x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prietenii siluetei

Prietenii siluetei

de Steluta Indrei    |    04 Oct 2004   •   00:00

ALIMENTE CARE SLABESC
Din regimul pentru slabit nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele care "topesc" grasimile. Citricele, merele, fructele de padure, varza, rosiile, morcovii, ceapa va vor ajuta cu siguranta.
ALIMENTE CARE SLABESC
Din regimul pentru slabit nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele care "topesc" grasimile. Citricele, merele, fructele de padure, varza, rosiile, morcovii, ceapa va vor ajuta cu siguranta.

Merele, perele si gutuile trebuie consumate cu coaja pentru ca actiunea lor laxativa si diuretica sa fie mai marcanta. Cu alte cuvinte, nu va mai obositi sa le curatati de coaja daca vreti sa scapati de grasimi.

In conceptia medicinei si terapiei naturale, combaterea obezitatii se realizeaza printr-o dieta bine echilibrata in constituentii de baza care sustin factorii vitali: lipide, proteine si glucide, la care se adauga vitaminele, mineralele, microelementele anzinale, semnaleaza doctorul in farmacie Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Stiinte Medicale. Cu alte cuvinte, atunci cand tineti o dieta de slabit trebuie sa consumati alimente variate, insa nu oricat si oricum. Privilegiati alimentele care ard grasimile: citricele, merele, fructele de padure, varza, morcovii, telina, rosiile, ceapa, usturoiul, dar nu uitati nici de celelalte.


CITRICE. Portocalele, mandarinele, lamaile si grepfruitul contin mari cantitati de vitamina C (acid ascorbic), care are proprietatea de a arde grasimile. Vitamina C este un veritabil dusman al grasimilor, fiind o substanta care le dizolva foarte eficient. Daca doriti sa va convingeti de acest lucru, amintiti-va ce se intampla cu maioneza arunci cand adaugati zeama de lamaie. Grasimile diluate cu ajutorul vitaminei C sunt mai usor de eliminat din organism. Vitamina C contribuie si la arderea colesterolului, astfel incat, pe langa faptul ca va ajuta sa slabiti, reduce si riscul bolilor cardiovasculare. Asadar, pentru a scapa de grasimi si pentru a controla nivelul colesterolului este bine sa includeti citricele in dieta zilnica. Dr. Ovidiu Bojor precizeaza in volumul "Pledoarie pentru viata lunga" ca aceste fructe sunt depurative, usor laxative si diuretice. Cu alte cuvinte, sunt tocmai bune in dietele de slabit.


CEAPA. Ca si usturoiul, ceapa contine minerale si uleiuri care accelereaza metabolismul, ceea ce va ajuta in lupta cu kilogramele in plus. Ceapa are o putere mai mare decat usturoiul si va ajuta mai eficient in dieta. De altfel, principala recomandare pentru ceapa este aceea de diuretic energetic. Adica exact ce va trebuie in curele de slabire. Specialistii va sfatuiesc sa mancati ceapa zilnic.

 

VARZA. Cine nu cunoaste vestitele diete de slabit pe baza de varza, supa de varza… Iata ca specialistii confirma beneficiile acestora. Fiind un aliment-medicament, varza are o multime de efecte benefice, printre care se numara si curatarea organismului de reziduuri. Substantele pe care le contine varza ajuta la curatarea mucoasei din stomac si intestine, contribuind la eliminarea grasimilor. Daca doriti sa purtati haine cu masuri mai mici, nu uitati ca varza va poate fi de ajutor.

 

MORCOVII. Carotenul, substanta continuta de morcovi care se transforma in vitamina A, confera morcovilor proprietatea de aliment care slabeste. Vitamina A declanseaza o reactie de eliminare a grasimilor din organism. Iata cum se intampla acest lucru: in interiorul intestinelor, vitamina A contribuie la un proces menit sa creasca rata metabolismului, ceea ce ajuta celulele sa elimine depozitele de grasimi. Morcovul regleaza tranzitul intestinal, atat in constipatie, cat si in diaree, avand si o actiune diuretica. Indeosebi sub forma de suc, morcovul are o actiune depurativa, prin eliminarea masiva de toxine. Toate acestea sunt argumente pentru a va convinge sa includeti morcovii in dieta dumneavoastra.

 

TELINA. Leguma care prezinta o mare concentratie de calciu in forma pura este telina. De aceea, atunci cand consumati telina, calciul actioneaza direct asupra metabolismului, iar grasimile acumulate in organism vor fi distruse. De asemenea, telina este bogata in magneziu si fier, care ajuta la purificarea organismului.

 

ROSIILE. Avand un continut bogat in vitamina C si acid oxalic, substante care actioneaza impreuna, rosiile accelereaza metabolismul si ajuta rinichii sa elimine mai multa apa. Avand o valoare nutritiva redusa, rosiile sunt mai mult decat indicate in curele de slabire. Astfel sunt eliminate si depozitele de grasimi din organism. De aceea, el va va multumi daca veti adauga rosiile in dieta zilnica.

 

USTUROIUL. Chiar daca prezinta acel inconvenient de care ne ferim cu totii, usturoiul va ajuta sa slabiti. Nu va ramane decat sa cantariti avantajele si dezavantajele. Un avantaj este acela ca usturoiul este un aliment ce arde grasimile si un diuretic natural. El contine uleiuri speciale care declanseaza actiunea de curatare a corpului. Pentru cei care se tem de mirosul usturoiului, dr. farm. Ovidiu Bojor recomanda urmatoarea reteta de preparare a mujdeiului: "Se piseaza cateii de la o capatana de usturoi, se adauga o lingura de sare, o lingurita de zahar. Se freaca si se adauga treptat doua linguri de ulei si o lingura de zeama de lamaie.

 

MERELE. Un mar pe zi inseamna sanatate curata si in plus va ajuta sa eliminati grasimea nedorita. Merele contin o substanta numita pectina, care limiteaza cantitatea de grasimi pe care corpul nostru o asimileaza. Merele consumate cu coaja sunt usor laxative si absorbante ale toxinelor si microorganismelor la nivelul intestinului. De aceea merele intra in dieta pentru combaterea obezitatii. Se recomanda "zile de mere", in care sa se consume cate un kilogram de mere pe zi. Pectina se mai gaseste si in fructele de padure, dar si in majoritatea fructelor proaspete.

 

CUM SE "TOPESC" GRASIMILE

Cerealele integrale si tarata acestora, legumele crude sau foarte usor gatite, radacinoasele (morcovii, cartofii, telina, pastarnacul, patrunjelul), fructele cu coaja tare (mere, pere), citricele, fasolea verde, fasolea uscata, mazarea, semintele, nucile sunt alimentele care contin fibre vegetale. Acestea ajuta la reducerea depozitelor de grasime si a caloriilor si la eliminarea toxinelor din organism. Mai mult decat atat, fibrele nu sunt digerate de catre aparatul digestiv si dau senzatia de satietate mai mult timp. In concluzie, fibrele pot controla greutatea corpului. De aceea nu trebuie sa ocoliti alimentele care contin fibre vegetale, pentru ca acestea sunt aliatii celor care vor sa slabeasca.

ROMANII SI DIETELE - SUMAR (Editie de colectie - 4 octombrie 2004)

90-60-90
IDEALUL DE FRUMUSETE
Daca mama natura te-a dotat cu un bust remarcabil si corp longilin, poti spera la succes. Traim intr-o societate care idolatrizeaza talia de viespe. Dorinta de a slabi a oamenilor, in special a femeilor care isi doresc picioare gen Ally McBeal sau solduri marca Jennifer Lopez, este puternica. Sexul frumos va lupta intotdeauna cu armele dietelor contra exclamatiilor admirative ale barbatilor la adresa fotomodelelor, de genul: "Alea femei!"


Nici o dieta nu e perfecta

SFATUL NUTRITIONISTULUI
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca "nici o dieta pentru slabit nu e perfecta".


Cure pe sexe si varste
ANOTIMPURILE
Obsesia siluetei nu da pace nici vara, nici iarna, nici la 20, nici la 30 si cu atat mai putin dupa 40 de ani. Este o obsesie comuna ambelor sexe.


Cea mai lunga dieta din istorie
ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".


Secrete cu efect instant
TIPARELE
Sedentarism, Supraalimentare, Stres. Trei barosani "S" care in ultima vreme ataca din ce in ce mai puternic, un alt S care se vrea tot mai subtire: Silueta. Rezultatul: ne ingrasam.
 
Cum au slabit vedetele?!
CELEBRII SI SUBTIRI
Motivate de faptul ca imaginea lor conteaza mai mult decat orice, multe dintre vedete ajung sa adopte diverse regimuri alimentare menite sa le sculpteze siluetele. Aceste diete devin in cele din urma un nou mod de viata. Din momentul in care si-a propus sa slabeasca, viata realizatoarei tv Teo Trandafir s-a schimbat total.
 

Rabda pentru glorie si bani
CHINURILE SPORTIVILOR
Pentru un randament cat mai ridicat in timpul competitiilor, sportivii sunt obligati sa tina diete care nu le permit sa creasca in greutate. Este cazul gimnastelor sau al fotbalistilor. Sunt cazuri, boxul sau canotajul, in care sportivii se lupta cu kilogramele pentru a se incadra intr-o anumita greutate care sa le permita participarea in concurs.

 
Zbor de lebada
SACRIFICII PENTRU GRATIE
Se cantaresc des si fiecare jumatate de kilogram ii alarmeaza. Regimul alimentar al balerinilor contine vitamine, lactate si vegetale
 

Sa imbatranim frumos, fara excese
CINA DA-O DUSMANILOR
Centenarii inving viata printr-un har. Au niste arme pe care le mostenesc genetic. Dar acesta nu e tot secretul longevitatii lor.
 
Ace pentru trup de viespe
METODE NECONVENTIONALE
Va doriti sa mai dati jos cateva kilograme, dar ati obosit de atatea regimuri… Incercati cura de slabire prin acupunctura!
 
Sculptura in trup
METODE DRASTICE
Mariah Carey a profitat din plin de liposuctie. Cu cativa ani in urma si-a uimit fanii cu trupul ei modificat in partile esentiale: solduri, abdomen si sani. Si Jennifer Lopez are solduri cu un nou contur realizat chirurgical. S-a mai spus ca si fundul lui Jennifer ar fi fost ajustat prin aceeasi metoda. Cat despre batrana doamna Elisabeth Taylor nu se mai pune intrebarea de unde s-a scos tesut adipos, ci de cate ori.
 
Retete grase pentru slabi
REVERSUL MEDALIEI
Nici oamenii slabi nu sunt fericiti. Lor le este mai greu sa se ingrase, pe cand oamenii grasi pot slabi mai usor. Curele de ingrasare trebuie urmate cu mare grija!
 
Inamicii casnici
OPRITI TELEVIZORUL
Uitatul la televizor are o legatura stransa cu aparitia obezitatii. Asa sustin medicii neozeelandezi, iar colegii lor din toata lumea le dau dreptate.


Revolutionarii
ISTORIA FITNESS-ULUI
Ceea ce a inceput ca visul unui singur om de a-si imbunatati conditia fizica s-a transformat intr-o imensa revolutie. Aceea a fitness-ului.
 
Sexul bate caloria
IUBIREA SI CANTARUL
Oricand te poti opri dintr-o cura drastica de slabit, mai ales daca exista o alternativa. Nu ai nevoie decat de un partener cu un apetit sexual de nestavilit.

×