x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Politistii camatari

Politistii camatari

20 Feb 2004   •   00:00

Dupa scandaluri sexuale si trafic de carne vie, noi acuze la adresa comisarilor din Ialomita. Un dialog socant s-a purtat in august 2002, in biroul Anisoarei Politic, patroana unui magazin din Slobozia. Interlocutorul ei este comisarul-sef Gheorghe Filip (foto), atunci adjunct al sefului IPJ Ialomita. Mafia din politia ialomiteana nu a ramas incremenita in obsesia fetelor cu picioare lungi posedate fara voia lor. Reporterii "Jurnalului National" au intrat in posesia unor inregistrari explozive care demonstreaza fara echivoc ca una dintre preocuparile infractionale ale capilor IPJ Ialomita este activitatea de camata.

Asculta inregistrarea aici


MIHAI ENCIU
MIHAI MUNTEANU
VERA ALBULESCU
Ghiocel Magercu, consilierul juridic al IPJ Ialomita, si fostul adjunct al sefului IPJ, comisarul sef Gheorghe Filip, destituit din politie in urma dezvaluirilor publicate de ziarul nostru, au imprumutat cu sume in valuta mai multi administratori de firme. Unul dintre acestia este Anisoara Politic, patronul SC Poli Com SRL Slobozia. Aceasta a primit cu imprumut, de la cei doi "slujbasi ai legii", sume de bani: 4.255 de dolari de la Magercu si 9.000 de dolari de la sotia lui Filip. Vreme de aproape doi ani, femeia a cotizat lunar catre cei doi politisti fara ca datoria sa-i scada in vreun fel. Practic, ratele dobanzii care i-a fost impusa (20% pe luna) rotunjeau in mod constant si consistent veniturile celor doi. Abia cand a ajuns in pericol sa-si piarda casa, Anisoara Politic a apelat la presa. Astfel ea a denuntat toate ororile prin care a trecut impreuna cu familia ei. Prin amenintari repetate cu moartea si cu bande de recuperatori, proferate de comisarul Filip la adresa femeii, dar si prin strategii de intimidare mai sofisticate, gasca de camatari-politisti a stors sume imense de la diferiti patroni din Ialomita. Publicam pasaje din stenogramele inregistrarilor care releva metodele folosite de cei doi indivizi.

Consilierul juridic al politiei, un filantrop Aventura dintre politistul Ghiocel Magercu si familia Politic a inceput prin anul 1995, cand acesta a avut o legatura amoroasa cu fiica familiei. In aceea perioada, sustine Anisoara Politic, Magercu ii aducea diverse sume de bani in valuta pe care femeia le folosea pentru magazinul deschis in Slobozia. In total, spune femeia, a primit de la politist suma de 2.500 de dolari pentru care a intocmit niste chitante. Asa cum se procedeaza in afacerile bazate pe camata, in suma inscrisa pe cele doua chitante era inclusa si dobanda aferenta. Ulterior, prietena lui Magercu a decedat, iar relatiile cu familia s-au cam racit. Din pozitia de ofiter la serviciul economic, Magercu a ajuns consilier juridic al IPJ Ialomita. Lunar, el incasa diverse sume de la familia Politic, sume despre care victima spune ca reprezentau dobanda aferenta imprumutului. Relatarea Anisoarei Politic este confirmata de o inregistrare audio pe care aceasta a facut-o la ultima sa intalnire amicala cu politistul. Acesta venise sa-si recupereze dobanda pe cateva luni. Cu aceasta ocazie, Politic a constatat ca, desi platise sume importante, datoria nu i-a scazut, ba din contra, i-a crescut. Magercu a amenintat-o cu instanta de judecata si i-a dictat o alta chitanta in care a fost inscrisa suma de 4.255 de dolari. Discutia dintre politist si victima sa este relevanta pentru orice om de buna credinta:

"Eu iau banii pe data de 1 a lunii urmatoare"

GHIOCEL MAGERCU : Haideti ca nu mai stau. Cum facem, doamna Politic? Eu miam consultat lista si e ca mine.

ANISOARA POLITIC: Cum, nu v-am dat nimic?

GM:Nu mi-ati dat, haideti sa va explic. Daca va aduceti aminte, eu banii ii iau pe data de 1 a lunii urmatoare. Deci pe 1 august trebuia sa iau banii pe iulie. Eu am plecat in concediu daca va aduceti aminte.

AP:Domnul Ghiocel, ati spus ca ii vreti odata pe iunie si iulie si ramanea 1 august.

GM:Doamna Politic, nu are cum sa fie asa. Eu am plecat in iunie in concediu si nu aveam cum sa va cer banii inainte.

"Nu mi-ati dat banii nici pe mai, nici pe aprilie"

GM:Nu doamna. Deci mi-ati dat dupa iunie pe aceia doua milioane. Atat mi-ati dat.

AP:Eu v-am dat zece milioane dumneavoastra si mai am un milion.

GM:Doamna Politic mi-ati dat zece milioane si mi-ati dat pe o luna in urma, ca nu-mi mai daduserati.

AP:Care... pe mai?

GM:Da, dati-mi un creion.

AP:Si mai ramasese augustul...

GM:Eu trebuia sa intru in concediu la sfarsitul lunii iunie, 20 iunie. Si v-am spus: "Doamna, dati-mi ca nu-mi mai dadusera-ti! ". Nu mi-ati dat banii nici pe mai, nici pe aprilie. Atunci, la vremea respectiva. De aceea erau zece milioane pentru ca eu plata pe iunie o cer la 1 iulie, pentru ca asa m-ati adus dumneavoastra. Deci plata pe 1 iunie trebuia sa mi-o dati pe 1 iulie, deci eu cand v-am cerut zece milioane, acestia insemnau banii pe care nu i-ati platit la 1 iulie si banii la mai. Asta inseamna.

AP:In mai va dadusem... cand ai plecat tu la munte? Deci v-am dat domnul Ghiocel. Deci la 1 august vine pe iulie.

GM:Deci 1 august inseamna plata pe iulie.

"Trebuia sa notati!"

GM:Deci, ne-am inteles. Mi-ati dat ultima data doua milioane cand am plecat si mai am eu o cheltuiala la dumneavoastra.

AP:Vreo patru milioane... Eu v-am dat sase milioane dumneavoastra. V-am dat doua cand ati plecat... Nu mai stiu...

GM:Trebuia sa va notati! Eu v-am spus mereu sa notati!

AP:Au fetele notat acolo.

GM:Eu stiu ca mi-ati dat asa: 5 milioane, dupa aceea inca doua, am marfa de doua luata...

"In orasul asta tot ne intalnim !"

GM:Nu e normal asa. Nu mergem la notariat, nu mergem nicaieri! O chitanta de mana...

CLAUDIU POLITIC (fiul Anisoarei Politic): ... Care nu sunt valabile, cum ati spus...

GM:Deci, nu e problema. Sa stabilim o data de comun acord. Nu cer altceva, ca doar nu o fi dracu’ atat de negru. Daca nu o fi in ianuarie si o fi in februarie, unde am stat sapte luni de zile, in orasul asta tot ne intalnim....

CP: Ne pregatim pentru judecata. GP: Bai Claudiu, adica ne jucam acum? Du-te si intereseaza-te, ca daca e sa ma duc la judecata, si cu astea ma duceam la judecata, nu? ( se refera la primele doua chitante de mana intocmite la 15.12. 2000 si respectiv 13.04.2001 - n.r.)

CP: Da, corect!

GM:Vreau sa am si eu o garantie!

Justitia asculta, dar nu intelege Dupa aceasta discutie, Anisoara Politic scrie o chitanta de mana asa cum i-o dicteaza politistul. Din ea rezulta ca omul are de primit suma de 4.225 de dolari, bani pe care Politic nu i-a primit niciodata. La un an dupa ce s-a intocmit acest inscris, Magercu se adreseaza instantei cerand de la Politic suma respectiva. Parata recunoaste ca are de dat suma de 2.255 de dolari si prezinta aceasta convorbire inregistrata din care rezulta clar ca politistul si-a luat si dobanda, si marfa din magazinul familiei imprumutate. Mai mult, din convorbirea inregistrata rezulta ca Magercu ar fi fost de acord sa renunte la renta lunara pe care si-o lua de la familie, daca i-ar fi fost achitata suma rezultata din ultimul inscris.

Mizand pe faptul ca Politic nu l-a pus sa semneze chitante pentru sumele pe care le-a incasat lunar, Magercu a plusat sustinand la interogatoriu ca n-a primit nici un fel de plata de la Politic. Desi inregistrarea audio il contrazice flagrant, Magercu obtine castig de cauza in dosar si pune sub sechestru locuinta familiei Politic pentru o creanta despre care, credem noi, nu se poate spune ca este certa si lichida. Interesant este faptul ca desi Politic a incercat sa stramute cauza de la Slobozia, unde politistul are relatii cu instantele, Curtea Suprema a respins cererea.

La fel de interesant este faptul ca, din inregistrarea audio rezulta ca Magercu a mai imprumutat o alta persoana cu o suma mare de bani. Intre timp, firma persoanei respective a dat faliment, iar politistul a ramas cu buza umflata.

"Cu cealalta sigur voi ajunge la judecatorie" Intr-o inregistrare realizata pe 18 septembrie 2002, Ghiocel Magercu dezvaluie ca familia Politic nu era singura care beneficiase de bani sai. "Cealalta" femeie despre care Magercu vorbeste in pasajul de mai jos se numeste Pietraru si avea o firma denumita Licorni SRL. Potrivit declaratiilor Anisoarei Politic, aceasta ii datora lui Magercu suma de 2.600 de dolari. In discutie apare fiul Anisoarei Politic, Claudiu:

AP:Cu persoana cealalta ce faceti?

GM:Ce sa fac, aceeasi situat ie... uitati am chitanta aici... Unde o am? Uitati 2.600 de dolari si nu pot sa-l scot. Ganditi-va, toti banii mei... Ca mai bine imi vedeam de treaba mea.

CP: Mai bine ii puneai la banca.

GM:Daca am mai mult de 500.000 in casa la ora asta, sa ma fluierati doua saptamani. La ora asta sunt imprumutat mai mult de 4-5 milioane de lei, in afara ca am sa-i dau lu’ nasu’ 5 milioane de un an de zile. Sa stiti ca si eu m-am gandit ca, daca nu cu dvs., sigur cu cealalta voi ajunge la judecatorie, mi-am luat niste masuri de siguranta si am vorbit si eu cu niste oameni, o sa ma coste niste bani. Cu cealalta nu se mai poate, are de dat un miliard si ceva numai la banca.

Chitanta dictata de Magercu Inregistrarea demonstreaza ca Magercu a dictat chitanta de mana, din care rezulta ca datoria familiei Politic este de 4.225 de dolari sub amenintarea ca altfel se ajunge la proces. Ca sa mai obtina un ragaz, Anisoara Politic a fost de acord sa scrie ce i s-a dictat:

GM:Iti dau apartamentul si pe urma ma mut la tine. Daca eram la zero cu tine, ai vazut ca atunci cand iti dadeam bani sa va duceti sa va acoperiti cecurile, banii aia nu erau ai mei, Claudiu.

CP: Atunci cand am apelat aveati banii de centrala.

GM:Pai, dvs. intelegeti foarte bine lucrurile. Ziceti asa: Azi, data de mai sus, am convenit de comun acord, privind termenul de restituire a sumei de 4.255 dolari cu inca trei luni.

CP: Noi daca avem, incepem sa va dam din ei.

GM:Ziceti in paranteza ca imi dati esalonat cu inca trei luni de zile ca asa am zis, ianuarie 2003, platile efectuandu-se esalonat de comun acord, adica lasam si marja. Semnatura, trageti o linie, mai ziceti o data semnatura si bun si aprobat.

CP: Imi pare rau ca am ajuns asa.

GM:Si mie imi pare extraordinar de rau.

Cum facea Magercu rost de bani Nestiind ca este inregistrat, Magercu dezvaluie singur filiera care il alimenta cu bani. Si faptul ca nu era singurul caz in care acorda imprumuturi cu dobanzi ce suna a camata, o activitate ilegala de altfel:

GM:De cele mai multe ori ma duceam si ma imprumutam si eu, ca am nevoie de bani, deci imi faceam obligatii, Claudiu, ca nimeni nu-ti da bani degeaba imprumut. Si dupa aceea venea si "rezolva-ma ca mi-a luat permisul la alcool", ca nu stiu ce si eu eram obligat.

CP: Se faceau alte obligatii.

GM:Si alea creau alte obligatii si tot asa Claudiu. Deci, daca eu eram cu tine la zero si as vrea sa cred ca inteleg prin ce situatie treci, as vrea sa ma crezi. Ca fac eu tevatura pe care o fac, o fac pentru ca sunt banii mei.

AP:Suntem disperati.

GM:Si eu sunt disperat. Sunt niste bani, pentru mine suma asta este ceva, banii pe care i-am strans eu in decurs... ca am avut noroc cu dvs... inseamna ca in fata lui Dumnezeu. Avem un Dumnezeu deasupra.

AP:Ne-ati auzit pe noi sa discutam vreodata?

GM:Claudiu zice el cu dobanda, eu n-am avut dolari... v-am dat si dolari... ati zis la un moment dat: Haideti sa-i trecem in lei romanesti. Eu am tinut mortis sa fie in dolari pentru ca odata era 30.000 de dolari, odata 33.000, deci pentru mine scadea valoarea pentru ca fiind in dolari am si eu o certitudine chiar daca ii iau in 2005.

CP: La noi, vanzarile n-au mers, dobanzile au mers inainte si am intrat in gaura la plata furnizorilor.

GM:Nici tu la randul tau nu m-ai intrebat ce sacrificii am facut ca sa iti dau banii astia, de asta ma sicaneaza cand vii tu cu motive la mine.

CP: Banii au fost dati treptat, nu toti odata.

GM:Asa e Claudiu, dar, poate, nedandu-ti tie faceam alta treaba. Fiecare avem dreptate, iti dau dreptate, dar parerea mea este ca v-ati intins mai mult decat era nevoie. Trebuie sa imi iau masuri de siguranta, ma duc si risc 500 de dolari, 500 ii pun deoparte....

"Stati sa vedeti ce va face Filip!" Comisarul-sef Gheorghe Filip a fost adjunctul sefului IPJ Ialomita. Condamnat sa fie eternul numar doi din IPJ, Filip a fost un ofiter despre care nu s-a vorbit prea mult in public.

Afacerea lui Filip cu familia Politic dateaza din anul 2001. Sotia ofiterului era clienta a magazinului Anisoarei Politic si i-a propus sa ii faca rost de niste bani pe care sa-i ia cu imprumut cu dobanda. Politic spune ca Filip Aretina i-a povestit ca o verisoara de a ei are un copil bolnav si da bani cu camata ca sa-i inmulteasca pentru tratamentul acestuia. Potrivit declaratiei doamnei Politic, o prima transa de 4.000 de dolari i-a fost inmanata prin iulie 2001. O luna mai tarziu, doamna Filip i-a propus sa-i mai dea 5.000 de dolari pentru ca un cetatean care-i solicitase se razgandise. Pentru ambele sume, Politic spune ca a semnat chitante in casa lui Filip pe numele presupusei verisoare, dar ca actele au fost semnate de sotia politistului.

Patroana spune ca initial dobanda a fost de 10% lunar si apoi i-au scazut-o la 7%. Banii erau incasati fie de doamna Filip, fie de fiica acesteia, de la magazin. Cand s-a intarziat cu plata, doamna Filip a apelat la sotul sau, dupa ce a corespondat o vreme cu datornicii prin biletele lasate debitorilor la magazin. Intrat pe fir, Filip si-a pastrat, o vreme, tonul calm, dar ferm. La un moment dat, omul legii si-a iesit din fire si a amenintat cu recuperatorii si represalii fizice asupra familiei Politic. Inregistrarile facute in vara anului 2002 de familia Politic ne scutesc de orice fel de comentarii.

Doamna Filip prevesteste furtuna Sotia lui Filip a anuntat intr-una dintre vizitele sale ca nu mai poate tolera tergiversarea rambursarii imprumutului. Ea spune ca a mai dat bani imprumut si nu a avut probleme. Ameninta rile voalate cu interventia sotului ei sunt extrem de clare:

AP:N-au fost vanzari de Pasti! A fost o cadere fantastica! Dna Filip: Nu mai accept, pe cuvantul meu! Mie imi dati banii! Eu am fost de buna-credinta! Daca imi dadeati cate 1.000 de dolari... Va vindeti ce aveti si-mi dati banii!

AP:Nu m-am asteptat la situatia asta! E situatia de moment! E o suma mare!

Dna Filip: Cui i-am mai dat bani, i-am primit inapoi! Am venit pentru ultima data. I-am spus sotului ca vin eu. Am tolerat, dar trebuie sa ne dati banii! Nu ma intereseaza!

CONTINUARE: "Va omor acum, pe loc!"

×