x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Politică grea cu literatură

Politică grea cu literatură

de Rodica Mandache    |    01 Sep 2012   •   21:00
Politică grea cu literatură

Poetul Octavian Goga a stat in inchisoare, la Szeghedin. "Ispaseam o pedeapsa ungureasca' povestea poetul; era anul 1912, si a stat in puscarie din cauza articolelor politice. Nu a stat degeaba in inchisoare, ci a scris doua poezii uluitoare. Eu stiu "Basm si Poetul'. Poetul are chiar sub titlu Szeghedin, in revista Luceafarul apare titlul: Goga in temnita "In sfarsit dupa alte amanari din cauza hartuirilor cu ministrul Vaida, dupa alte amanari, poetul Goga a intrat in temnita Szeghedinului pentru a-si indeplini pedeapsa'.
L-a vizitat acolo in temnita Ion Luca Caragiale, care venea tocmai de la Berlin :
-Aveti o vizita!
-Cine sergent ?
-Nu stiu, o rupe putin pe ungureste, vine de departe, trebuie sa fie insa mare boier ca ne-a miluit pe toti.
Cand am deschis usa neagra m-a luat in brate nenea Iancu Caragiale:
-Am venit mai baiete sa vad cum o duci aici la 'pension', nu ti-am spus sa te astamperi? Uite, ti-am adus doua sticle de sampanie sa bem laolata la Kecskemet.
Cine l-a ascultat vorbind pe Caragiale n-are sa-l uite niciodata , cea mai stralucitoare icoana a inteligentii omenesti. Vorbea , vorbea Caragiale si Universul devenea mai bogat cu o minune.
-Ti-am spus de atatea ori, nu te mai bate cu prostii ca te rapun ... ce crezi tu, pe urma cui am suferit eu in viata? Pe urma desteptilor? Prostia, suverana prostie e totdeauna mai tare. In zadar lupti frumos, cu taieturi fine de floreta, el loveste greu cu lastarul in moalele capului si in zadar risipesti spirit si verva, el e tare ca piatra. Cum sa-ti spun? Prostul are o conceptie telurica a vietii. Uite asa: isi infunda ochii si urechile, isi infige capul in pamant ca strutul ridica spatele si trec pe deasupra lui toate curentele! Ah ! Prostul! Nimic mai greu decat sa carmuiesti prostii, ei au un instinct de impotrivire organica. Toata viata nu am putut sa sufar prostia. Saracu de mine, cand vad cate un prost ma doare ... zau am dureri fizice, ma ia cu rece aici in crestet. La prost trebuie mestesug nu gluma! M-a invatat un popa la Piatra –Neamt, plecam la inspectii calare pe iapa popii, dar iapa nu voia neam la stanga, cat m-am zolit! ...si popa m-a-nvatat "Cand ajungi la raspantie tragi de capastru tare de tot la dreapta si iapa o sa o ia la stanga, da sa tragi cumplit!' Asta e domnule, trebuie invatat naravul, se guverneaza greu prostii!'
Putin timp dupa aceasta, Caragiale s-a stins la Berlin, s-a prabusit ca fulgerul unei clipe, nu-i placea politica.
-De ce nu-ti place politica Nene Iancule?
-Pai dumneata nu vezi cum se-ncurca lucrurile in politica care nu poti ca sa stii de azi pe maine cum poate sa devina o complicatiune! Mergem din dres in dres si din meremet in meremet, dar ce e mai rau, e ca n-avem oameni, ne lipsesc oameni!
Dar eu n-am crezut in politica, e o recompensa de nimic si nici n-am avut chemare sa reformez sotietatea, dar tara am iubit-o cu sufletul ei dezordonat de atata zbucium de vremi ! Dumnezeu sa ne aiba in sfanta Lui paza!

×