tiu    |    20 Feb 2010   •   00:00

În urmă cu 20 de ani, primul-ministru Petre Roman îşi încheia vizita de lucru de patru zile în capitala Franţei. La Paris avusese întrevederi cu cei mai importanţi politicieni francezi, cu oameni de cultură, precum şi cu preşedinţii unor mari trusturi industriale din "Hexagon". Europa dorea să-i cunoască pe noii lideri ai României!

Vizita la Paris a fost programată să înceapă în week-end, sâmbătă, 17 februarie 1990. Poate şi din cauza agendei preşedintelui francez, Francois Mitterrand, care pleca într-un turneu politic în Asia. Aşadar, primul popas al premierului Roman a fost făcut la Palatul Élysée, pentru o scurtă întrevedere cu regretatul şef de stat francez. La ieşire din salonul oficial, Petre Roman a declarat agenţiei Rompres: "A fost o întrevedere foarte, foarte bună. Preşedintele francez s-a arătat deschis şi cooperant în toate domeniile şi a cerut ca imediat ce se întoarce din Asia să-i fie prezentat întregul dosar privitor la cooperarea şi colaborarea cu România".

Plecând de la Palatul Élysée, coloana oficială s-a îndreptat spre Biserica Română din Paris, de pe rue Jean de Beauvais. Aici, Petre Roman a discutat cu delegaţii comunităţii româneşti din capitala Franţei şi a aprins o lumânare în memoria victimelor Revoluţiei. După acest episod comemorativ, delegaţia s-a deplasat la sediul Băncii franco-române, unde a discutat cu membrii conducerii instituţiei.


COOPERARE CULTURALĂ

A doua zi a vizitei la Paris, 18 februarie, a început printr-o întâlnire cu Laurent Fabius, preşedintele Adunării Naţionale, fost prim-ministru. Evenimentul a avut loc la Hotelul Crillon, iar la finalul acesteia demnitarul francez a declarat: "Îmi face plăcere să mă întâlnesc cu domnul Petre Roman, care ştiu că are dificultăţi, aşa cum se întâmplă întotdeuna într-o ţară după o revoluţie care a răsturnat dictatura. Consider că trebuie să se dea dovadă de răbdare, fiindcă un sistem democratic nu poate fi clădit în câteva săptămâni sau luni".

Spre seară a fost programată o conferinţă de presă la Ambasada României de la Paris. Aici a discutat pe larg cu directorii unor publicaţii franceze şi comentatori de politică externă, cărora le-a comunicat intenţiile regimului de la Bucureşti.

După întrevederea cu ziariştii, premierul român l-a primit, tot la sediul ambasadei, pe Jack Lang, ministrul francez al Culturii. Demnitarul parizian a promis delegaţiei de la Bucureşti sprijin în reconstrucţia şi modernizarea unor istituţii culturale şi de învăţământ, a bibliotecilor, teatrelor şi muzeelor.

Ziua de lucru s-a încheiat printr-o deplasare în localitatea Celle Saint Cloud de lângă Paris, unde Petre Roman s-a întâlnit cu Roland Dumas, ministrul de Externe al Franţei. La final, demnitarul francez a declarat reprezentanţilor presei româneşti: "Întrevederea s-a prelungit peste timpul programat. Atmosfera a fost foarte bună, călduroasă, de înţelegere faţă de dificultăţile cu care se confruntă ţara dumneavoastră. Dar am vorbit, evident, şi despre speranţele îndreptăţite care vi le puneţi în viitor".


ASISTENŢĂ ECONOMICĂ

Ziua a treia a vizitei la Paris, 19 februarie, a început printr-o întrevedere cu primarul oraşului, Jacques Chirac. Discuţiile cu acesta nu erau importante numai din postura de edil al Capitalei franceze, Chirac fiind la acel moment şi preşedinte al partidului "Adunarea pentru Republică".

La Hotel de Ville (sediul Primăriei Parisului), Petre Român şi-a făcut "încălzirea" pentru întrevederea cea mai importantă a zilei, cu Michel Rocard, primul-ministru francez. Partea română a cerut asistenţă în vederea soluţionării problemelor economice şi sociale, precum şi a celorlaltor dificultăţi care se abăteau asupra României post-comuniste. Rocard nu a făcut declaraţii oficiale după întrevedere, însă potrivit unor surse a răspuns pozitiv cererilor lui Petre Roman.

Un alt punct important al zilei a constat în discuţiile pe care premierul român le-a avut cu rerzentanţii unor mari companii industriale franceze: Citroën, Renault, Total, Gaz de France, ELF, Électricité de France, International şi Club Mediterannen. Petre Roman le-a vorbit afaceriştilor francezi despre potenţialul tehnic românesc, precum şi despre dificultăţile economice ale ţării, grav afectată de "moştenirea" comunistă. Acesta a ţinut să-i asigure pe partenerii de dialog că România va continua drumul liberalizării economiei şi va sprijini iniţiativa privată.

După întâlnitea de afaceri, Petre Roman s-a deplasat la sediul UNESCO, unde l-a întâlnit pe Federico Mayor, directorul general al organizaţiei. La finalul zilei, premierul român a ţinut o conferinţă de presă la sediul Ambasadei din Paris.


"ÎNCOTRO SE ÎNDREAPTĂ ESTUL"

După întâlnirile oficiale cu demnitarii francezi, Petre Roman a fost invitat în ultima zi a vizitei sale, 20 februarie, la un colocviu internaţional desfăşurat sub patronajul primului-ministru Michel Rocard, cu titlul: "Încotro se îndreaptă Estul". În intervenţia sa, Roman a declarat: "Fiţi convinşi că România, care a ştiut să reziste presiunilor şi asupririlor istoriei şi care a reuşit să înfăptuiască de curând Revoluţia, va izbândi şi în lupta pentru democraţie şi libertate. Flacăra spirituală, ce nu s-a stins nici în timpul dictaturii, va asigura continuitatea culturii politice naţionale, descătuşarea energiilor şi vocaţiei unui popor care îşi reia locul într-o nouă Europă".

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani