x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Piesa - "Caviar, votca si... bye"

Piesa - "Caviar, votca si... bye"

de Loreta Popa    |    03 Dec 2006   •   00:00
Piesa - "Caviar, votca si...   bye"

Recorduri romanesti in teatru. In urma cu doua duminici, Jurnalul National scria despre piesa "Caviar, votca si bye-bye", in viziunea regizorului Dan Puican. Dar ce ne poate spune autorul?

Recorduri romanesti in teatru. In urma cu doua duminici, Jurnalul National scria despre piesa "Caviar, votca si bye-bye", in viziunea regizorului Dan Puican. Dar ce ne poate spune autorul?
George Astalos s-a nascut la 4 octombrie 1933, la Bucuresti. Absolvent al Scolii de Ofiteri topogeodezi (1953), demisioneaza din armata pentru a se dedica scrisului. Adevaratul sau debut a avut loc in 1968 pe scena Teatrului "Cassandra" din Bucuresti cu piesa "Vin soldatii". La congresul PEN Clubului International (Piran, Slovenia, 1971), presedintele Pierre Emmanuel i-a oferit o bursa a Academiei Franceze. George Astalos s-a stabilit definitiv la Paris, iar in 1976 i se acorda cetatenia franceza. Este autorul a peste 40 de volume de poezie, proza, teatru, eseu, memorii si corespondenta.

Spectacol. Orice initiat in fenomenul difuzarii unui spectacol a sesizat ceea ce autorul ar putea, eventual, consemna. "Caviar, votca si bye-bye" este cea mai jucata piesa din istoria teatrului romanesc in strainatate. George Astalos, autorul ei, ne-a spus ca s-a jucat pe patru continente deja. Al cincilea va gusta "Caviarul" in curand. Este vorba de America de Sud. "La Bucuresti, evident, piesa a fost prezentata in mai multe reprize", afirma autorul piesei.

"Urmatorul spectacol va avea loc la Cercul Militar National la 4 decembrie, la ora 18:00 (sala de spectacole pe a carei scena a evoluat Teatrul National dupa bombardarea sediului sau din Campineanu). La Iasi, de asemenea (la Teatrul National/Sala Studio), piesa fiind montata de trupa Academiei de Teatru/clasa profesorilor Emil Coseru si Cornelia Gheorghiu. Spectacolul iesean a fost montat in versiunea originala (franceza) si in traducerea romana. Doua stagiuni mai tarziu, «Caviarul» a fost produs de Teatrul «Bacovia», dar si de alte trei-patru teatre din tara. Unul dintre protagonistii investitiilor americane in Romania, Gabriel Chiriac, a citit intr-o buna zi «Utopiile» mele si, fiind curios sa vada cum vasleam prin apele altor genuri literare, a cumparat «Pe muche de suriu» de la libraria Noi de langa Dalles. A doua zi si-a convocat staful si si-a trimis efectivele sa cutreiere librariile si sa cumpere absolut tot ce este Astalos in rafturile lor. "
"Pentru ca nici editorul si nici eu nu vedem vreun interes in expunerea cartilor pe care oamenii nu le pot cumpara, am hotarat sa nu ne mai prezentam decat la saloanele si targurile de carte din strainatate. Participarea la targurile noastre este o pierdere de timp. Nu e vorba de suma necesara eventualei prezente, pentru ca un stand convenabil in Romania costa maximum 1.500 de dolari, in timp ce un stand in strainatate ii revine editorului la 25.000/ 30.000 de euro, cu toate cheltuielile implicate de o astfel de prezenta", spune George Astalos.
O editura pentru un singur autor
L-a cunoscut pe editorul Gabriel Chiriac in toamna lui 2003. Fara sa-i spuna, fara sa fi discutat in prealabil, in august 2004 acesta fonda Editura Capitol si casa de filme cu acelasi nume, avertizandu-l ca trebuie sa pregateasca manuscrisele pentru primele 10 volume. Editura Capitol nu editeaza decat carti de lux si nu publica decat un singur autor, pe George Astalos. Site-ul Salonului Cartii de la Paris, editia 2006, anunta ca George Astalos este singurul scriitor din lume caruia i s-a facut stand personal. "L-au citit cel putin 20 de persoane din Romania.Eu nu am citit textul de pe site, pentru ca nu stiu sa manipulez ordinatorul, dar am incredere in prieteni."

×
Subiecte în articol: piesa astalos