x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Premieră mondială Tango în Red Major

Premieră mondială Tango în Red Major

de Alex Revenco    |    29 Noi 2009   •   00:00
 Premieră mondială Tango în Red Major

"Nu există greşeli în tango. Nu este ca în viaţă. E simplu. Asta şi face ca tangoul să fie atât de minunat!" Este replica din "Parfum de femeie", celebrul film al lui Al Pacino. Poate ar fi fost ignorată, dacă nu ar fi reprezentat leitmotivul unei senzaţionale scene de tango. În orice dicţionar, tangoul argentinian se defineşte a fi "un gen muzical căruia îi sunt asociate forme de dans originare din Buenos Aires, Argentina şi Montevideo, Uruguay, răspândite mai târziu în lumea întreagă".



Miercuri, 2 decembrie, la Sala Palatului din Capitală, în premieră mondială, celebra companie de tango din Buenos Aires a lui Gustavo Russo prezintă un spectacol extraordinar, "Tango In Red Major". După premiera de la Bucureşti,  "Tango In Red Major" va fi prezentat în cadrul unui turneu mondial, în primăvara lui 2010 în SUA şi pe scenele din Asia şi Europa, vara viitoare.

Spectacolul prezintă Europa secolului al XX-lea, istoria fiind reflectată şi retrăită cu ajutorul coregrafiilor de tango, în viziunea lui Gustavo Russo. În rândurile ce urmează, câteva cuvinte despre cele mai importante personaje din spectacolul de miercuri, de la Sala Palatului.

BEST TANGO SHOW
Începem cu Gustavo Russo, regizor, coregraf şi primul dansator. El a studiat arta Tangoului Argentinian încă de la vârsta de 16 ani, iar doi ani mai târziu se evidenţiază ca unul dintre cele mai promiţătoare talente în lumea acestui dans. Are la activ o bogată carieră internaţională, participând la cele mai importante spectacole de gen, filme şi programe de televiziune. Gustavo şi-a început cariera de profesionist în 1990, participând la show-uri precum "Taconeando", "La Ventana", "La Veda", "Che Bandoneon", "Senor Tango" şi "The Argentine Tango Show". În 1991, Gustavo este desemnat solist în programul tv "The Big Value of the Tango" şi, în acelaşi an, călătoreşte în Statele Unite şi Mexic, unde dansează alături de Mariano Mores (în "Viva Tango") şi câştigă Premiul "Estelares del Mar" la categoria "Best Tango Show". În 1992 este invitat să fie protagonist în renumitul show "Tango Passion". Ca dansator în acest spectacol el a traversat întreg mapamondul, ajungând inclusiv pe Broadway până în 1999, în calitate de prim dansator şi star principal. În 1995, Gustavo a participat la canalul tv oficial de tango, din Buenos Aires, "Solo Tango". În 1999, a creat propria companie de dans, Tango Seduccion, regizând şi realizând coregrafii inedite, pe baza ideilor proprii.

LEADING PERFORMER

Dansatoarea Samantha Garcia, care este Leading Performer în acest spectacol, are serioase studii de dans clasic şi contemporan. Între 1994 şi 1997, fiind rezidentă în Spania, a dansat în Compania de Tango "El Firulete", susţinând spectacole în teatrele din întreaga ţară, iar în 1997 a participat la "World Summit of Tango", în Granada. A lucrat de asemenea ca dansatoare de "street-modern jazz", salsa şi dans contemporan sub îndrumarea celor mai renumiţi coregrafi din Spania, Germania, Franţa şi Tunisia. A dansat alături de staruri precum Sarah O'Connor, Michael Bolton sau Brigitte Nielsen, acestea fiind doar câteva nume. A participat şi în cadrul unor programe ale televiziunii portugheze, Globos de Oro (1997) SIC, Globos de Oro (2002) SIC, Gala Millenium (SIC), Star Academy (2003) şi multe altele. Samantha a fost dansatoare şi actriţă în musicaluri faimoase recreate pentru televiziune, precum Les Misčrables, Cats, Miss Saigon şi Jesus Christ Superstar. A fost invitată la a zecea ediţie a "Tango Festival of Granada" (Spania), la "World Summit of Tango" în Lisabona şi la "Tango Festival", la Paris. Din 2002 este costar în "Tango Seduccion", ca parteneră a lui Gustavo Russo. Gustavo şi Samantha dansează pe muzica lui Piazzolla şi, la un moment dat, formează un trio plin de senzualitate şi perfecţiune alături de una dintre balerinele companiei. "Am creat o coregrafie complexă. Senzualitatea dansului, perfecţiunea muzicii, costumele senzaţionale şi realitatea din spatele scenariului vor topi o seară rece de iarnă", a declarat Gustavo Russo.

CO-LEADING STARS
Dansatorii Louise Malucelli şi Marcos Roberts au statutul de coleading staruri. Louise, de naţionalitate braziliană, şi-a desăvârşit cariera ca dansatoare de tango, iar Marcos cea de dansator de tango şi folclor. În calitate de cuplu, Marcos şi Louise şi-au început activitatea în anul 2005, în Buenos Aires, fiind componenţi ai baletului "Mora Godoy". Marcos a dansat şi în marea producţie "Tanguera", a lui Diego Romay. În 2006 au fost convocaţi de regizorul Gustavo Zajac pentru a face parte din distribuţia spectacolului "Tangorama". În acelaşi an, ei au reprezentat casele de tango din Buenos Aires la spectacolul "Exposicion de Turismo y Brazilian Travel Agent", organizat în Rio de Janeiro. În 2007 sunt desemnaţi primi-balerini şi protagonişti ai aceluiaşi show. Împreună cu Compania "Bien de Tango", au participat la numeroase spectacole în diferite ţări din America Latină. Au regizat şi evoluat în spectacolul "Encuentros de Tango" şi au fost invitaţi să deschidă show-ul lui Cacho Castaua pus în scenă la Opera Naţională din Buenos Aires. În martie 2008 au fost leading staruri şi producători asistenţi ai spectacolului "Bien Argentino". În luna august au participat, alături de compania Mora Godoy Tango, la deschiderea celui de-al şaselea Campionat Mondial de Tango.

Luna noiembrie a anului trecut este momentul în care Louise şi Marcos, se alătură lui Gustavo Russo şi celebrei sale companii de tango. În aprilie 2009 au făcut din nou parte din distribuţia spectacolului "Puerto Buenos Aires", unde au avut şi rolul de producători  asistenţi. În decembrie, cei doi evoluează în calitate de co-leading staruri în "Tango In Red Major", pus în scenă de Gustavo Russo.

ALŢI DANSATORI

Omar Caceres şi Vidala Barboza şi-au început cariera la "National Argentinean Folk Ballet", unde au dansat în perioada 1990-1998. Din 1998, au devenit cunoscuţi şi ca dansatori de tango, făcând parte din Compania de dans Tango x Dos Company. Au mai fost invitaţi de alte companii de dans precum: Tango Emocion, Tango Metropolis, Buenos Aires Tango, Latin Dance Carnival şi Tango Bizarro, realizând turnee internaţionale în America Latină, Europa şi Asia. Au făcut parte din echipele celor mai importante spectacole de tango din Buenos Aires, atât ca dansatori, cât şi în rolurile de coregrafi: La Veda, Senor Tango, Armenonville, Casa Blanca Homero Manzi, Madero Tango şi Taconeando. În urma carierei incredibile şi a renumelui mondial, în 2000 au fost cooptaţi în compania Tango Seduccion.


Scene din viaţa privată


Există un dans în care pasiunea, rafinamentul, emoţiile intense, curajul de a gusta viaţa şi de a da frâu liber sentimentelor se amestecă cu excelenţa mişcărilor şi candoarea muzicii. Există un dans ce s-a născut în suburbii, din nevoia oamenilor de a se exprima liber. Iar pentru că acordurile muzicale şi impactul paşilor de dans au fost atât de puternice, a reuşit să cucerească întreaga lume. Iar acest dans, în care nu poţi greşi tocmai pentru că vorbeşte despre viaţă, este tangoul. În spectacolul de la Bucureşti, cea mai emoţionantă componentă este reprezentată de coregrafiile-confesiuni, când vor fi prezentate, în paşi de dans, scene din viaţa artiştilor. Aşa cum este povestea unei balerine de succes (Samantha Garcia) al cărei destin se schimbă complet în momentul în care îl întâlneşte pe omul şi coregraful ideal (Gustavo Russo). După care cursul carierei şi vieţii ei se schimbă complet, ceea ce o face să danseze pe înaltele tocuri ale pantofilor de tango atât pe scenă, cât şi în viaţa privată.

×
Subiecte în articol: special