x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Posibilitate de „atentat” dejucată la Iaşi sau cum am ajuns pe lista SPP de ziua „şedinţei Ungureanu-Filat”

Posibilitate de „atentat” dejucată la Iaşi sau cum am ajuns pe lista SPP de ziua „şedinţei Ungureanu-Filat”

de Cristinel C. Popa    |    02 Mar 2012   •   21:00
Posibilitate de „atentat” dejucată la Iaşi sau cum am ajuns pe lista SPP de ziua „şedinţei Ungureanu-Filat”

O spun raspicat, in cunostinta de cauza. Oamenii de paza ai premierului Ungureanu sunt mai precauti. Si mult mai numerosi decat cei ai lui Boc. Cu alte cuvinte: vigilenti, dar multi! Am participat recent la prima sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, prima din istoria milenara a infratitelor noastre popoare. Inainte de a fi admis in perimetrul destinat celor care urmau sa participe la sindrofie am fost pus la zid de sepepisti si era cat pe ce sa fiu bagat 'la duba'. Mi-a fost confiscata o posibila 'arma'. O mica 'bomba' cu actionare manuala, mai precis prin 'suflu sistematic'. Pe langa asta, am fost trecut si pe selecta lista a persoanelor suspecte. Eu si inca doi ziaristi moldoveni am incalcat 'codul' prezentarii la munca cu obiecte corespunzatoare.

Arma cu pricina o purtam in buzunarul rucsacului. Sepepistii tocmai ne bagasera in 'studioul' de 'dezbracare la piele' de la intrarea in universitate. Mi s-a ordonat scurt, de cum m-au vazut, nici nu ne-am salutat: scoateti tot de prin buzunare! Treceti aici, desfaceti aparatul foto! Trageti cu el un foc, pardon, faceti o poza! Le prind in unghiul aparatului fetele strambe. Nu e bine, sa o stergeti. Faarr, tipa buzunarul rucsacului. Asta de ce nu ati scos-o?!, spune femeia sepepista cu un soi de repros in glas. Treceti dincoace! Nino-nino, clampaie 'spada' electronica a gardianului. Aveti baterii, aveti reportofoane, aveti de toate. Ce-ati mancat astazi? Trebuie sa va trecem pe o lista. Numele, prenumele. 'Asta se retine. Obiectul nu il puteti lua decat dupa finalizarea manifestarilor'. Valea! Luati-va catrafusele!

Umilitat, descheiat, cracanat, plec schiopatand in ritmuri de fanfare. Incepuse sindrofia. De la distanta am vazut asa, ca prin ceata, cum doamna sepepista si-a scos o pereche de manusi albe. A desfacut o geanta imensa, ca un cufar urias din plastic, si a depus obiectul confiscat acolo. Mi-am notat in agenda telefonului sa nu uit sa il recuperez. Sa nu va mai tin pe ace, obiectul meu e din material plastic, este usor, are circa sase centimetri cubi si o forma de para cu o deschizatura deasupra si una in varf. Inauntrul carcasei din plastic e o mica bila care clincaie cand te deplasezi. E un simplu fluier, domnilor, numai bun de luat pe munte si folosit in caz de primejdie. Asa ca armele albe trecute pe lista neagra a SPP-ului au fost, pe rand, un briceag, un fluier, un briceag. Da, un fluier de suflat a paguba si un amarat de briceag pentru taiat conservele la hotel.

Eu cand vreau sa fluier, fluier si cu degetele
Am uitat sa va spun ca inainte de a pleca m-am scuzat fastacit femeii pentru faptul ca din greseala il purtam inca la mine. Adevarul e ca l-am uitat in geanta inca dinainte de perioada crizei economice, de pe vremea cand hoinaream luna de luna prin muntii patriei. L-am luat la sfatul unui salvamontist. E bun si in oras pentru alungat 'salbaticiunile'! Nu mi s-a explicat de ce a fost retinut, dar e de la sine inteles ca nu puteam sa fiu protestatar la sedinta solemna de Guvern. Dar daca veneam cu o pocnitoare, 'caraitoare', cum i se mai zice in Moldova, sau cu 'buhaiul' de la Anul Nou? Muuuhhh! Si de fapt, ce? Nu puteam sa fluier cu doua degete? Pana la urma bine ca nu m-au descaltat. Ca puteam folosi si ghetele ca pe o arma alba. Stiti dumneavoastra de incidentul cu ziaristul arab care a aruncat cu un pantof in presedintele Bush jr! A avut noroc premierul Ungureanu ca bocancii se desfac mai greu, au un siret lung, lung, numai bun de spanzuratoare.

La sedinta foto din sala sedintei se auzeau infundat blitzurile aparatelor. Sepepistii vigilenti: iesiti repede, intr-un minut, dar iesiti toti atunci cand va spun! Dupa sedinta 'fashion' (Ungureanu avea cravata rosie, Filat - violet), unul dintre ei spune sugubat: gata, relaxati-va!

Fericit ca am participat la unica 'sedinta de guverne' romano-roman, am plecat spre centrul orasului, nu inainte de a-mi recupera fluierul. As fi vrut sa dirijez cu el circulatia, si asa paralizata. Pe Dealul Copoului, autobuzele aveau traseul deviat. Iar tramvaiele opreau doar ca sa mascheze proaspat huiduitii ministri separati de magaoaia de metal de pe sine de restul tarii aflat in saracie. Rest care manifesta zgomotos de cealalta parte a baricadei. Jos Ungureanu! Jos Basescu!

×
Subiecte în articol: observator