x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Postul Craciunului

Postul Craciunului

15 Noi 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE
Mari duhovnici despre post/ Ghidul bunului crestin / Calendarul postului Craciunului / Obiceiuri populare

Popasul

EDITORIAL - CARMEN ANGHEL
Click pentru a mari imaginea
SUMAR
Ce poate fi mai frumos decat sa traiesti bucuria Nasterii Pruncului Iisus?
Ce poate fi mai inaltator decat sa iti pregatesti sufletul ca sa primeasca aceasta bucurie? Postul Craciunului este un bun prilej oferit muritorului de rand pentru impacarea cu sine, pentru a ierta si a fi iertat, pentru a (re)invata iubirea de cei aproape lui.
Curatirea trupului si a sufletului, limpezirea spritului. Aceste 40 de zile ii sunt oferite credinciosului ca un popas inaintea infaptuirii Minunii.
40 de zile a postit Iisus inainte sa-si inceapa Marea Lucrare, macar cu atat ii este dator un om pentru a se bucura de nasterea Sa. Cine nu tine post se autoexclude de la trairea bucuriei, iar cine tine post si se lauda cade in pacatul mandriei, ne spun duhovnicii. Fara post nu exista mantuire.
Totul are o masura: si pocainta, si pacatul. Postul Craciunului, desi este post, nu iti creeaza starea aceea de tristete. Nu are restrictiile Postului Pastilor, de exemplu.
Sunt mai multe dezlegari la peste, la vin, sunt mai multe sarbatori, este Sfantul Nicolae, Mosul care aduce bucurie copiilor. Credinciosii se pregatesc pentru intampinarea unui eveniment fericit.
Postul nu inseamna numai infranarea de la mancare. Caci, spune alt parinte, barfa si vorbele rele sunt mai mare pericol pentru pangarirea unui suflet decat incalcarea interdictiilor alimentare.
Postul fara rugaciune si milostenie nu este decat un regim alimentar, ne avertizeaza preotii. Pe Dumnezeu nu-L poti pacali, doar pe tine si la ce te ajuta?

"Postul este cel mai bun strajer al sufletului, cel mai sigur tovaras al corpului, arma vitejilor, intarirea atletilor. El alunga duhurile, indeamna la pietate, face a iubi infranarea, inspira modestia, da curaj in razboi si invata a iubi pacea. Postul este sprijinul caselor, parintele sanatatii, povatuitorul tinerimii, podoaba batranilor, placutul tovaras al calatorilor." Sfantul Vasile

Din sumar

MARII DUHOVNICI DESPRE POST

Ei sunt cei care ajuta sufletele cand sunt pe pamant si le calauzesc pe calea cea dreapta a credintei. Parintele Grigore Babus, ascetul din biblioteca de la Manastirea "Antim", ne spune despre Postul Craciunului: "Postul fara fapte bune, fara renuntare la rele, nu are efect". Dar puteti citi si sfaturile altor mari duhovnici ai Romaniei: arhimandritul Cleopa Ilie, parintele Galeriu, parintele Arsenie Boca, parintele Arsenie Papacioc.

GHIDUL BUNULUI CRESTIN

Ce trebuie sa faca si sa nu faca un credincios in timpul Postului Craciunului spre a-L bucura pe Dumnezeu, pentru a se bucura el insusi de Minunea Nasterii Domnului. Cum trebuie sa se pregateasca trupeste, sufleteste si spiritual pentru a trai Craciunul cu bucurie alaturi de cei dragi. "Postul fara rugaciune si fara milostenie nu este decat un regim alimentar. Totul trebuie facut cu masura si cu impletirea acestui gand bun al dragostei si al ajutorarii semenilor", spune parintele staret Mihail Stanciu.

CALENDARUL POSTULUI CRACIUNULUI

Un indreptar pentru cei care vor tine post. Gasiti aici toate sarbatorile si zilele cand credinciosii au dezlegare la vin, la peste si la ulei. Dezlegarea este un pogoramant pentru indulcirea postului, dar are si sensul ca este un post diferit, unul de bucurie. Pe tot intregul postului, pana la 19 decembrie, in fiecare sambata si duminica este dezlegare la peste, la vin si untdelemn.

OBICEIURI POPULARE

Obiceiurile poporului roman in perioada Postului Craciunului, un post care da si motive de veselie, in care fetele nemaritate isi cauta ursitul si se formeaza cetele de colindatori in cadrul sezatorilor. Sau povestea lupului cel bun, care in calendarul popular a fost ridicat la rang de divinitate, care are grija de sufletul omului in viata de aici, dar si pe drumul spre dincolo.
×
Subiecte în articol: special crăciunului post postul