x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poliţia maghiară rămâne inertă: Pentru cine a plătit Cozma?

Poliţia maghiară rămâne inertă: Pentru cine a plătit Cozma?

de Florin Gongu    |    19 Feb 2009   •   00:00
Poliţia maghiară rămâne inertă: Pentru cine a plătit Cozma?

În timp ce Poliţia maghiară înaintează greoi în ancheta ce vizează uciderea lui Marian Cozma şi mutilarea altor doi colegi de-ai lui de la Veszprem, se nasc multe semne de întrebare în ceea ce priveşte mobilul faptelor. Totul pare a fi fost iniţial o manifestare de intimidare făcută de nişte infractori plătiţi, ce s-a transformat apoi într-un adevărat măcel, cu complicitatea tacită a autorităţilor ungare. A plătit Marian pentru greşelile altora, inclusiv ale clubului unde era legitimat? Martorii adevăraţi, jucătorii, continuă să tacă, misterul în jurul evenimentelor petrecute în noaptea de 7 spre 8 februarie la Patriota Lokal fiind tot mai mare. Ieri a mai fost arestat un suspect de 47 de ani, în localitatea Zalaegerszeg, numărul celor reţinuţi până acum fiind doar de cinci. Au trecut de atunci zece zile, iar la altercaţie au participat circa 30 de persoane!




În urmă cu o săpătămână, mai precis la 10 februarie, un pretins martor la asasinarea lui Marian Cozma a sunat la redacţia Jurnalului Naţional pentru a oferi detalii despre circumstanţele care au dus la tragedie. Acest martor a fost văzut duminică la Vezspremi Arena, locul unde s-a desfăşurat meciul de Liga Campionilor dintre Vezsprem şi Ademar Leon, scor 28-26.

La momentul întâlnirii cu reporterul, la Vezsprem, martorul a solicitat 1.500 de euro pentru a putea fi filmat cu spatele, iar vocea să-i fie bruiată. Cum nu s-a putut face această plată, el a fost totuşi de acord să ofere o mărturie care să fie publicată în ziar. Acest martor a fost duminică la sală, la meciul Vezsprem-Ademar Leon. Şi nu oriunde, ci în zona vestiarelor echipei gazdă! Era evident că este un apropiat al celor de la MKB Vezsprem. Acest lucru ridică multe semne de întrebare. Ce interes a avut acesta să facă acele declaraţii?

MOBILUL CRIMEI, MARELE MISTER
Autorităţile maghiare, în special poliţia din Veszprem, continuă să ascundă mobilul crimei, atât timp cât, conform propriilor declaraţii, au fost audiate peste 100 de persoane. Cu siguranţă, cauzele care au dus la moartea lui Marian Cozma sunt conturate în proporţie de peste 90 la sută. În momentul în care ele vor fi făcute publice, atunci se vor putea înţelege multe lucruri. Încetul cu încetul ne îndepărtăm de varianta conform căreia Marian a fost victima răfuielii între două bande rivale. Mai repede se naşte ideea că handbalistul nostru a trebuit să plătească pentru o greşeală în nume colectiv, făcută, de ce nu?, chiar de coechipierii lui. De aici şi implicarea misteriosului martor, care încearcă să protejeze cât poate echipa. Mai mult, se pare că acea gaşcă de 28-30 de persoane, din care s-au făcut şi primele arestări, nu a fost decât o simplă executantă a unor ordine venite din altă parte. Această teorie se susţine prin faptul că respectivii infractori sunt recunoscuţi mai mult pentru prostituţie sau pentru proxenetism. De asemenea, nici moartea lui Marian Cozma sau a unui alt handbalist nu făcea parte din plan! Ideea era să se fi creat o nouă stare de intimidare, ce putea include bătăi sau înjunghieri, dar nu şi crime. Se dorea a fi o poliţă plătită pentru ceva din urmă, dar şi un avertisment pentru viitor. De aici se deduce şi reticenţa autorităţilor maghiare, dar şi a jucătorilor prezenţi în discotecă, precum şi a tuturor celor care au informaţii corecte (familia) despre cele petrecute. “Nu contează ce mi-au povestit colegii mei. Eu nu mai eram cu ei. Tot ce rămâne e că ne-am pierdut nedrept un adevărat coleg”, ne-a declarat după meciul de duminică Gyula Gal, pivotul redevenit titular la Veszprem.

Jucătorii de la Veszprem au vărsat lacrimi sincere după victoria de duminică. Ce ştiu ei şi nu vor să spună?
Zoltán Simonffy/Jurnalul Naţional

A cincea arestare

Conform unor informaţii furnizate de şeful Poliţiei Veszprem, a mai fost capturat un suspect în cazul morţii lui Marian Cozma. Acesta se numeşte B. Csaba, cu antecedente în vandalism, are 47 de ani şi a luat parte la evenimentele care au dus la decesul handbalistului. El a fost prins în localitatea Zalaegerszeg. Poliţia nu a mai dat amănunte esenţiale, dar se pare că Csaba a jucat un rol important în evenimentele din acea seară. Informaţia a fost anunţată de Nepszabadagonline. În acest caz, avem de-a face cu cea de-a cincea arestare de la săvârşirea crimei din 8 februarie. Se pare că în audieri, cu şanse mari de arestare, se mai află doi cetăţeni, reţinuţi tot pe teritoriul Austriei.

Întrebări care nu au încă răspunsuri

Care este motivul real pentru care Marian Cozma a plătit cu viaţa?
De ce refuză colegii lui Marian Cozma să povestească împrejurările în care s-a produs crima?
Cum a fost posibil ca doi dintre suspecţi, Nemeth Gyozo şi Raffael Sandor, deşi daţi în urmărire generală, să poată părăsi teritoriul Ungariei fără probleme, ei fiind arestaţi în Austria, la Graz? De precizat că Poliţia maghiară a ştiut din prima clipă pe cine urmăreşte, dovadă fiind faptul că a doua zi s-au dat publicităţii numele şi chipurile celor urmăriţi.
De ce nu se face public raportul medico-legal al autopsiei efectuate lui Marian Cozma?
În ce împrejurări au fost arestaţi Gyozo şi Sandor la Graz şi cu ajutorul cui?
De ce nu se face public numele (nici măcar iniţialele) şoferiţei care era cu cei doi infractori în momentul arestării la Graz şi de ce aceasta a fost eliberată, deşi e evidentă şi complicitatea ei?
De ce Poliţia maghiară nu a mai luat şi alte măsuri după noaptea de pomină de la Patriota Lokal din Veszprem, în condiţiile în care grupul infracţional a fost de 28-30 de persoane? În afara arestărilor nu s-a dat nici măcar o amendă.
De ce nu curg arestările pe bandă rulantă?
De ce Poliţia română, angrenată în această anchetă, nu informează despre mersul cercetărilor?
L-a sunat în această perioadă premierul României, Emil Boc, pe cel al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, să se intereseze de mersul anchetei într-un caz ce a devenit de notorietate internaţională, având în vedere că e vorba de uciderea unui jucător reprezentativ pentru handbalul românesc?



În mod normal, Vilovski nici nu ar fi jucat cu Ademar, el fiind al treilea pivot în lotul lui Veszprem, după Cozma şi după Gal
Credit: Zoltán Simonffy/JURNALUL NAŢIONAL


Pesici a fost salvat de Vilovski

Încep să apară noi informaţii în privinţa evenimentelor, cotidianul Nepszabadsag oferind declaraţia jucătorului sârb Uros Vilovski. Conform publicaţiei, pe imaginile surprinse pe camerele de supraveghere ale localului se poate vedea cum Cozma, Sesum, Pesici şi Uros Vilovski se distrau împreună la ora fatalului eveniment. Cam 15-20 de persoane l-au înconjurat pe Cozma, care era cu prietena lui, şi au scos la iveală cuţitele. Cozma a realizat dificultatea situaţiei şi a încercat să fugă într-o direcţie opusă, dar mai mulţi agresori l-au blocat. Vilovski a reuşit să scape pe un spaţiu liber şi a ajuns la ceilalţi colegi de echipă, aflaţi la nivelul superior, anunţându-i de iscarea scandalului. Când Vilovski a ajuns cu colegii în faţa localului, românul era deja înjunghiat fatal. “L-am auzit pe Pesici cum îmi cerea ajutorul. Tot corpul lui era plin de sânge. I-am strâns rana cu mâna, ca să nu mai sângereze, şi l-am dus pe picioare la spital”, a povestit Vilovski. Surse din spital au dezvăluit publicaţiei că intervenţia promptă a lui Vilovski a dus la salvarea vieţii portarului Ivan Pesici, care, în cele din urmă, şi-a pierdut un rinichi. Este sigur că Vilovski şi-a riscat viaţa, iar acum el a devenit unul dintre martorii cei mai importanţi ai investigaţiilor. Hunyadfalvy Ákos, preşedintele de la MKB Veszprem, a zis că Vilovski trebuie privit ca un erou pentru gestul său. “Mai multe ştiu alţii şi nu vreau să vorbesc despre asta”, a mai spus Uros pentru Nemzeti Sport. Întrebarea care se naşte după această relatare este când a apărut ambulanţa la locul faptei, dacă Pesici a fost dus la spital de către Vilovski?

Situaţia arestărilor

Victime:
Marian Cozma (decedat)
Ivan Pesici (a pierdut un rinichi)
Zarko Sesum (multiple fracturi craniene)

Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo
– reţinuţi la Graz la data de 09.02.2008. În prezent, se află în arestul poliţiei din oraşul austriac. Sâmbătă, 14 februarie, şi-au dat acordul să fie extrădaţi în Ungaria. Presa maghiară anunţă că ei ajung vineri, 20 februarie, în arestul Poliţiei Veszprem

Ivan Sztojka – dat în urmărire generală internaţională, s-a predat de bună voie în noaptea de 12-13 februarie la sediul Poliţiei Vezsprem, venind însoţit de avocat.

P. Gabor – arestat la Budapesta, marţi, 17 februarie, ca fiind suspect în legătură cu uciderea lui Marian Cozma

B. Csaba – arestat ieri, 18 februarie, la Zalaegerszeg, ca având un rol important la uciderea lui Marian Cozma.

×