x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Politisti de dat afara

Politisti de dat afara

de Dan Constantin    |    Razvan Belciuganu    |    25 Ian 2007   •   00:00
Politisti de dat afara

Pe traseul dramei familiei Matei am gasit si politisti care au intarziat ancheta, au mintit pentru a-si ascunde lenea si incompetenta si au furnizat date false despre accident opiniei publice. Sunt condusi de Florin Trosca, sef IPJ Ilfov.

Drama familiei Matei, care il ingroapa astazi, cu mare durere, pe Aurica, sot si tata, va fi fost si mai mistuitoare daca acest caz ramanea fara final. Pe traseul intamplarilor tragice pe care destinul le-a harazit unor oameni onesti, de conditie modesta, s-au intalnit nu doar un sofer iresponsabil, devenit criminal, ci si oameni ai legii ajunsi sa nu mai reactioneze normal, macar cu minima solicitudine fata de disperarea unei familii care reclama disparitia lui Aurica Matei.

Cei doi tineri ziaristi, colegii nostri Andreea si Petru, au fost cei care au declansat adevarata ancheta in cazul disparitiei fara urma a victimei. Prin straduinta si omenia lor au reusit sa urneasca din loc ancheta politieneasca. Este foarte grava, dincolo de accidentul de circulatie al carui autor este acum incatusat, atitudinea unor politisti care, cel putin in primele zile de dupa producerea dramei, au mintit, au incercat sa ascunda probe si obiecte importante in ancheta. Iata cateva din faptele acestor politisti care in opinia noastra s-au comportat ca militienii abuzivi, punand institutia in situatii de grava compromitere.

AGENTII ROBERT CAPRA SI TEPOSU, politisti la Glina - au aflat de existenta accidentului la o ora de la producerea lui si nu au intocmit nici un proces-verbal in acea zi si, ulterior, au declarat chiar ei ca accidentul nu a fost la 5 decembrie 2006, ci la 4 decembrie 2006; totodata, nu au facut nici o cercetare la fata locului din care puteau iesi elemente importante pentru rezolvarea cazului.

INSPECTORUL DUMITRU CIOCA, politist in Popesti-Leordeni - la data de 7 decembrie 2006 a primit obiecte care apartineau decedatului de la martorul cheie si nu a facut un proces-verbal, deoarece a avut o "misiune" si a uitat.

COMISAR-SEF FLORIN TROSCA, inspector-sef al Inspectoratului Judetean de Politie Ilfov - la 4 ianuarie 2007, la o luna dupa producerea accidentului, timp in care politistii, subordonati comisarului-sef Florin Trosca si-au batut joc de ancheta, a trimis un punct de vedere (Nr. 1.033.010), ca reactie la dezvaluirile noastre privind ziua in care a avut loc evenimentul, prin care sustinea fara tagada ca "disparutul" Aurica Matei n-a mai fost de gasit incepand cu data de 5 decembrie 2006 si punea la indoiala inclusiv existenta accidentului de circulatie:

"Facem precizarea ca atat echipajul de politie de la Postul de politie Glina, care in data de 05.12.2006 a fost sesizat verbal de catre domnul MILITARU PAUL cu privire la producerea unui accident rutier si care a efectuat o cercetare a locului indicat de acesta, cat si ofterul de politie abordat de domnul MILITARU PAUL, efectuand verificari cu privire la asa-zisul accident rutier, nu au putut stabili date concrete cu privire la presupusa victima, ranirea sau decesul acesteia, implicarea sau avarierea vreunui vehicul aflat in miscare sau dovada incalcarii unei reguli de circulatie, aspecte obligatorii in declararea oficiala a existentei unui accident rutier soldat cu victime omenesti (conform art. 75, lit.a-d din OUG nr. 195/2002, republicata)." Totodata, in punctul de vedere respectiv, ca sa-i apere pe politistii incompetenti, il face mincinos pe martorul-cheie, Paul Militaru: "Cu privire la ultima neclaritate mentionata la finalul articolului aparut in Jurnalul National la data de 04.01.2007, facem precizarea ca domnul MILITARU PAUL nu avea cum sa anunte politia la data de 04.12.2006 despre producerea evenimentului rutier, din moment ce din documentele aflate la dosar reiese clar ca persoana disparuta s-a aflat in noaptea de 04/05.12.2006 la serviciu, fiind vazuta ultima data in dimineata zilei de 05.12.2006, atunci cand domnul MILITARU PAUL a anuntat, in jurul ori 10:00, un echipaj de politie de la Postul de politie Glina despre posibila producere a unui accident rutier."

De asemenea, comisarul-sef Florin Trosca si-a arogat, in numele IJP Ilfov, rezolvarea cazului, desi are cunostinta cum s-a intamplat in mod real acest lucru, cand localizarea criminalului a fost facuta de Serviciul Roman de Informatii. Comisarul, intrebat de noi ce masuri ia impotriva politistilor incompetenti, ne-a spus ca de-acum in colo va vorbi cu Jurnalul National doar prin solicitari scrise. In schimb, in presa care nu l-a criticat au aparut date importante din dosarul bine pazit de el, exact declaratia ucigasului.

Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL
CONFRUNTARE. Sotia victimei, nemultumita de politisti

ADRIAN TEODORESCU, POLITIST la IJP Ilfov - la mai bine de o luna dupa producerea accidentului cauta victima in cavoul familiei: "Am o informatie ca sotul dumneavoastra se afla in cavou", acesta este modul in care politistul a abordat-o pe Maria, dupa cum povesteste chiar ea. Apoi, politistul a obligat-o sa mearga la cimitir, sa verifice acest lucru.

SUBINSPECTOR GOLIS CRISTINA, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Ilfov s-a transformat in trompeta sefului Trosca, pe parcursul cazului acoperind toate boacanele politistilor depasiti de acest caz. Mai mult, pentru ca am "indraznit" sa facem cunoscute gafele colegilor domniei sale, ne-a blocat accesul la informatii cheie, oferite in schimb cu larghete celor care scriau in roz. Chiar marturia soferului criminal a fost "dirijata" incalcand orice norma de lucru a anchetei, spre ziaristi care preamareau meritele echipei Trosca.

CONFUZIE
"Facem precizarea ca atat echipajul de politie de la Postul de politie Glina, care in data de 05.12.2006 a fost sesizat verbal de domnul MILITARU PAUL cu privire la producerea unui accident rutier si care a efectuat o cercetare a locului indicat de acesta, cat si ofterul de politie abordat de domnul MILITARU PAUL, efectuand verificari cu privire la asa-zisul accident rutier, nu au putut stabili date concrete cu privire la presupusa victima, ranirea sau decesul acesteia…"
extras dintr-un comunicat
semnat de inspectorul Florin Trosca

ARESTAT
Din certificatul medical de constatare a decesului, Aurica Matei a murit la data de 4 decembrie 2006, dupa ce a fost lovit de un autotir condus de Victor Neciu. In urma impactului, Aurica a pierdut materie cerebrala in urma fracturii de bolta si a bazei craniene. Toate acestea, in urma mai multor lovituri produse de impactul cu masina. Medicii legisti ilfoveni spun ca in cazul lui Aurica sangele ii invadase capul, plamanii si stomacul. Tot ei spun ca decedatul a mai trait intre 30 si 60 de minute si ca impactul cu masina l-ar fi aruncat 1-2 metri. Recursul la arestarea preventiva pentru furt in cazul ucigasului s-a amanat pana la data de 29 ianuarie, pentru a da posibilitatea avocatului sa-si pregateasca apararea. Pana atunci, criminalul va sta in arest.
  • Andreea Cascaval, Petru Zoltan
  • NEMULTUMIRI
    Avocatul Marianei Matei a depus ieri la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu o solicitare de refacere a raportului de expertiza medico-legal de catre o noua comisie. Motivul este ca nu a fost solicitat pentru a stabili de comun acord obiectivele expertizei. Dupa parerea avocatului, lucrurile relevante care ar trebui sa reiasa din expertiza sunt: stabilirea momentului la care victima a decedat, daca trupul acestuia a fost mutat si in alte parti sau a stat acolo de cand a fost aruncat, la data de 4 decembrie 2006. Daca victima putea fi aruncata acolo de catre o singura persoana. Daca hainele au fost puse o data cu cadavrul acolo. "Avand in vedere ca s-au gasit fire de par in gura victimei, ce nu apartin acesteia, solicitam identificarea persoanei careia ii apartin si modul in care au ajuns in gura acesteia", scrie in solicitarea avocatului. In finalul cererii, dar nu in ultimul rand, este solicitata extinderea cercetarii penale supra agentilor de politie care au stiut de accident si au incercat musamalizara acestuia prin dezinformare, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului. Pe langa acestia, avocatul il banuieste pe fostul sef al Politiei Popesti-Leordeni, Marian Moraru, actualul sef al Politiei Magurele, ca a incercat sa musamalizeze cazul.
  • Andreea Cascaval, Petru Zoltan
  • PREA TARZIU
    La aproape doua luni de la producerea accidentului, inspectorul-sef Florin Trosca a dispus constituirea Consiliului de Disciplina care va judeca abaterile politistilor implicati. "Cercetarea prealabila a fost efectuata azi, 24 ianuarie 2007, urmand ca la finalizarea procedurii, politistii sa fie sanctionati", sustine Cristina Golis, subinspector la Politia Judeteana Ilfov.
  • Andreea Cascaval, Petru Zoltan
  • In atentia ministrului Blaga
    Solicitam domnului ministru Vasile Blaga deschiderea unei anchete care sa lamureasca raspunderile politistilor in intarzierea rezolvarii cazului Matei, motivele incalcarilor grave ale procedurilor in cadrul IPJ Ilfov.
    ×