x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Preacinstitul Traian Băsescu

Preacinstitul Traian Băsescu

de Andrei Badin    |    17 Mar 2008   •   00:00
Preacinstitul Traian Băsescu

Jurnalul Naţional a fost ţinta principală a atacului furibund al dlui Băsescu Traian, deranjat de dezvăluirile legate de avatarurile unui credit luat de la Banca Agricolă. Astăzi vă prezentăm cu documente afacerile preacinstitului Traian Băsescu.



Vineri seară, preşedintele Traian Băsescu a făcut în Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni câteva consideraţii asupra articolului pe care l-am publicat vineri în Jurnalul Naţional despre afacerile familiei sale în perioada 1994-2001. În această luare de poziţie şeful statului a făcut tot felul de consideraţii despre autorul articolului şi a spus că ar fi o minciună. Câteva precizări sunt necesare pentru preşedinte.

  • Nu de alta, dar se pare că şi-a uitat chiar propriile declaraţii despre prosperitatea pe care i-a adus-o celebra fabrică de îngheţată:
  • Nu sunt partener cu dl Mugur Ciuvică la Grupul de Investigaţii Politice (GIP). Nu am avut niciodată nici un fel de legătură cu această organizaţie. Pe dl Ciuvică l-am văzut o singura dată în viaţa mea acum circa şapte ani.

 

  • Nu am făcut afirmaţia că împrumutul pe care firma fratelui şi soţiei dvs. l-a luat în 1994 ar fi provenit din fonduri PHARE. Acest credit a fost obţinut dintr-o finanţare a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Un împrumut cu o dobândă preferenţială, mult sub cotaţia oficială din acea vreme, situaţie la care aţi omis să vă referiţi. De asemenea, aţi omis să vă referiţi şi la faptul că împrumutul a fost garantat cu apartamentul dvs. din Constanţa. Totodată, creditul a fost achitat cu întârziere.

 

  • În 1997, când premier nu era domnul Mugur Isărescu, aşa cum afirmaţi dvs., guvernul din care făceaţi parte a iniţiat Ordonanţa de urgenţă pentru anularea unor datorii la Banca Agricolă. Nu am afirmat că dvs. aţi iniţiat ordonanţa amintită, ci că aţi făcut presiuni pentru includerea firmei familiei dvs. pe acea listă şi mai apoi pentru nepublicarea anexei cu firmele protejate în Monitorul Oficial. Ca membru al Guvernului aţi profitat de această calitate. Este ilegal şi imoral.

 

  • Sunt de notorietate afirmaţiile dvs. repetate despre firma de îngheţată a familiei dvs. Acum vreţi să convingeţi opinia publică de faptul că nu aţi avut legături cu aceasta. Este o altă afirmaţie falsă pe care aţi făcut-o.

 

  • "Nu am luat niciodată vreun credit PHARE", aţi afirmat vineri seară. "Şi eu am 20% dintr-o firmă de îngheţată constituită printr-un credit PHARE de 1.000.000 de dolari" – este declaraţia dvs. reprodusă de presă la 18 ianuarie 2000. De altfel, există şi alte declaraţii ale dvs. pe acelaşi subiect. Mai mult, la 3 martie 2000, cotidianul Evenimentul Zilei scria că aţi mai obţinut şi alte credite, printre care 100 de milioane de lei, şi că la acea vreme făceaţi demersuri pentru obţinerea unui alt credit PHARE în valoare de 50.000 USD.

 

  • În declaraţia dvs. televizată nu v-aţi referit la acuzaţiile aduse în articolul din JN referitoare la faptul că în perioada în care aţi fost ministru al Transporturilor aţi fost în incompatibilitate. Vă reamintesc că în acea perioadă aţi încălcat Constituţia, mai precis articolul 104, care spunea că "funcţia de membru al Executivului este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial". Or, dvs. eraţi la acea vreme asociat unic şi administrator cu puteri depline al societăţilor comerciale Triton Company SA şi MT Vega Transport SRL. Ambele firme aveau ca principal obiect de activitate transporturile maritime, precum şi întreţinerea, repararea şi dezmembrarea navelor, dar şi transporturi terestre, rutiere şi pe căi navigabile. Într-un cuvânt, exact domeniile pe care le coordonaţi în calitate de ministru. Mai mult, una din firme, MT Vega Transport SRL, îşi avea sediul în locuinţa de protocol primită în Bd. Aviatorilor, fapt ce este ilegal.

 

  • Afirmaţiile pe care le-am făcut în articolul incriminat de dvs. se bazează pe cercetări suplimentare în urma acuzaţiilor pe care vi le-a adus fostul şef al Corpului de Control al Guvernului, Valerian Stan. Domnia sa s-a referit la împrumutul din 1994 şi la OUG din 1997 prin care aţi încercat să vă anulaţi datoria către Banca Agricolă. Şi la acea vreme aţi spus că este o calomnie, însă instanţa a hotărât la 14 februarie 2002 că nu aveţi dreptate şi l-a achitat pe dl Stan. Ca atare, în acest caz, orice acuzaţie de calomnie este falsă, existând o decizie a instanţei. De altfel, investigaţia JN a scos la iveală şi alte detalii ale acestui caz, la care aţi evitat să răspundeţi, preferând să transformaţi acuzaţiile la adresa dvs. într-o acţiune de victimizare şi prilej de acuzaţii la adresa adversarilor dvs. politici. Mai pe româneşte, să manipulaţi opinia publică. Alegaţiile dvs. privind articolul din JN sunt false de la un capăt la altul. De fapt, aţi omis să spuneţi adevărul şi, mai mult, aţi făcut acuzaţii fără acoperire.


Firmele familiei Traian Băsescu

  • BANCA AGRICOLĂ, ADRESĂ OFICIALĂ. Familia Băsescu şi-a achitat datoriile cu întârziere -click pentru a mari imaginea
    PROD CROS SRL, Constanţa, constituită la 7 decembrie 1994, cu un capital social de 20.000.000 lei şi cu un profit brut în 2002 de 215.338.000 lei. Asociaţi: Băsescu Maria (20% din societate), Băsescu Mircea (39% din societate, administrator).

 

  • MB CONSULT COMPANY SRL, Constanţa, constituită la 8 mai 2002, firmă deţinută 100% de Băsescu Mircea (administrator).

 

  • STAR SEA CO SRL, Constanţa, constituită la 18 noiembrie 1991, fără date de bilanţ, în care Băsescu Mircea deţinea 35% din societate (administrator), iar Ivaşcu Anca Luciana 30% (şi administrator).

 

  • MIRAL CROSS SHIPS SUPPLY SRL, Constanţa, constituită la 4 mai 2001, fără date de bilanţ, în care se regăsesc ca şi asociaţi mai sus-amintiţii de la STAR SEA, în proporţii egale de această dată: Băsescu Mircea 25% şi administrator, Ivaşcu Anca Luciana 25%.
  • AMC CROSS SRL, Constanţa, constituită la 4 octombrie 1994, cu un capital social de 10.000.000 şi cu un profit brut în 2002 de 865.346.000 lei. Asociaţi: Băsescu Maria (20% din societate), Băsescu Mircea (39% din societate şi administrator) şi inepuizabila Ivaşcu Anca Luciana cu 39% din societate.

 

    • 18 MAI 1994. Contractul de credit dintre Banca Agricolă şi firma familiei Băsescu - click pentru a mari imaginea
    TRITON COMPANY SA, Constanţa, constituită la 26 mai 1994, cu un capital social de 75.000.000, în care unul dintre asociaţi era Traian Băsescu, cu 20% din societate. Alături de acesta Paul Brânză, tot cu 20%. La această firmă asociat şi administrator era Ionescu Dumitru, cel care i-a precedat lui TRAIAN BASESCU în funcţia de şef al Agenţiei Economice NAVROM din Anvers (şi, conform unor opinii, fost ofiţer de Securitate). Cenzorul permanent al firmei Triton Company era Nicolae Vărzaru, fost contabil al Clubului Dinamo, implicat în procesul privind fraudarea clubului de către Vasile Ianul. La numirea în funcţia de ministru, în 1996, Traian Băsescu a făcut o declaraţie mincinoasă presei, şi anume că nu a mai exercitat sub nici o formă atribuţiile de administrator la firma Triton Company şi nici nu a participat la vreun Consiliu de Administraţie şi nici la AGA a acţionarilor societăţii. Istoria firmei consemnează altceva: în octombrie ’94, denumirea societăţii este schimbată din Mitic Triton SA în Triton Company SA. La fel şi sediul din Constanta, Str. Ana Ipatescu nr. 9 s-a mutat pe Str. Traian nr. 64, Bl. K3, ap. 37. La mijlocul anului 1996 a avut loc câte o retragere din societate şi din administraţie cu cesionari din aportul la capital. Sunt cooptate în firmă trei persoane, printre care şi Traian Băsescu, ocazie cu care acesta este numit în funcţia de administrator. În vara lui 1998 are loc o majorare de capital de la un milion la 25 milioane lei. Majorare la care a participat şi Băsescu Traian cu 5 milioane lei (20%). Pentru mărirea capitalului este obligatorie întrunirea Adunării Generale a Acţionarilor, întrunire la care fostul comandant de cursă lungă a fost prezent, deşi în faţa presei a minţit. Ultima schimbare importantă (în timpul mandatului acestuia) a avut loc în luna septembrie 1999, când sediul firmei s-a mutat din Strada Traian în Str. Justiţiei nr. 18, Constanţa.

 

  • MT VEGA TRANSPORT SRL, Bucureşti, Sector 1, constituită la 27 iunie 1996, cu un capital de 2 milioane de lei (şi cu date de bilanţ dispărute), în care Băsescu Traian avea 100%, iar administrator era Băsescu Maria. În ceea ce priveşte obiectul activităţii firmelor respective, transportul pe apă şi activităţile conexe, precum şi repararea şi construcţia de nave s-au împletit armonios cu îngheţata, produsele lactate şi fabricarea brânzeturilor. În Declaraţia de avere datată la 06.05.2004 Traian Băsescu era acţionar şi la PROD CROS SRL, cu 28% acţiuni/părţi sociale, cu o valoare neevaluată.



"Am o mică fabrică de îngheţată"

  • de Oana Stancu

Firma de care Traian Băsescu încearcă să se delimiteze acum, arătând că afacerea este a fratelui său, nu a sa, a fost ani de-a rândul asumată de actualul preşedinte. "Am o mică firmă de îngheţată" este replica pe care o dădea ori de câte ori încerca să îşi justifice veniturile. A dat această replică la Marius Tucă Show. A reluat-o în 2002 într-o şedinţă de consiliu municipal, răspunzând unei interpelări: "Am ajuns să deţin o mică avere după 12 ani de muncă pe mare şi ca rezultat al participării la o mică fabrică de îngheţată şi la o firmă de crewing, amândouă mergând foarte bine". În august 2005, la o întâlnire cu oamenii de afaceri, declara: "Vreau să ştiţi că sunt departe de a fi altceva decât un mic om de afaceri şi eu. Deci nu sunt un caz ostil comunităţii de afaceri".

"NEVASTA SUNT EU". Relevantă pentru distribuţia acţionariatului în firmele familiei Băsescu este şi afirmaţia pe care actualul preşedinte o făcea în cadrul unui interviu publicat de Jurnalul Naţional în iunie 2002. Actualul preşedinte declara mai întâi că firma Star Marine (pe care acum o lasă în cârca fratelui) este firma soţiei sale, după care spune că dacă e soţia în firmă, atunci e el. Pentru lămurire completă, prezentăm integral fragmentul din interviul referitor la afacerile familiei.

  • Jurnalul Naţional: Ce afaceri aveţi acum?

Traian Băsescu: Am două afaceri în care sunt acţionar, 28% în fabrica de îngheţată...

  • Dvs. personal?

Da, eu personal.

  • În Prod Cros?

Da, în Prod Cros.

  • Nu soţia?

Nu, nevastă-mea e în firma care a fost înainte de Prod Cros.

  • Star Marine?

Star Marine sau AMC. Ştiu că în Prod Cros eu sunt. Aia care face bani.

  • La Registrul Comerţului apare soţia.

Nevastă-mea apare? Şi eu în care din ele sunt? Ştiu că sunt şi eu într-una cu 28%. În care sunt din ele trei?

  • Nu ştiu, spuneţi-mi dvs.!

Deci într-una din astea trei firme eu sunt, dar sincer să fiu, dacă spui că apare nevastă-mea... Dar dacă e nevastă-mea înseamnă că sunt eu. Nu ştiu. Ştiu că într-una din ele sunt eu şi într-una e nevastă-mea. În cea care produce sunt eu."


GIRANT PENTRU CREDIT. Încă două elemente lămuritoare pentru cum "nu are de-a face" actualul preşedinte cu creditul fratelui său. Mircea Băsescu dezvăluia în februarie 2006 că, pentru împrumutul contractat de Star Marine de la Banca Agricolă, fratele Traian Băsescu şi-a pus gaj apartamentul personal. Declaraţia este publicată la 6 februarie 2006 de România Liberă.


ADEVĂRATUL BENEFICIAR. Cel de-al doilea element dezvăluie cine a fost adevăratul beneficiar al liniei de fabricare a îngheţatei achiziţionată cu creditul de la Banca Agricolă. La 15 noiembrie 2005, firma Star Marine SRL (patru acţionari, printre care Mircea Băsescu şi Anca Ivaşcu) şi firma Prod Cros SRL (patru acţionari, printre care Maria Băsescu, Mircea Băsescu şi aceeaşi Anca Ivaşcu) încheie un protocol de colaborare. Obiectul acestui protocol: "exploatarea în comun a liniei de fabricaţie îngheţată şi alte produse lactate «Star Marine». (vezi facsimil). Mai trebuie spus că cele două firme au în comun inclusiv sediul social: un apartament de bloc în Constanţa, Şoseaua Mangaliei nr 9, bloc J5, apartament 21.

La 4 ianuarie 2000, Mircea Băsescu şi Anca Ivaşcu se retrag din Star Marine, vânzând acţiunile celui de-al patrulea acţionar, până atunci cu o cotă foarte mică, un anume Sandu Bogdan, din Caracal, localitate în care firma îşi şi mută sediul social.

Subvenţionat

Creditul obţinut de Traian Băsescu pentru firma SC Star Marine SRL de la Banca Agricolă a avut o dobândă subvenţionată. Asta rezultă chiar din declaraţiile preşedintelui, care spune că dobânda pe care a plătit-o pentru împrumutul în dolari a fost de 9%, iar ulterior a fost modificată la 12%. Însă în anul 1994 dobânzile la împrumuturile în dolari se situau în mod curent între 17% şi 20%, în funcţie de condiţiile contractuale. Creditele în lei aveau şi ele dobânzi care oscilau între 180% şi 200%.
  • Daniela Ivan



Onoarea dlui Mircea Băsescu, executată silit

  • de Oana Stancu

"Fratele meu a fost unul dintre aceia care înţeleg că unul din elementele care definesc onoarea unui bărbat este să îşi plătească datoriile. În familia Băsescu datoriile se plătesc, deci fratele meu şi-a plătit integral datoria şi în acest sens sunt documente", declara şeful statului vineri seara. Asta după ce fratele său a fost de două ori sancţionat pentru neplata datoriilor. Mai întâi chiar în cazul creditului de la Banca Agricolă, unde a plătit penalităţi pentru întârzieri cu şase luni la plată. Din cauza "extraordinarei devalorizări a dolarului", justifica Mircea Băsescu (foto) în România Liberă (6 februarie 2006).

RĂU-PLATNIC. În iunie 2005 însă preşedintele Traian Băsescu a trebuit să-şi ceară public scuze după ce Grupul de Investigaţii politice a dezvăluit că una dintre firmele familiei Băsescu, AMC CROS SRL, la care acţionari erau soţia preşedintelui, cu 20 la sută, şi fratele Mircea, cu 39%, era executată silit de Fiscul condus pe atunci nu de PNL, nu de PSD, ci de un reprezentant al PD.

Firma datora bugetului statului circa jumătate de miliard de lei. Cum preşedintele tocmai îi infierase pe afaceriştii datorinici la stat, afirmând că au drum sigur spre puşcărie, Mircea Băsescu a găsit a doua zi jumătatea de miliard şi a virat-o statului.

Traian Băsescu a decis atunci să-şi scoată numele din afaceri. Astfel că, în scurtă vreme, Maria şi Traian Băsescu au vândut acţiunile pe care le deţineau în cele trei firme. Datornica AMC Cros SRL a furnizat suficiente dividende lui Mircea Băsescu şi Ancăi Ivaşcu (asociată şi în Star Marine şi în Prod Cros) cât să plătească pentru 20% din acţiuni, cât avea Maria Băsescu, circa 300 de milioane de lei vechi.

Pentru 40% din acţiunile la Prod Cros SRL, Traian Băsescu a primit de la fratele său şi asociata Ivaşcu 1,4 miliarde de lei vechi. Culmea, şi această firmă era datoare – cu 1,75 miliarde lei vechi.

 


 

Citiţi şi:


 

×