x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Plan diabolic. Dincă vrea să scape cu 6 ani de pușcărie

Plan diabolic. Dincă vrea să scape cu 6 ani de pușcărie

de Ion Alexandru    |    17 Sep 2019   •   09:39
Plan diabolic. Dincă vrea să scape cu 6 ani de pușcărie

Gheorghe Dincă a fost scos, ieri, din arest, pentru a face reconstituirea evenimentelor povestite de el, în prima fază a urmăririi penale, a evenimentelor petrecute începând cu dimineața zilei de 24 iulie 2019 și terminând cu amiaza zilei de 25 iulie 2019, când, susține el, a ucis-o fără să vrea pe adolescenta Alexandra Măceșanu, după care i-a incinerat trupul într-un arzător improvizat, chiar în curtea casei sale din Caracal. Iar faptul că DIICOT a trectut la această reconstituire înseamnă că ancheta, cel puțin în ceea ce privește cazul Alexandrei, este la final, dosarul urmând să fie trimis în instanță. Deși, în acest moment, urmărirea penală este pusă în mișcare împotriva lui Dincă pentru omor calificat, lipsire de libertate în mod ilegal și trafic de persoane, respectiv profanare de cadavre, planul monstrului din Caracal este acela de a merge pe recunoașterea unor lovituri cauzatoare de moarte. Probe pentru existența unei rețele de trafic de carne vie nu există la dosar și nici nu sunt căutate de anchetatori, iar DIICOT pare să meargă exclusiv pe declarațiile suspectului. O confirmare, prin rechizitoriu, a poziției lui Dincă, l-ar ajuta nu doar pe acesta, ci și pe procurorii și polițiștii de la Caracal, anchetați penal pentru abuz în serviciu și ar acoperi și urmele, cel puțin deocamdată, ale filierei de traficanți din care face parte Gheorghe Dincă.

 

Toată reconstituirea de ieri a evenimentelor petrecute de la răpirea, de către Dincă, a Alexandrei Măceșanu până la presupusa ucidere și incendiere a trupului acesteia pare să meargă pe confirmarea declarațiilor date de suspect în dosar. Practic, Dincă a susținut că a luat-o la “ocazie” pe minoră, că nu o cunoștea dinainte și nici nu a urmărit-o în prealabil; că a luat decizia răpirii ei după ce a parcat în spatele liceului din Caracal, după care a dus-o acasă la el, unde a închis-o într-o cameră obscură. Mai mult, el susține că nu a violat-o pe Alexandra și nici nu a întreținut cu aceasta relații sexuale consimțite. Singurul indiciu despre viol rezidă din afirmațiile Alexandrei, făcute la 112. Dincă neagă.

A doua zi, Dincă a plecat la Craiova și, când a revenit, susține că a prins-o pe Alexandra cu telefonul, moment în care s-a enervat și a lovit-o. Atât de tare, încât adolescenta și-a pierdut viața. Însă suspectul susține că nu a intenționat să o omoare. Când a constatat că victima a decedat, a luat decizia de a-i incinera cadavrul în cazanul improvizat din curtea casei.

Foarte cooperant, Dincă i-a plimbat, ieri, pe anchetatori, în toate locurile, le-a refăcut acțiunile și, cuminte, a cerut doar să stea la umbră.

 

Scenariul cel mai grav, dar foarte greu de probat

Ce înseamnă toată această desfășurare de forțe? Că Dincă va fi trimis în judecată. Iar la dosar există o recunoaștere a lui că a lovit-o, fără intenția de a o omorî, pe victimă. Surse judiciare dezvăluie care este planul monstrului din Caracal și cum speră acesta să scape cu maximum șase ani de pușcărie executată. Astfel, există trei deznodăminte posibile ale acestui dosar. Dincă să fie găsit vinovat pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, la care să se adauge ca acuzație lipsirea de libertate în mod ilegal și profanarea de cadavre. Omorul calificat se pedepsește cu închisoarea pe viață sau de la 15 la 25 de ani, lipsirea de libertate cu închisoarea de la 1 la 7 ani, iar profanarea de cadavre este pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Pentru a fi probată forma calificată a omorului, procurorii trebuie să furnizeze judecătorului date certe că Dincă a omorât-o pe Alexandra cu intenție, cu premeditare și pentru a ascunde săvârșirea altei infracțiuni. Greu de crezut că, la cum a decurs ancheta, se va ajunge la acest deznodământ.

În acest scenariu, Dincă ar putea fi condamnat la pedeapsa cea mai grea, de închisoare pe viață, putând cere liberarea condiționată după ispășirea a 20 de ani, pentru că are împlinită vârsta de 60 de ani. Ar putea ieși din pușcărie în jurul vârstei de 86-87 de ani, dacă mai apucă.

Cooperează pentru “ca să fie bine”

Însă Dincă mai are la îndemână două variante. Una mai grea și alta mai ușoară. Cea mai grea vizează reținerea, în sarcina lui, a infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, urmată de moartea victimei, faptă pedepsită cu închisoarea de la 5 la 15 ani. Se va reține și profanarea de cadavre, urmând ca monstrul să ispășească pedeapsa cea mai grea. În acest caz, Dincă ar putea face cerere de liberare condiționată după ispășirea a două treimi din pedeapsă, adică după 10 ani. Și ar putea ieși din pușcărie în jurul vârstei de 76-77 de ani.

Varianta urmărită de Dincă este, însă, aceea a loviturilor cauzatoare de moarte, faptă pedepsită, în acest moment, de legea penală, cu închisoarea de la 6 la 12 ani, la care să se adauge lipsirea de libertate în mod ilegal și profanarea de cadavre. Pedeapsa cea mai grea în acest sens este cea de 12 ani, cu posibilitatea liberării condiționate după ispășirea a șase ani de închisoare. Și, uite cum, în această variantă, Dincă speră să iasă din spatele gratiilor când va avea vârsta de 72-73 de ani.

 

Planul i-ar scăpa pe toți. Inclusiv pe Popescu

Încă de la începutul devoalării în spațiul public a tragediei de la Caracal, prima echipă de anchetatori a mers exclusiv pe variantă răpirii în scopul violului, fiind ignorată orice pistă cu privire la implicarea în această afacere a unei rețele de crimă organizată specializată în trafic de carne vie. Iar scenariul uciderii Alexandrei, la nervi, de către Dincă, pentru că a surprins-o vorbind pe telefon la 112 a fost varianta diseminată, imediat, pe un grup privat de discuții, de către procurorul Cristian Ovidiu Popescu, deși, la momentul când acesta a furnizat această informație, Gheorghe Dincă nu recunoscuse nicio faptă.

Modul cooperant în care Gheorghe Dincă se comportă în această anchetă și, mai ales, ieri, la reconstituirea făcută, demonstrează că asasinul a căzut la o înțelegere cu anchetatorii. El să scape cu “lovituri cauzatoare de moarte”, echipa primilor anchetatori de la Caracal să scape de acuzațiile de complicitate, iar rețelele de trafic de carne vie care activează în zona respectivă să rămână neatinse.

 

Astăzi, anchetatorii vor face reconstituirea și în cazul Luizei Melencu. Pe care, acum, Dincă susține că nu o cunoaște și că nu are nimic de-a face cu ea

×
Subiecte în articol: gheorghe dincă alexandra măceșanu