x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Povestea emoţionantă a unui român care i-a impresionat cu SPIRITUL SĂU CIVIC pe americanii din Cincinnati, mulţumind pentru salvarea fiului său

Povestea emoţionantă a unui român care i-a impresionat cu SPIRITUL SĂU CIVIC pe americanii din Cincinnati, mulţumind pentru salvarea fiului său

de Robert Veress    |    25 Iun 2012   •   10:29
Povestea emoţionantă a unui român care i-a impresionat cu SPIRITUL SĂU CIVIC pe americanii din Cincinnati, mulţumind pentru salvarea fiului său

Acum in varsta de 5 ani, Beniamin Blaj era considerat de medicii romani, in anul 2008, un copil fara nicio sansa de supravietuire. Beniamin (Beni) s-a nascut cu intestinele 'paralizate' si, dupa noua interventii chirurgicale situatia nu a fost remediata, astfel ca batalia pentru viata sa parea pierduta. 'De fiecare data cand intrebam care mai este starea lui, mi se raspundea «Va muri»', isi aminteste Carmen Blaj, mama baiatului, intr-un interviu acordat jurnalistilor de la The Enquirer.

Sansa lui Beni a fost vizita in Romania a unui profesor doctor american, expert in maladii intestinale al Spitalului pentru Copii din Cincinatti. Dr. Samuel Kocoshis l-a diagnosticat pe baietelul atunci in varsta de un an si cateva luni, ca suferind de o forma rara si grava a bolii Hirschprung, care provoaca blocaj intestinal. Si-a contactat un prieten doctor, seful Centrului pentru probleme colonorectale ale copiilor si i-a spus ca vrea sa il aduca pe Beni acolo, intrucat nu avea sanse de supravietuire in Romania. Centrul medical din Cincinatti are pacienti proveniti din 80 de tari, multi dintre acestia tratati gratuit gratie unei fundatii infiintate de filantropul James Anderson, asa ca primirea lui Beni nu a fost o problema.

Beni a trecut prin doua operatii la Centrul medical din Cincinatti, iar starea sa de sanatate este in continua imbunatatire. Totusi, a fost necesar sa fie mentinut sub observatie medicala o perioada indelungata de timp. Astfel, famila sa (mama, tatal – Iosif Blaj si sora mai mare, Niomi, acum in varsta de sapte ani) locuieste alaturi de el, in Statele Unite si acum. Cu totii, au devenit unii dintre cei mai vechi locatari ai Centrului Ronald McDonald (situat vizavi de spitalul in care este tratat Beni), unde au casa si masa asigurate gratuit. Aici, durata medie de sedere a familiilor aflate in situatii asemanatoare este de cateva saptamani.

Iosif Blaj a simtit ca este obligat sa rasplateasca toata aceasta generozitate americana cu un gest similar din partea sa.

Fiind muncitor in constructii domestice cu multiple abilitati, Iosif s-a interesat cum se putea face util comunitatii si astfel, a ajuns sa lucreze, voluntar, pentru o organizatie de protejare a habitatului din oras, care intre altele, renoveaza diverse cladiri de patrimoniu, dar construieste si case pentru familii sarace, ai caror membri presteaza, la randul lor, munca in folosul comunitatii.

'Nu voi uita niciodata ceea ce a facut pentru famila mea', spune marocanul Cheghali El Khalili, unul dintre beneficiarii generozitatii lui Iosif Blaj, citat de cincinatti.com. Cand casa familiei sale a fost inaugurata, El Khalili i-a daruit lui Blaj un exemplar din Coran. Blaj i-a raspuns daruindu-i o Biblie. Familiile celor doi au ramas apropiate.

Generozitatea romanului, abilitatile si modestia sa au fost laudate si de colegii sai si de coordonatorii organizatiei Habitat pentru Umanitate.

Iosif Blaj are si talent muzical, postand pe contul sau de youtube mai multe inregistrari ale unor cantece religioase pe care le interpreteaza singur, acompaniindu-se cu o chitara. Inregistrarile sunt din anul 2010, cand Iosif multumea, astfel, si divinitatii pentru salvarea fiului sau.

×