x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pomicola, salvată parţial

Pomicola, salvată parţial

10 Sep 2007   •   00:00
Pomicola, salvată parţial

Hotărărea de guvern pentru reorganizarea staţiunii Pomicola a ieşit la lumină. Proiectul a zăcut prin sertare atăt căt a fost necesar ca o bună parte a terenului din Băneasa să fie impărţită intre afacerişti imobiliari. Cei care au primit validări pe terenul din nordul Capitalei au dureri de cap.Â


Ministerul Agriculturii a propus Guvernului in urmă cu căteva zile reorganizarea Staţiunii de Cercetare Pomicolă. Proiectul a stat in sertarele instituţiilor abilitate atăt căt a fost necesar ca o bună parte a terenului din Băneasa să fie impărţit intre afacerişti imobiliari cu viziune şi firma lui Omer Ragip, care a cumpărat creanţa unităţii.


Jurnalul Naţional a publicat o serie de materiale in legătură cu situaţia unităţii pomicole din nordul Bucureştiului. Semnalele de alarmă privind modul in care HG 1.881 ar fi salvat patrimoniul bogat al unităţii au rămas fără răspuns. Staţiunea deţine, cel puţin in Capitală, o avere imobiliară - 60 de hectare de verdeaţă. Legea 290/2002 prevede reorganizarea activităţii de cercetare. Unitatea din Băneasa ar fi trebuit să fie trecută intr-una din anexele acesteia. De altfel, numai căteva staţiuni au ratat reorganizarea. Intămplător sau nu, una dintre ele a fost şi unitatea din Bucureşti, renumită şi vănată de ani buni pentru pămăntul pe care il deţine. Tergiversarea apariţiei proiectului de reorganizare a scos patrimoniul pomicol la mezat. Dosarele de retrocedare s-au ţinut lanţ, iar validările nu au intărziat să apară.


"Noi nu am beneficiat pentru o bună perioadă de timp de un statut bine definit. Speculanţii de tot soiul au găsit tot felul de tertipuri pentru a ne distruge patrimoniul. In faţa unor astfel de presiuni şi a unor oameni cu bani, unitatea pe care o administrez a rezistat cu greu", a declarat Adela Bărbulescu, directoarea Pomicola. De altfel, situaţia complicată in care s-a aflat pentru multă vreme unitatea pomicolă a fost explicată şi de fostul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos: "Hotărărea de Guvern 1.881 se referă la reorganizarea cătorva staţiuni de cercetare. Ea se găseşte pe circuitul de avizare de peste un an şi jumătate. La Pomicola au apărut nişte probleme mai ales datorită procedurii de retrocedare, dar au fost şi probleme legate de o executare silită, datoriile unităţii fiind cumpărate de o societate privată - Florom. Au fost foarte multe complicaţii. Ce vă pot spune eu este faptul că, la ADS, acest proiect a fost semnat de cel puţin trei ori. Mai departe nu mă pot pronunţa, nu cunosc exact locul unde s-a blocat pe circuitul de avizare".


TIMP PIERDUT. La ora actuală, cănd instituţiile statului au catadicsit să scoată din sertar proiectul de reorganizare, Staţiunea Pomicolă a pierdut prin validările comisiei municipale o bună parte din teren. In numele retrocedărilor s-au semnat mai multe protocoale de predare de către Agenţia Domeniilor Statului. Dosarele validate şi aprobate de instituţiile abilitate nu mai pot fi schimbate. Mai exact, terenul care a fost retrocedat va rămăne in posesia noilor proprietari, indiferent de prevederile proiectului de reorganizare. Şi nu vorbim de o suprafaţă mică. Aproximativ 20 de hectare din cele 60 pe care le deţinea iniţial unitatea şi-au găsit noi proprietari. Prin diverse metode, cea mai cunoscută fiind cumpărarea drepturilor litigioase, pămăntul unităţii a fost scos de pe harta verde a Bucureştiului şi servit intreprinzătorilor cu viziune.


DIFICIL. Proiectul prezentat Guvernului de Ministerul Agriculturii precizează: "Noua staţiune va avea in patrimoniu mai multe imobile şi terenuri, in valoare de 4,84 milioane lei. Totodată, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare va prelua de la Agenţia Domeniilor Statului mai multe terenuri situate in Băneasa (60 hectare) şi in localităţile Afumaţi (Ilfov) - circa 200 hectare, Poroschia (Teleorman) - aproximativ 168 ha, Feteşti şi Soldanu, ambele localităţi din judeţul Călăraşi - 213,06 ha".

Pe hărtie, toate bune şi frumoase. In realitate, situaţia arată insă cu totul altfel. In primul rănd vor trebui inventariate suprafeţele retrocedate. Acestea nu se vor mai intoarce la staţiune. Există apoi foarte multe validări de drepturi care vor complica la un moment dat chiar şi situaţia terenului ce ii va rămăne unităţii pomicole.

Jurnalul Naţional a relatat de altfel şi modul in care s-a derulat procesul de retrocedare din nordul Capitalei. In spatele dosarelor ce primeau avizele autorităţilor nu se găseau vechii proprietari, ci afacerişti, avocaţi, cămătari şi chiar funcţionari publici. Miza unui astfel de joc o reprezintă banii, foarte mulţi bani, de ordinul zecilor de milioane de euro. In acest moment, staţiunea a mai rămas cu aproximativ 40 de hectare. Aceasta este suprafaţa pe care o va primi Pomicola prin protocol de la Agenţia Domeniilor Statului, potrivit proiectului de reorganizare. "Nu pot să vă spun decăt că mă bucur că avem un statut clar acum. Bunurile vor intra in administrare şi nu vom mai avea statutul de concesionari. Mai bine mai tărziu decăt niciodată", a precizat Bărbulescu.


Daniel Drăgan, preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, a explicat la răndu-i că proiectul nu salvează terenul care a fost dat spre retrocedare: "Titlurile de proprietate eliberate şi protocoalele semnate rămăn valabile. Incă nu se ştie forma finală a proiectului, ce suprafeţe vor fi cedate către unitatea pomicolă. Nu mai putem găndi insă că in jurul Bucureştiului mai pot funcţiona astfel de unităţi. Dar nu vreau să apar in situaţia de a fi groparul acestor unităţi. Rămăn la părerea că cercetare agricolă se poate face pe loturi de cercetare, dar nu in coasta marilor oraşe, care au nevoie de cu totul altceva. Orice capitală modernă nu se poate lăuda cu o astfel de situaţie".


LICHIDATORUL. Proiectul de reorganizare, apărut destul de tărziu, nu numai că a ratat hectarele bune ce au fost retrocedate, dar a dat aripi şi firmei ce a cumpărat creanţa unităţii pomicole. In condiţiile in care această hotărăre ar fi apărut in timp util şi nu ar fi zăcut prin sertarele diverselor instituţii, unităţii pomicole i-ar fi fost şterse datoriile pe care le are către statul romăn. Astfel, Omer Ragip, omul de afaceri turc, nu ar mai fi executat silit una din bazele Staţiunii Pomicole - Ferma Moara Domnească. In acest moment, Florom Prodimpex a concesionat deja cele 200 de hectare din Afumaţi. Proiectul de reorganizare poate anula insă contractul de cesiune a turcilor. "Dacă suprafaţa este precizată clar in proiect, acesta va reveni unităţii pomicole, iar contractul cu Florom va fi anulat", a confirmat Drăgan.


Speculaţii

Dacă vreo secretară indrăgostită scapă o greşeală in redactarea actului şi terenul ADS trece din public in privatul unităţii Pomicola, situaţia se complică şi răstoarnă multe din aşteptările celor interesaţi. Astfel, dacă pămăntul se va intoarce către staţiune, in domeniul privat al statului, atunci vor fi anulate toate retrocedările şi validările. Cei care se ştiu acum proprietari in Băneasa se vor trezi cu teren in cu totul altă parte. In această situaţie, creditorii unităţii vor fi cei care işi vor freca mănile. Ei vor putea să execute silit baza unităţii, pe un preţ de nimic. O altă situaţie vehiculată este posibilitatea asocierii in participaţiune a viitoarei staţiuni, care va fi cu siguranţă curtată de investitori pentru valoarea imobiliară pe care o va deţine.

×