x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Povestea celor 13 victime din Transilvania ale Titanicului

Povestea celor 13 victime din Transilvania ale Titanicului

de Istvan Deak    |    17 Apr 2012   •   19:32
Povestea celor 13 victime din Transilvania ale Titanicului

Foarte putini sunt aceia care stiu ca in 1912, la bordul luxosului pachebot Titanic, s-au aflat si 14 tineri din Transilvania. Unul singur a scapat cu viata din naufragiul vasului: Jovaki Ferenc, originar din Tusnad (judetul Harghita).

Prezenta acestor tineri pe Titanic este confirmata de Bencze Geza, un octogenar din Gheorgheni. "In toamna anului 1936 am avut o problema medicala si am fost transportat la Bucuresti pentru tratament. Am fost luat in gazda de o familie venita din Tusnad. Membrii familiei Santa mi-au povestit ca fiul lor a pierit in 1912 la bordul vasului Titanic. Vestea le-a fost data de Jovaki Ferenc, supravietuitorul tragediei', povesteste Bencze pentru portalul erdely.ma.

Fara bilet, spre America
Despre modul in care cei 14 au ajuns pe Titanic, Bencze are o explicatie simpla: "La finalul anilor 1800, tot mai multi tineri din Transilvania plecau sa isi incerce norocul la Bucuresti. Asa s-a umplut capitala Romaniei de meseriasi. Sperand sa dea lovitura, multi plecau de acolo sa munceasca pe vas. Asa au ajuns cei 14 pe Titanic, lucrand ca ajutor de fochist. Avantajul lor era ca nu aveau nevoie de bilet si puteau ajunge in America. In noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, cand falnicul pachebot a lovit un aisberg, si peste 1.500 de persoane au pierit in apele inghetate ale oceanului, cei 14 se aflau in sala cazanelor. Dintre ei, doar Jovaki Ferenc a ramas in viata. El a fost preluat de Carpathia, primul vapor ajuns la locul tragediei. Este posibil sa fi fost consultat chiar de medicul maghiar de pe vapor, Lengyel Arpad. Apoi, Joveki s-a intors in tara si le-a transmis rudelor victimelor vestea cutremuratoare. Se stiu numele celor 1.523 de victime din randul pasagerilor, insa nimeni nu stie prea multe despre cei 688 de tineri care au lucrat pe Titanic', scrie publicatia citata.

100 de ani de la tragedie
La 100 de ani de la cea mai mare catastrofa navala din istorie, scufundarea Titanicului, un alt vas, Balmoral, reface traseul neincheiat al pachebotului naufragiat. Pasagerii de la bordul Balmoral au comemorat tragedia intr-o atmosfera de emotie, tristete si in acelasi timp de fericire, dupa cum au declarat unii dintre ei, descendenti ai celor care au pierit in Atlantic.

Cei doi romani aflati la bordul Balmoral, Cornel si Alina Tabacaru, au recunoscut, la randul lor, ca au fost puternic emotionati de ceremonia dedicata tragediei Titanicului.

Dupa trei ore de ceremonii, Balmoral a plecat spre Halifax, urmand traseul vasului Carpathia, primul care a ajuns la locul tragediei si despre care istoricii spun ca ar fi fost un vas romanesc al unui armator strain. Din Canada, Balmoral a pornit catre New York, iar la 19 aprilie este asteptat sa acosteze in dana in care ar fi trebuit sa traga Titanicul. Un loc nefolosit vreodata din 1912 pana in prezent.

Cornel si Alina Tabacaru au sarbatorit Pastele ortodox la bordul Balmoral, comandandu-le bucatarilor un meniu cu specific romanesc, de care s-au bucurat alaturi de o familie de englezi din Manchester. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×