x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Piata Universităţii nu este un ţarc!"

"Piata Universităţii nu este un ţarc!"

de Cristian Ionescu    |    13 Mar 2012   •   21:00
"Piata Universităţii nu este un ţarc!"

Proiectul de transformare a Pietei Universitatii intr-o zona libera pentru proteste a dat nastere la discutii contradictorii privind forma actuala a prevederilor acestuia. Manifestantii condamna limitele impuse, invocand dreptul constitutional de a protesta liber.

"A existat in aceasta seara o reac­tie spon­tana de ne­mul­tu­mire, fata de pro­iectul de agora la Piata Uni­versi­ta­tii, in forma actuala. Chiar daca ideea, in principiu, este buna, si anu­me crearea unui spatiu pietonal aici si la TNB pentru intruni­rile ce­ta­te­ni­lor, felul in care s-a materializat aces­ta, cu regulamente care sunt mai res­trictive decat conditiile actuale, de fapt anuleaza principiul. In plus, exis­ta un element ingrijorator, pe care l-am experimentat. Am protestat in Pia­ta Universitatii, jandarmii n-au in­ter­ve­nit, dar de cate ori am facut un pas in afara Pietei, reactia lor a fost foarte dura. Nu dorim ca Piata sa fie trans­for­­mata intr-un tarc al pro­tes­te­lor, iar exprimarea libera sau in­tru­ni­rile li­be­re sa nu mai fie permise in alte zone. Proiectul in forma actuala pre­vede intrunirile, intre orele 09:00 si 21:00, unui numar foarte mic de per­soane. 100 de oameni la Fantana si 150 la TNB. Ma intreb ce s-ar in­tam­pla daca ne-am strange 200 de per­soane. In afara Jandarmeriei ar in­ter­veni si Politia Locala. In replica, prin­tre noi se afla numerosi arhitecti si urbanisti, care, in cateva zile, ar pu­tea veni cu un proiect alternativ cu cel in discutie", a declarat Claudiu Craciun.

"Mai mult de­cat ne dorim sa transformam Piata Universitatii intr-o agora, este s-o transfor­mam in­tr-o agora mobila. Piata si spi­ri­tul sau se pot manifesta peste tot. Consti­tu­tia si prevederile sale ar trebui sa ne ga­ranteze aceste drepturi. Amenajata corespunzator, Piata poate fi in acelasi timp un loc de pro­menada si pentru proteste, de ce nu? Dar fara nu­mar de persoane sau anun­tarea in prealabil a vorbitorilor sau a temei discursului. Sa anuntam si fiecare slogan pe care-l strigam?", a declarat Vlad Ioachimescu.

×
Subiecte în articol: proteste piata universitatii