x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Preşedintele-jucător, mereu la cacealma

Preşedintele-jucător, mereu la cacealma

de Jurnalul National    |    16 Iul 2008   •   00:00
Preşedintele-jucător, mereu la cacealma

OBIŞNUINŢĂ ● Băsescu îşi înjură duşmanii reali şi închipuiţi pe bani publici
Românii l-au ales preşedinte pe Traian Băsescu nu pentru ca acesta să fie jucător la cacealma, ci pentru a fi reprezentaţi adecvat momentului pe care-l trăiesc.



OBIŞNUINŢĂ ● Băsescu îşi înjură duşmanii reali şi închipuiţi pe bani publici
Românii l-au ales preşedinte pe Traian Băsescu nu pentru ca acesta să fie jucător la cacealma, ci pentru a fi reprezentaţi adecvat momentului pe care-l trăiesc.

Jurnalul Naţional îi cere acestuia să se comporte ca un adevărat şef de stat: decent, transparent, constituţional.

Administraţia Prezidenţială a postat luni, pe site-ul propriu (www.presidency.ro), un răspuns la articolul "Alro şi Petrom, vîndute pe semnătura lui Băsescu", apărut în aceeaşi zi în Jurnalul Naţional. Prezentăm în rîndurile următoare atît documentul menţionat, cît şi poziţia ziarului nostru.

"Administraţia Prezidenţială constată cu regret că ziarul Jurnalul Naţional continuă politica de fabricare de articole mincinoase despre preşedintele României, Traian Băsescu. Ata-carea şefului statului are loc în paralel cu încercarea evidentă de a îi exonera de responsabilitate atît pe Adrian Năstase, fost prim-ministru, cît şi pe fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, cu privire la modul cum a fost privatizată compania Petrom.

Sugerăm ziarului menţionat să renunţe la falsificarea realităţii şi să verifice dacă nu cumva pe hotărîrea de guvern de aprobare a condiţiilor de privatizare a Petrom se află chiar semnătura lui Adrian Nastase, în prezent editorialist al ziarului menţionat (HG 1090, adoptată în 8 iulie 2004 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 650 din 19.07.2004), sau a domnului Dan Ioan Popescu (în prezent coleg de partid al domnului Dan Voiculescu). În acest context, pentru lămurirea specialiştilor Jurnalului Naţional implicaţi în trecut în privatizarea Alro sau a Petrom, menţionăm că programul PSAL 1 a fost un program de evaluare a societăţilor comerciale şi de îmbunătăţire a mediului de afaceri. PSAL 2, aprobat de guvernul Adrian Năstase, a fost de fapt programul de privatizare.

Ignorarea cu bună ştiinţă a acestor argumente sugerează că autorul, în calitatea sa de fost subordonat al lui Adrian Năstase şi consilier al şefului APAPS, Ovidiu Muşetescu, încearcă să acopere eventuale fraude comise de şefii săi ierarhici sau de colegii domnului Dan Voiculescu în procesul de privatizare a ALRO sau a Petrom. Pentru corecta informare a presei şi a opiniei publice, vă ataşăm hotărîrea de guvern semnată de Adrian Năstase, prin care s-au aprobat condiţiile de privatizare a Petrom, precum şi extrase din presa anului 2004, care ilustrează responsabilitatea exclusivă a fostului prim-ministru pentru condiţiile de privatizare, relevantă fiind şi opinia acestuia, consemnată de presă, privind «succesul» privatizării Petrom." (Departamentul de Comunicare Publică, 14 Iulie 2008)

Textul cu autor colectiv (Departamentul de Comunicare Publică) postat pe site-ul Preşedinţiei, ultimul de acest gen pe care-l mai găzduieşte Jurnalul Naţional, continuă o practică nefericită inaugurată în mandatul lui Traian Băsescu: răfuiala publică şi personală. Conform obişnuinţei, şeful statului nu răspunde nici de această dată – direct sau prin scribii personali oploşiţi în Administraţia Prezidenţială – problemelor ridicate în text şi nu încearcă să informeze ori să lămurească în vreun fel opinia publică. Traian Băsescu îşi revarsă frustrările şi părerea proastă pe care o are despre diverşi cetăţeni care-i sînt antipatici, legitimîndu-şi în acest fel umorile pe site-ul unei instituţii care se finanţează exclusiv din bani publici, dar care s-a transformat într-un blog personal. Mai mult decît atît, preşedintele României are grijă să inducă, într-un mediu de comunicare destinat (într-o lume normală) exclusiv informării, suspiciuni de ordin penal şi moral la adresa unor persoane publice.

AJUNGE! Jurnalul Naţional s-a săturat de etichetele jignitoare aplicate cu voluptate de şeful statului şi nu poate fi intimidat de maniera primitivă în care acesta fuge de răspunsuri concrete la problemele ridicate în paginile ziarului. Traian Băsescu a fost ales, de cei care-i plătesc toate cheltuielile, preşedinte al României. În consecinţă, pe lîngă drepturile fireşti care decurg din înalta sa poziţie publică, preşedintele Băsescu are şi obligaţii. Una dintre ele este să se comporte ca atare. Strategia "dai în mine, dai în fabrici şi uzine" nu mai ţine, iar invocarea numelui lui Dan Voiculescu, fondatorul ziarului, ca etern motiv ascuns al supărărilor sale, nu reprezintă niciodată un răspuns valid la temele supuse dezbaterii publice.

ATITUDINE. Jurnalul Naţional nu şi-a făcut un scop din a-l critica pe Traian Băsescu. Redacţia noastră însă nu va muşamaliza informaţiile care nu-i sînt pe plac preşedintelui României. Dar vom publica, exact ca şi pînă acum, toate poziţiile şi răspunsurile sale concrete la problemele de interes naţional. Îi solicităm public lui Traian Băsescu să oprească lungul şir al răfuielilor sale publice şi să se manifeste public exact cum el însuşi cere demnitarilor României europene a anului 2008: decent, transparent şi constituţional. Să se comporte ca un adevărat şef de stat, nu ca un preşedinte-jucător la cacealma...

×
Subiecte în articol: special basescu traian national petrom