x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poveste cu bărci multe

Poveste cu bărci multe

de Oana Vasiloiu    |    16 Dec 2010   •   00:48
Poveste cu bărci multe
Sursa foto: Roxana Roseti/

Căpitanii eram noi, cei care ne-am pomenit într-un golf unii lângă alţii, pentru scurt timp, căutând parteneri de drum pe măsură şi gândind împreună viitoare strategii de navighare. Eu mi-am ales să plec la drum cu un om calm şi senin, care a făcut înconjurul lumii deja de două ori pe mare şi cu un altul bătăios şi aventuros, care ştie tot ce mişcă pe pământ, dar vrea să cucerească şi mările şi oceanele.

Omul mării e cuminte. Nu ştie altceva decât să comande vasul, dar vrea să înveţe să fie pe pământ. E fascinat de fotografie şi de modă, şi de oameni frumoşi pentru că s-a săturat de valuri şi de apă sărată. E foarte entuziasmat, nu vreau să-i demontez nici un mit, deocamdată. Lumea de pe uscat nu este aşa cum şi-o imaginează el, dar îl înţeleg şi încerc să-l sprijin. Nu are chemarea mării. Pentru el, cel mai greu este pe uscat, dar se luptă să se adapteze şi asta mă atrage la el, ambiţia. Vreau să cred că va reuşi. Îl ajut să-şi decodifice singur limbajele pe care vrea să le folosească. Îl ajut să comunice oamenilor ceea ce vrea să comunice şi el mă ajută să nu uit de unde am plecat cu toţii. Nu am multă răbdare şi nici ta­lente pedagogice fantastice, dar şi el m-a ales pe mine, aşa că mergem înainte împreună.

 

Drumul
La polul opus se află ceălalt căpitan, cel care a cucerit lumea uscatului prin strategii de comunicare şi multă carismă. Mai mult, el m-a ales pe mine, pentru că el crede că îi sunt cel mai bun coechipier. Împreună, el vrea să ajungem departe, acolo unde puţini reuşesc să ajungă. Adevărul este că prezenţa lui mă echilibrează şi mă temperează, oarecum. Eu nu am răbdare şi sunt foarte selectivă cu oamenii. Mă ataşez greu. El a luptat pe pamânt, eu am ales să fiu mai mult „underground” după ce am văzut cum e acolo sus. El vrea să-mi demonstreze că lucrurile pot fi văzute cu alţi ochi. El vrea să înveţe să navigheze şi contra curentului, dar totdeauna în direcţia cea bună.

Probabil că, în drumul ăsta complicat al vieţii, când pe uscat, când pe pământ, în care suntem foarte mulţi căutându-ne sensul, nu există altă formulă decât aceea de a sfida puţin legile naturii. Nu poţi să fii nici foarte corect, nici foarte sincer, nici prea punctual, nici foarte retras, nici foarte boem – pentru că nu mai e nimeni aşa. Nu poţi să fii nici exteriorizat pentru ca eşti prea ciudat şi prea ostentativ. Nu poţi să fii nici prea intelectual, nici prea artistic, nici prea amabil şi nici prea sfătuitor pentru că dai de bănuit. Totuşi, nu mi-aş dori niciodată să mă schimb! Aş vrea să fiu aşa cum mă simt, să mă aventurez, să îmi forţez limitele, să mă cunosc mai bine, să sfidez puţin şi forţa naturii, dar niciodată să nu mă abat de la drumul meu.

Mă bucur că acest sfârşit de an mi-a adus oameni noi de drum şi că am pornit aventura în stilul meu, dar cu forţe şi energii care sper să mă completeze. Şi mai sper în reciprocitate. Mi-aş dori să fiu eu însămi o sursă de energii şi de vibraţii pozitive pentru partenerii mei de vâsle. Dacă mă uit în urmă, anul acesta nu mi-a adus mai nimic nou şi nici măcar mai bun. Doar această întâlnire, la ceas târziu de decembrie. Compensatorie? Probabil că da.

Morala poveştii este că nu poţi să navighezi niciodată singur, mai ales noaptea. Şi că, dintre toate bărcile, una sau două seamănă cu cea în care ne aflăm fiecare dintre noi. Seamănă pentru că sunt concepute pe aceleaşi principii, au aceleaşi dotări. De aceea e bine să ne uităm puţin în jur şi să ne găsim „corespondenţii”. Desigur, să nu ne amăgim că i-am găsit. Pe curând!

×
Subiecte în articol: jurnal de stil jurnalul de duminică