x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prapad pe Valea Oltului

Prapad pe Valea Oltului

de Octavian Herta    |    Alexandra Chivu    |    13 Iul 2005   •   00:00
Valcea s-a transformat intr-un fel de ocean, Clujul tine "ostatici" aflati in tabara, Doljul de chirpici se naruie, vrancenii sunt blocati cu zecile de mii in propriile case, peste Mehedinti s-a pogorat bezna. Prognoza meteo pe urmatorii ani: incalzirea globala provoaca diluvii.

Prapad pe Valea Oltului


NENOROCIRE. Potopul le-a distrus casele, strazile si culturile valcenilor
Ploile au facut din nou ravagii si in judetul Valcea. Precipitatiile abundente cazute au afectat mai multe localitati si zeci de gospodarii au fost maturate de apa. Drumurile au fost si ele distruse de furtuni, iar copacii smulsi din radacini au blocat arterele de circulatie.

Ploile torentiale din judetul Valcea au transformat noaptea de luni intr-un adevarat cosmar. Oamenii spun ca nu au mai vazut asemenea ploi de zeci de ani. Potopul le-a distrus casele si culturile, iar cosmarul pare a nu mai avea sfarsit.

In mai putin de 30 de minute, suvoaiele de pe Dealul Oltului au afectat gospodariile din localitatile Zavideni si Prundeni. Ruperea de nori a distrus un drum comunal pe o suprafata de 100 de metri, izoland satul Mitrofani. Paraul Verde, care strabate zona, a iesit din matca si a inundat cateva fantani si sute de hectare de terenuri agricole. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in comunele Daesti si Bujoreni. Echipajele de pompieri au ramas peste noapte pentru a evacua apa din casele oamenilor surprinsi de viituri.

FANTANI DEZINFECTATE. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica au dezinfectat cu cloramina apa fantanilor, pentru a preveni aparitia unor epidemii. In cele peste 20 de gospodarii afectate la Lacusteni, oamenii au facut diguri din saci si si-au urcat animalele in zonele inalte. In Calimanesti au fost inundate 4 locuinte, iar alte 35 de gospodarii au fost afectate, apa patrunzand in beciuri si pivnite. 7 linii electrice au fost avariate, din care doua in totalitate, la Berbesti si Bradisor. 78 de posturi de transfomare din 8 localitati au fost afectate de viiturile puternice.

STANCI PE DN. Circa 25 de drumuri judetene din Valcea au fost afectate, 4 dintre acestea sunt impracticabile, iar alte 5 au restrictie de circulatie. Pe Defileul Oltului circulatia este inca nesigura. Bolovanii continua sa se prabuseasca in mai multe puncte. Din aceasta cauza, un TIR s-a rasturnat pe carosabil, dupa ce a fost lovit de aluviunile de pe versanti. Cea mai grava situatie s-a inregistrat la limita cu judetul Sibiu, unde stancile cazute au blocat traficul aproape o zi.

Pe toata reteaua de drumuri nationale din judet sunt probleme din cauza viiturilor pe partea carosabila. Probleme deosebite se inregistreaza pe DN 72 Caineni - Boisoara - Perisani, unde se lucra aseara cu toate utilajele din dotare.

CARIERE SUB APE. Cariera de extragere a carbunelui Panga a fost complet inundata. La fel s-a intamplat si cu cele din comuna Alunu si Oltet, fiind afectate depozitul de carbune, benzile transportatoare si statiile de transformare.

Ieri-dimineata, situatia cotelor raurilor era dramatica. Au fost depasite cotele de inundatii pe raurile Lotru, la Voineasa, cu 8 centimetri si la Valea lui Stan, cu 10 centimetri. De asemenea, au fost depasite cotele de atentie pe raurile Lotru, la Gura Latoritei, cu 13 centimetri, Olanesti - la Olanesti Bai, cu o jumatate de metru si Cerna, cu peste 60 centimetri.

REACTIE
Pana acum, nici un oficial de la Bucuresti nu a venit sa vada care este situatia reala in Valcea. Politicienii sunt mai degraba preocupati de alegerile anticipate decat de soarta oamenilor afectati de inundatii. Doar prefectul si subprefectul de Valcea au mers in cateva localitati, pentru a vedea stadiul pagubelor produse de potop.

Delir - Subprefectul de Dolj vrea cat mai multa apa pentru irigatii


de CRISTIAN VASILCOIU
In toiul inundatiilor, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a intrat in concediu de odihna. Subprefectul Ion Groza a organizat insa, ieri, o sedinta cu asociatiile de utilizatori de apa pentru irigatii, pentru a inventaria zonele irigabile din Dolj. Asta, in timp ce apele curgatoare, in special raul Jiu si paraul Amaradia, au ajuns la cotele de inundatie, iar avertizarile meteo nu contenesc.

LUATI DE VIITURA. Ploile torentiale au lovit si ieri in Dolj. Cea mai afectata comuna este Robanesti. Locuitorii satelor Bojoiu si Lacrita, comuna Robanesti, s-au trezit luati de viitura, luni seara si marti dimineata, din nou, dupa ce fusesera victime ale apelor si in valul precedent de ploi. Aproximativ 30 de case au fost inundate, iar singurii care au sarit in sprijinul oamenilor au fost pompierii, care au incercat sa evacueze apa din gospodarii.

CASE DIN CHIRPICI. "Sunt oameni saraci in satul Bojoiu si majoritatea au case din chirpici, pamant, lemne si paie. Abia daca au scapat de primele ploi si acum iar au fost inundati. In curti apa balteste la 40-50 de centimetri, iar in case a ajuns la 20 de centimetri. Acum efectele nu au fost la fel de mari ca prima data, pentru ca intre timp am scos oamenii sa faca santurile din fata portilor. Situatia este grava", a declarat primarul comunei Robanesti, Mihai Militaru. comandament de urgenTA. Ca de obicei, oamenii au fost avertizati despre pericolul producerii inundatiilor la cateva ore dupa ce viitura ii lovise deja.

In timp ce ploile fac ravagii in Dolj, prefectul judetului, Nicolae Giugea, nu s-a deranjat din concediul de odihna. Abia dupa sesizarile mass-media, prefectul Nicolae Giurgea a revenit din concediu si a convocat ieri dupa-amiaza comandamentul de urgenta.

Avertisment - Inundatii posibile si in anii urmatori


Directorul Autoritatii Nationale de Meteorologie si Hidrologie, Ioan Sandu, avertizeaza ca fenomene meteorologice asemanatoare cu ploile torentiale din ultimele zile vor avea loc si in anii urmatori, din cauza incalzirii globale a vremii. Invitat al stirilor Antena 3 de ieri, Sandu a spus ca, pentru a preveni pierderile de vieti omenesti, autoritatile trebuie sa intocmeasca harti de risc maxim la inundatii. "Toate zonele care au fost atinse in ultimele doua zile vor fi din nou supuse la precipitatii intense. Si anume: sudul Banatului, Oltenia, Muntenia", a precizat directorul ANMH. In plus, Ioan Sandu a aratat ca dezastrul din ultimele doua zile nu ar fi fost atat de mare daca autoritatile goleau iazurile la timp. Simpla avertizare a meteorologilor nu este suficienta, a atras atentia seful ANMH. (Ela Moroiu)

Deblocare - Stancile, dinamitate


Aproximativ 22.000 de persoane au ramas izolate, zeci de case au fost inundate, mai multi stalpi de iluminat au fost daramati, legaturile telefonice au fost intrerupte si mai multe drumuri si poduri au fost afectate de ploile abundente cazute ieri in judetul Vrancea. "Singura solutie pentru deblocare este dinamitarea stancilor, iar un drum ocolitor prin zona nu mai exista. In aceasta situatie, drumul care face legatura intre Focsani - Ojdula - Targu Secuiesc este blocat", a spus primarul comunei Tulnici, Vasile Agurida. (Radu Crivat)

Cluj - 100 de copii, izolati


Aproximativ 100 de copii aflati in tabara de la Buru (comuna Iara, judetul Cluj) au ramas izolati in urma inundatiilor provocate de ploile care au cazut in ultimele 24 de ore. Tabara de copii a ramas complet izolata, carosabilul fiind in pericol de surpare pe o anumita portiune. La ora transmiterii acestui material, reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta se deplasasera in zona pentru a scoate copiii din tabara, cu ajutorul unor barci. In comuna, ploile si viiturile au distrus doua podete, au provocat izolarea a 12 case, iar o portiune de drum a fost distrusa pe o distanta de cateva sute de metri. (Elena Stanciu)

INFO
TREN BLOCAT. Zeci de calatori au fost blocati, ieri-dimineata, cateva ore, intr-un tren rapid, in Defileul Jiului, intre localitatile Lainici si Livezeni, dupa ce reteaua de alimentare cu energie electrica a fost afectata de un copac doborat de vant, cazut peste firele electrice. Trenul rapid 922, care circula pe ruta Deva-Mangalia, a avut o intarziere de peste sapte ore. Defectiunea a fost remediata, iar linia a fost redeschisa circulatiei feroviare in jurul orei 11:00.

MORT DE EMOTIE. Un batran din comuna argeseana Musatesti a cazut victima potopului. Nistor Petre, in varsta de 80 de ani, a facut infarct de frica sa nu ii moara fata inecata. Batranul si sotia lui s-au trezit in miez de noapte cu apa peste ei in casa. Fiica lor, in varsta de 40 de ani, dormea intr-o alta camera. Nistor Petre s-a vaitat intr-una "Aoleu, imi moare fata!" si, cand a vazut ca este teafara, de atata emotie a picat secerat. Fiica lui si nevasta au reusit cu greu sa-l traga prin puhoiul de apa. (Elly Carstea)

BEZNA IN MEHEDINTI. Furtuna care s-a abatut asupra zonei de nord-est a judetului Mehedinti a afectat retelele electrice. In zona Motru-Ilovat, cablurile de electricitate au fost lovite de fulgere, reteaua fiind paralizata. De asemenea, un punct de transformare din zona Suharu a ars, iar 756 de case au ramas in bezna. Directorul Sucursalei de Distribuire si Furnizare a Energiei Electrice Mehedinti, Constantin Bugaru, a precizat ca in unele localitati s-a oprit alimentarea cu energie electrica in timpul furtunii.
×
Subiecte în articol: special ploile case