x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poliţia din Veszprem, acuzată dur de sârbi / "Cazul Cozma" a intrat pe mâna paramilitarilor

Poliţia din Veszprem, acuzată dur de sârbi / "Cazul Cozma" a intrat pe mâna paramilitarilor

de Silviu Saladjiar    |    23 Feb 2009   •   00:00
Poliţia din Veszprem, acuzată dur de sârbi / "Cazul Cozma" a intrat pe mâna paramilitarilor

Mai multe persoane care au participat la incidentele din localul Patriota din Veszprem, în urma cărora şi-a pierdut viaţa handbalistul român Marian Cozma, ar fi fost reţinute duminică seară într-un local din Subotica (Serbia), pe baza identificării după imaginile filmate de “voluntari sârbi şi croaţi cu experienţă poliţienească”. Informaţia a fost furnizată de doi dintre membrii Consiliului Local din Belgrad, radicalii Milan Jankoviç şi Aleksandar Antiç, membri ai partidului lui Vojislav Seselj. Aceştia au fost contactaţi telefonic de coordonatorul civil al acţiunii de “sprijinire a autorităţilor”, generalul în rezervă Milan Nestorovici, care ar fi fost şi în România la mijlocul acestei săptămâni. Veteranul menţionat spune că la operaţiunea de identificare a agresorilor “participă atât sârbi, cât şi croaţi, iar relaţiile de afaceri cu diverse companii ungureşti şi relaţiile dintre Garda Maghiară (formaţiune de extremă dreapta) şi Partidul Radical Sârb au căpătat un nou sens, cel al cauzei comune”. Mai mult, Poliţia din Veszprem este acuzată de “lipsă de colaborare, menţionându-se reticenţa în tratarea informaţiilor pe care sârbii, croaţii şi ungurii i le-au pus la dispoziţie”.



Cu toate că numărul oficial al arestărilor în cazul asasinatului din Vezsprem este de 5 persoane, doi dintre membrii Consiliului Local din Belgrad, radicalii Milan Jankoviç şi Aleksandar Antiç, susţin că mai multe persoane care au participat la incidentele din localul Patriota din Veszprem au fost "reţinute" duminică seară într-un local din Subotica, Voivodina, de "voluntari sârbi şi croaţi cu experienţă poliţienească".

Ambii consilieri locali au fost contactaţi telefonic de coordonatorul civil al acţiunii de "sprijinire a autorităţilor", g-ral (rez.) Milan Nestorovici, aflat în România la mijlocul săptămânii, care a declarat: "Deşi pare nefiresc pentru cineva din afară, spiritul iugoslav încă există: să nu uităm că au fost implicaţi doi sârbi şi un croat, aşa că toate legăturile noastre au fost reactivate pentru rezolvarea acestei situaţii. De aceea, la această operaţiune participă atât sârbi, cât şi croaţi, iar relaţiile de afaceri cu diverse companii ungureşti şi relaţiile dintre Garda Maghiară şi SRS - Partidul Radical Sârb - au căpătat un nou sens, cel al cauzei comune". Potrivit veteranului sârb, părinţii celor trei jucători ex-iugoslavi ai MKB Veszprem au primit asigurări de la comandantul Poliţiei din Veszprem, Zoltan Bolcsik, că toţi vinovaţii vor fi reţinuţi în cel mai scurt timp, dar, din momentul în care a aflat că primii doi suspecţi au fost reţinuţi lângă Graz, în Austria, nu le-a mai răspuns la telefon. Ulterior, acelaşi Bolcsik a vrut să demisioneze din funcţie, pretextând că opinia publică mai mult încurcă decât sprijină activitatea Poliţiei din Veszprem, dar presiuni politice de la cel mai înalt nivel l-au împiedicat cu fermitate, cerându-i-se să-şi asume "cu onoare şi profesionalism" faptul că teritoriul pe care ar trebui să-l apere este gazda unor asemenea evenimente.
POLITICIENI NEMULŢUMIŢI
Atât consilierii belgrădeni amintiţi (care fac parte din Partidul Radical Sârb al lui Vojislav Seselj, dar sunt bine cunoscuţi pentru legăturile de prietenie pe care le au cu Tomislav Nikoliç, fostul lider interimar al formaţiunii), cât şi dl Tamas Korhec, secretarul provincial pentru reglementări, administraţie şi minorităţile naţionale din Novi Sad, Voivodina, au acuzat Poliţia din Veszprem de lipsă de colaborare, menţionând că aceştia sunt deosebit de reticenţi în tratarea informaţiilor pe care sârbii, croaţii şi ungurii le-au pus la dispoziţie, în pofida mult-trâmbiţatei recompense pe care au oferit-o pentru informaţii despre suspecţi.

INFRACTORI PROTEJAŢI?
Tibor Aroksalasi, deputat în Adunarea Naţională a Voivodinei din partea SRS, a mers până la a susţine existenţa unei înţelegeri între autorităţi şi interlopi: "Este cel puţin straniu ca ei, care deţin înregistrările video din noaptea aceea, să pretindă că nu cunosc identitatea clienţilor suspecţi, pe care şi copiii din Veszprem îi ştiu pe nume". La întrebarea dacă există un mobil obscur al incidentelor de la "Patriota", dl Tibor Aroksalasi a susţinut că, în opinia sa, ambele tabere, atât Poliţia, cât şi criminalii, au avut de pierdut, dar actuala stare de conflict oficială dintre cele două părţi nu face decât să reducă pretenţiile autorităţilor, "cărora li s-a dat o lecţie".


Veteranii sârbi şi Garda Maghiară acuză

Legăturile g-ralului Nestorovici cu elemente din Garda Maghiară, formaţiunea paramilitară radicală din Ungaria susţinută de partidul Jobbik, au apărut ca urmare a scopului celor din urmă de a detensiona viaţa de zi cu zi din mai multe localităţi maghiare în care grupările interlope formate preponderent din etnici romi "fac legea, fiindcă sunt apăraţi de cei care ar trebui să apere legea". Situaţia a devenit extrem de gravă în ultimii doi ani, reţelele de proxenetism şi trafic de persoane ale numeroaselor grupări interlope au înflorit, iar poliţia nu face nimic, deşi multe dintre delictele "mafioţilor" se desfăşoară la lumina zilei. Arpad Sz., simpatizant al Gărzii Maghiare din Györ, este unul dintre cei care au ajutat efectiv la prinderea lui Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo, informând ofiţerii sârbi despre deplasarea acestora spre Austria prin intermediul Gărzii Maghiare. Potrivit acestuia, Poliţia oraşului Veszprem l-a tratat de sus, catalogându-l drept "nebun beţiv" când a sunat să le spună că Sandor şi Nemeth se îndreaptă spre Ungaria şi a recurs la varianta anunţării unor responsabili din Garda Maghiară care n-au întârziat să îi informeze pe ofiţerii sârbi cooptaţi în misiune. În localitatea Subotica au fost reţinute mai multe persoane identificate de pe casetele de la clubul din Veszprem. Din câte se pare, este vorba de mai mulţi romi maghiari, care se refugiaseră la un clan prieten, tot maghiarofon, din nordul Voievodinei. Referitor la soarta persoanelor reţinute la Subotica duminică, juristul belgrădean Slavomir Zelednidjiar, colegul g-ralului Milan Nestorovici, a menţionat că se va stabili care a fost gradul de implicare a acestora în scandalul din "Patriota" şi se va proceda la predarea lor către autorităţile maghiare, deşi, recunoaşte veteranul sârb, reprezentanţi ai familiilor jucătorilor ex-iugoslavi mutilaţi nu sunt mulţumiţi de modul relaxat în care autorităţile din Ungaria tratează cazul, dar şi de lipsa unei protecţii reale a sportivilor de la Veszprem, cărora le este teamă să mai iasă pe stradă şi trăiesc într-o tensiune de neimaginat.


Sandor şi Gyozo, extrădaţi ieri din Austria

  • de Dragoş Stoica
Principalii doi suspecţi pentru uciderea lui Marian Cozma au fost ieri extrădaţi din Austria în Ungaria, aceştia intrând direct pe mâinile anchetatorilor, la sediul Poliţiei din Veszprem.

Ieri-dimineaţă, în jurul orei 11:00, două microbuze albe, însoţite de alte vehicule de securitate, i-au adus în Vama Hegyeshalom pe Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo, cei doi fiind preluaţi de autorităţile maghiare şi plasaţi de urgenţă în arestul Poliţiei din Veszprem, a informat ieri agenţia MTI.

AUDIERI IMEDIATE
Readuşi în oraşul unde în urmă cu două săptămâni au avut un rol major în scandalul în urma căruia şi-a pierdut viaţa Marian Cozma, Sandor şi Gyozo au intrat direct sub tirul de întrebări al anchetatorilor, care, după ce au obţinut primele depoziţii, au solicitat emiterea unor mandate de arestare pe 29 de zile pentru ambii suspecţi. Comentând ieri interogatoriile de la sediul Poliţiei din Veszprem, avocatul lui Nemeth Gyozo a susţinut că actualul său client este complet nevinovat în cazul uciderii pivotului român, acesta recunoscând doar faptul că a luat parte la bătaia generală care s-a declanşat în discoteca Patriota Local din noaptea de 7 spre 8 februarie. "Nu are nici o legătură cu omorul lui Marian Cozma. Clientul meu s-a aflat în discotecă în momentul când a izbucnit altercaţia în urma căreia handbalistul şi-a pierdut viaţa, dar nu a participat decât la bătaia iscată. Nu a văzut cine a scos cuţitele şi nici cine pe cine a lovit", a declarat avocatul Mester Csaba pentru tabloidul Bors.

STICLĂ SPARTĂ ÎN CAPUL LUI SANDOR?
Potrivit aceluiaşi tabloid maghiar, unele surse din cadrul autorităţilor care se ocupă de instrumentarea cazului au declarat că se conturează tot mai clar ceea ce s-a întâmplat acum două săptămâni. Astfel, se pare că grupul celor 30 de ţigani s-a reunit la o benzinărie de lângă orăşelul Enying, de unde este originar Ivan Sztojka, cel de-al treilea suspect, care s-a predat singur după câteva zile în care a stat ascuns.

De aici, grupul s-a deplasat direct către discoteca Patriota Local, unde lucrurile aveau să ia o turnură tragică. După mai multe contre verbale, unul dintre handbalişti i-ar fi spart o sticlă în cap lui Raffael Sandor, de aici provenind şi sângele surprins de camerele de luat vederi pe spatele tricoului lui Marian Cozma când acesta încerca disperat să fugă din discotecă.

Conform aceloraşi surse, se pare că Marian a fost înjunghiat în inimă imediat ce a reuşit să iasă pe stradă de Raffael Sandor, acesta fiind şi cel care a băgat cuţitul în rinichiul croatului Ivan Pesici. Mobilul altercaţiei rămâne însă în continuare învăluit într-un mister total, pe lângă posibilitatea unui diferend legat de o eventuală taxă de protecţie fiind luată în calcul şi ipoteza unei cauze provocate de pariuri sportive.


Mandat pentru fiul bulibaşei

În urmă cu câteva zile, benzinăria de la marginea localităţii Enying, aceeaşi unde s-a reunit grupul de agresori la data de 7 februarie, a fost din nou martora unor incidente grave. Fiul bulibaşei din Enying, însoţit de mai mulţi oameni, din care şase au fost identificaţi ca participanţi şi la incidentele de la Veszprem de acum două săptămâni, a provocat un scandal monstru, benzinăria fiind devastată.

În urma acestor incidente, Poliţia maghiară a emis un mandat de arestare pe numele fiului bulibaşei, acesta ascunzându-se deocamdată de autorităţi. În altă ordine de idei, croatul Ivan Pesici, care şi-a pierdut unul din rinichi în altercaţia de la Veszprem, a primit acceptul medicilor ca de la începutul lunii martie să înceapă antrenamente uşoare, recuperarea sa urmând să fie definitivată de-abia în luna mai. În ceea ce-l priveşte pe sârbul Zarko Sesum, se pare că şi acesta va putea reveni la performanţă, medicii fiind tot mai optimişti privind salvarea ochiului său afectat în incidente.

×