x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Potop in Alba

Potop in Alba

de Lucian Dobrater    |    13 Iul 2005   •   00:00

Sute de case au fost inundate si o magistrala feroviara principala a fost blocata mai multe ore in judetul Alba, dupa ce paraul Valea Aiudului a iesit din matca.

Capitala sta pe o retea de canalizare ca un ciur. Site-ul municipalitatii contabilizeaza cu cinism dezastrul de sub strazile orasului: din cei 2.541 de kilometri de retea, 40 la suta are durata de exploatare expirata. Transportul in comun se blocheaza la primele picaturi de ploaie.

Potop in Alba


BALTA. Judetul Marii Uniri s-a transformat intr-o imensa suprafata lacustra
Sute de case au fost inundate si o magistrala feroviara principala a fost blocata mai multe ore in judetul Alba, dupa ce paraul Valea Aiudului a iesit din matca.

Mai mult de 100 de oameni din municipiul Aiud si comuna Livezile au fost evacuati, peste 200 de case si aproape 350 de anexe gospodaresti au fost inundate in noaptea de luni spre marti, in urma precipitatiilor abundente si a iesirii din matca a paraului Valea Aiudului. Circulatia feroviara pe magistrala 300 a fost intrerupta vreme de mai multe ore. Zeci de jandarmi, pompieri si politisti au fost mobilizati pentru a ajuta la evacuarea populatiei din casele inundate. In Poiana Aiudului au fost inregistrate 11 case inundate, iar 20 de persoane au fost evacuate.

COTE DEPASITE. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba, capitanul Silviu Dogaru, ieri dimineata, la ora 4:00, cota de inundatie era depasita pe paraul Valea Aiudului cu 50 de centimetri. Din cauza inundarii podului de cale ferata din municipiul Aiud, circulatia feroviara pe relatia Teius-Razboieni, pe magistrala 300, a fost intrerupta timp de patru ore. La ora 6:30, circulatia a fost reluata pe un singur sens.

LOVITA DE TRASNET. O casa din comuna Arieseni (Alba) a ars in intregime in noaptea de luni spre marti, dupa ce a fost lovita de un trasnet in timpul unei furtuni. Potrivit primarului Marin Jurj, casa era construita in mare parte din lemn si in ultima vreme nu era locuita, proprietarul fiind plecat in Timisoara. Edilul a precizat ca locuinta a ars in intregime, interventia pompierilor fiind dificila deoarece constructia se afla intr-o zona greu accesibila, in satul Coblesti.Digul de protectie din Aiud a fost erodat inca de sambata noapte pe 50 de metri. Un pod din metal a fost distrus de ape, iar trei podete au fost afectate. Strazile dintr-un intreg cartier au fost inundate, iar DJ 107 M a fost inundat pe aproape o jumatate de kilometru, pe raza satului Poiana Aiudului. Potrivit purtatorului de cuvant al "Electrica" Alba, Mihaela Buda, sute de locuinte au ramas fara energie electrica.

PREFECTUL LIPSESTE. Municipiul Alba Iulia a fost si el afectat, apele intrand in trei anexe gospodaresti si intr-un subsol. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a dispus masurile necesare pentru limitarea si inlaturarea efectelor inundatiilor. In absenta prefectului Cosmin Covaciu, coordonatorul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Alba, la fata locului s-a deplasat subprefectul Clement Negrut.

PSIHOLOG PENTRU SINISTRATI
Aflati la capatul puterilor, sinistratii din zona municipiului Aiud au fost consultati de un medic psihiatru, pentru a se stabili daca nu au fost afectati de parasirea locuintelor distruse de inundatii. Stirea a fost anuntata ieri de subprefectul judetului Alba, Clement Negrut. "Ne-am confruntat cu o problema grava in Aiud, unde apele au rupt un pod metalic care facea legatura intre doua cartiere, iar simultan s-a distrus si conducta de gaze care trecea de-a lungul podului. La aceasta ora exista 150 de familii fara gaz metan. Totodata, am decis sa desemnam in fiecare punct afectat de inundatii cate o persoana abilitata care sa coordoneze activitatea", a spus Clement Negrut. Subprefectul a adaugat ca s-a dispus evacuarea unor familii din Aiud.

Bucuresti - 40% din reteaua de canalizare este expirata


de MONICA C. ANDREI
O simpla rapaiala paralizeaza Capitala. Cartiere semiizolate, strazi impracticabile, mai ales cele periferice, unde noroiul este la loc de cinste, statii RATB inghitite de ape. O imagine care pune intr-o lumina proasta o capitala care se vrea europeana. Autoritatile locale, din pacate, nu fac nici de data asta nota discordanta.

Dispeceratul Primariei Capitalei nu detinea ieri date cu privire la eventuale zone inundate, acest serviciu pasand responsabilitatea catre Directia de Mediu a municipalitatii. Oficialii acestei directii au sustinut insa ca ei nu se mai ocupa decat de informari privind prognoza meteo, efectele in teren ale ploilor fiind centralizate de directiile Transporturi sau cele de Utilitati. Nici Utilitatile nu au putut oferi o situatie exacta asupra a ceea ce se intampla la ora actuala in oras.

PE TEREN. Singurul care stia situatia din teren era Razvan Murgeanu, viceprimarul general al Capitalei. "Am stat toata noaptea pe strazi. Au fost probleme la Ambasada Chinei, care a fost inundata. In Sectorul 2, prin Floreasca, au cazut cativa copaci, dar Ontanu (n.r. - primarul Sectorului 2) a fost acolo si a rezolvat problema. Si pe Kiseleff au cazut cativa pomi. In Sectorul 3 a fost mai greu, pentru ca n-am reusit sa dau de viceprimarul Tartacuta, Liviu Negoita fiind in concediu. In Sectorul 5 au fost inundatii in zona Magurele pentru ca soseaua este mai joasa decat curtile oamenilor", ne-a spus Murgeanu.

Surprinzator, mai ales ca nu este un lucru de lauda, cel mai generos in date tehnice privind infrastructura orasului este site-ul Primariei Capitalei. Astfel, aflam cu stupoare ca reteaua de transport in comun are o lungime de 368,64 km, iar 60% din total este necorespunzatoare. De asemenea, autoritatile ne informeaza ca din cei 2.541 kilometri de retea de canalizare a orasului, "40% are durata de exploatare expirata". Lasand la o parte faptul ca jumatate din infrastructura este depasita, aceasta nu acopera decat 70% din necesarul Capitalei.
Tot site-ul municipalitatii ne anunta ca "Bucurestiul este asezat de fapt pe o «panza de paianjen», 51% din aceasta avand durata de exploatare depasita". Depasiti sunt si edilii, care nu reusesc sa faca fata unor astfel de situatii.

Constanta - 20 de case, distruse


Sute de gospodarii din localitatile constantene au fost afectate de ploile torentiale cazute in ultimele zile in intregul judet. Precipitatiile au inceput sa cada de mai bine de o saptamana. 20 de case au fost distruse in totalitate si alte 300 au fost inundate. Situatia cea mai grava a fost inregistrata la Saraiu, unde apa a patruns la temelia mai multor case care s-au prabusit. Vijelia a produs distrugeri si in orasul Basarabi, unde acoperisurile de la cateva blocuri au fost smulse. Ploile de ieri au avariat grav doua poduri rutiere. Vizitele in teritoriu ale alesilor au ramas insa doar o amintire de pe vremea campaniei electorale. (Mariana Craciun)

Galati - Centrul, sub ape


Galatenii care locuiesc in centrul orasului s-au trezit la portile caselor, in miezul noptii de luni spre marti, cu valuri de apa adunata in urma ploilor abundente si care nu a fost preluata de sistemul de canalizare. Oamenii au fost ajutati de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU). Valea Orasului este cunoscuta ca fiind zona cu cele mai mari probleme in zilele ploioase, pentru ca aici canalizarea abia este in stadiu de constructie. In afara de comandantul ISU si de prefectul judetului, nici un alt demnitar ales de galateni nu si-a facut aparitia in zona aflata sub ape din cea mai impozitata portiune de locuinte din municipiu. (Erik Hoosz)

OPINII
  • "Din nefericire, politicienii intotdeuna stiu sa se eschiveze si sa scoata inainte niste evenimente. Uitam de probleme esentiale de viata si ne gandim la anticipate, in sensul ca aceia care au o parte din ciolan vor sa-l prinda pe tot." T.V., 37 de ani, medic veterinar din Cluj-Napoca

  • "Am porumb si a fost acoperit de apa, iar gradina de la marginea satului a distrus-o ploaia. O sa mergem si la vot, ca alegerile sunt mai importante. Apele se retrag." Dinca Ion, Oboga de Jos, judetul Olt

  • "Noi cu a noastra, ei cu a lor. Mai importante sunt casele noastre. Ei sunt bine, indiferent daca intra sau iasa din Guvern." Vasile Constantin, Oboga de Jos, judetul Olt

  • "Si politica si inundatiile ar fi importante, pentru ca prin inundatii sunt afectati oamenii, dar si politica afecteaza populatia. Dar eu cred ca cea mai grava problema dintre toate astea este cea politica." G.A., 21 ani, studenta la Conservatorul din Cluj

  • "Cu siguranta, inundatiile sunt adevarata problema in acest moment. Alegerile astea anticipate nu fac decat sa incurce lucrurile. Normal, pentru politicieni, importante sunt scaunele lor, nu problemele oamenilor. Asta e, traim in Romania." Sebastian Stanculescu, 20 de ani, student la o facultate particulara din Ramnicu-Valcea

  • "Sunt importante si alegerile anticipate. Acum nu o sa stam sa ne ocupam doar de inundatii. Asta e, Dumnezeu s-a suparat pe noi si nu ai ce sa faci. Cu apele nu te joci. Si ce sa faca ei? Sa mearga cu barca prin sate? Poate ca ar trebui sa fie mai atenti si cu asta, dar au si ei probleme la Guvern." Gheorghe Poenaru, 72 de ani, pensionar, Ramnicu-Valcea

  • "Anul acesta, am platit un impozit de 4 milioane de lei. Acum stam si dam apa afara din curti. Sistemul de canalizare nu reuseste sa preia apa si tasneste ca la fantana arteziana. Nu vine nimeni sa ne intrebe. Nimeni din oficialitati nu a fost sa vada cum ne chinuim ori de cate ori ploua." Fotilia Sava, Galati

  • "Stiti vorba aia «Tara arde si baba se piaptana»? Asa este si in tara noastra. Ne-am saturat de ei! Noua nu ne ajung salariile de la luna la luna si ei vor sa faca din nou alegeri. Nu mai stiu ce sa mai zic." Razvan Marculescu, 33 de ani, Constanta

  • "Or avea dreptate, poate altfel nu pot face treaba, sa le faca si pe astea si apoi sa se apuce de treaba, ca ne-am cam saturat." Georgeta Paduraru, de 35 de ani, Constanta
  • ×
    Subiecte în articol: special inundate alb