x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poveşti de Moş Nicolae

Poveşti de Moş Nicolae

de Carmen Anghel    |    04 Dec 2007   •   00:00
Poveşti de Moş Nicolae

Jucarii, glume, copii… Un CD. Vin sarbatorileeeee!
Ce poveşti sunt pe CD? Ascutaţi-l! Ce jucării aveau copiii de la sat? Cum devine o poveste scrisă o piesă de teatru pentru radio? Ediţia Specială de măine, dedicată minunatei zile de Moş Nicolae, este un cadou care conţine multe surprize.



Jucarii, glume, copii… Un CD. Vin sarbatorileeeee!
Ce poveşti sunt pe CD? Ascutaţi-l! Ce jucării aveau copiii de la sat? Cum devine o poveste scrisă o piesă de teatru pentru radio? Ediţia Specială de măine, dedicată minunatei zile de Moş Nicolae, este un cadou care conţine multe surprize.


Cum se face o poveste la radio? Se ia o poveste, se citeşte, se… Ne povesteşte Attila Vizauer, redactor-şef la redacţia teatru din cadrul Radio Romănia. "Forma in care se difuzează acum emisiunea «Noapte bună, copii!» la radio este una dramatizată, interpretată pe roluri. Cănd a apărut, «Noapte Bună, copii!» era o poveste pe care o găseau intr-o carte, şi un actor, Octavian Cotescu sau Ruxandra Sireteanu sau Mircea Albulescu, lua rolul de bunic şi o citea." Acum… lucrurile s-au schimbat puţin. Totul devine o mică piesă de teatru. "Există multe modalităţi de a crea atmosfera poveştii şi a avea sentimentul de verosimil al acţiunii personajelor prin diferite efecte sonore. Acestea se creează in studio. Şi atunci apare regizorul de studio. Este cel care ajută actorii să toarne un pahar cu apă şi se aude in microfon cum curge apa. Alte efecte sonore sunt cele care se află intr-o mare bibliotecă de sunete, inregistrate anterior. Pe vremuri, cănd nu exista acea bibliotecă, tunetele, de exemplu, se făceau aşa: regizorul de studio dădea cu un ciocan imbrăcat intr-o păslă intr-o tablă şi ieşea un zgomot care semăna foarte tare cu un tunet. Sau cu o stropitoare din care cădea apa pe un pietriş care era in studio sau pe ciment se făcea ploaia". Dar... veţi afla toate secretele in Ediţia Specială. Â


MINUNÃ...ŢIE. "Este minunat să spui poveşti copiilor, redevii şi tu copil", spune Ruxandra Sireteanu, pentru care o poveste nu poate fi mai frumoasă decăt alta. "Schimbarea glasului este unul din punctele mele forte", explică actriţa, care de 11 ani face şi dublaj de voce pentru desene animate, astfel incăt prinţese, vrăjitoare, roboţei şi animăluţe, toate se regăsesc in universul care o acaparează cu totul in zilele in care merge la inregistrări. Â


CEREMONIAL. "In Romănia, povestitul este atestat atăt cu funcţie ceremonială, căt şi cu funcţie rituală, şi in ultimii 200 de ani cu funcţii de divertisment, ne spune doamna Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu". Funcţia rituală a povestitului este explicit prezentată intr-un basm care ne spune că inainte exista acest obicei tradiţional, menţionat in multe alte culturi, nu numai in cultura romănească, atunci cănd călătorului care cerea găzduire, mai ales peste noapte, i se solicita să spună o poveste."


JUCÃ...RII. Iar doamna Paulina Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", ne vorbeşte despre "lumea satului tradiţional in care jucăriile copiilor nu se găseau la magazin sau erau prea scumpe pentru a fi accesibile; erau fie luate din natură (de exemplu, praştia făcută dintr-o crenguţă şi o bucaţică de piele), fie confecţionate din lut, cărpe, aţe, lemn. Jucăriile erau fabricate fie de copilul insuşi, fie de un frate sau de o soră mai mare, fie de unul dintre părinţi sau bunici. Era un mijloc de a dezvolta indemănarea, dar şi imaginaţia copilului. Materialele din care se confecţionau jucăriile erau foarte variate, dar depindeau intr-o oarecare măsură şi de ocupaţiile ce predominau in zonă; este cazul păpuşilor din pănuşi de porumb cu păr de mătase de porumb sau al figurinelor de lut, care au făcut vogă in satele olarilor şi care au şi astăzi succes la copiii care vizitează Muzeul Satului".


VINE MOŞU’ NICOLAE! Cadouri multe, dulciuri care pregătesc drumul celuilalt Moş, Crăciun! Iar Moş Crăciun, dragi copii şi părinţi, vă face o invitaţie concurs. Aşa că nu rataţi Ediţia Specială. V-am spus. E plină de surprize.


AMINTIRE
"Eram cu fratele meu şi tata ne adusese nişte popice din lemn şi două sau trei bile, şi in sufrageria noastră din casa veche ne jucam popice. Ne-am bucurat extrem de mult pentru ele. A fost una dintre amintirile mele cele mai plăcute, mai ales că pe tata il chema Niculae. Ne pregăteam să aranjăm papucii şi dimineaţa săream in sus pentru te miri ce. Mai simt şi acum atmosfera Sărbătorilor, a Sfăntului Nicolae"
Valentin Uritescu


Poveşti alese pentru seri magice

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti… O poveste suavă de dragoste, o babă rea, care sfărşeşte rău, iar cei frumoşi şi buni rămăn in lumea lor la fel de frumoasă. O pasăre de curte care devine o minune pentru stăpănul său. Magica noapte dintre ani, in care un spărgător de nuci se transformă intr-un prinţ frumos şi viteaz... Minuni de poveşti.
O lume minunată, populată de prinţi şi de prinţese, de vrăjitoare şi de animale năzdrăvane se conturează de fiecare dată altfel in mintea fiecărui copil care ascultă poveşti spuse cu mult har la radio.

Iată ce poveşti veţi primi cadou pe CD-ul realizat, in colaborare, de Jurnalul Naţional şi Radio Romănia:
"Punguţa cu doi bani" de Ion Creangă, "A fost odată baba Dochia" de Ina Sterescu, "Prinţesa de zăpadă şi tănărul Aprilie" de Guido Gozano, "Neghiniţă" de B.St. Delavrancea, "Spărgătorul de nuci", scenariu muzical de Cristian Mitescu dupa E.T.A. Hoffmann, "Concert in jurul bradului" de Gheorghe Popovici, "Căinele leneş" de Petre Ispirescu, "Mergănd după rază", repovestire după o legendă biblică.

Personajele au prins viaţă prin vocile actorilor: Ruxandra Sireteanu, Anne Marie Ziegler, Cristian Iacob, Dumitru Chesa, Bogdan Caragea, Vasile Manta, Delia Nartea, Andrei Barbu, Mihai Constantin, Ioana Chelaru, George Ivaşcu, Vlad Ivanov, Iana Calotă, Petre Lupu, Sorin Gheorghiu, Violeta Mitescu, Cristian Mitescu, Viorel Cojanu, Manuela Frăncu, Ioana Popovici.

Emisunea "Noapte bună, copii!" poate fi ascultată de luni pănă vineri la Radio Romănia Actualităţi (105,3 FM), la ora 20:50.

×
Subiecte în articol: special povesti poveste