x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prima rachetă românească pleacă spre Lună

Prima rachetă românească pleacă spre Lună

16 Oct 2009   •   00:00
Prima rachetă românească pleacă spre Lună

Este prima încercare a României de a trimite o rachetă în spaţiu. Coordonatorii proiectului sunt de la Asociaţia Românească pentru Cosmonautică şi Aeronautică. Racheta a fost construită la Râmnicu-Vâlcea şi va fi lansată de la Constanţa, de pe o navă a marinei miltare, probabil săptămâna viitoare.





ARCA este un organism privat, fiind finanţat din donaţii şi din proiecte de cercetare pe care le câştigă prin concurs, de la Agenţia Spaţială Română. De aproape două decenii, ei lucrează la un proiect românesc pentru a face o lansare spaţială. Ca o motivaţie, participă la concursuri ce au loc în acest sens în comunitatea internaţională.



ARCA a mai participat şi la concursul Ansari X prize lansat în 1994, care cerea ca un organism privat să construiască un vehicul care să ducă un om într-un zbor suborbital (la cam 100 de km altitudine), să îl aducă înapoi pe Pământ teafăr, iar peste două săptămâni să fie gata de o nouă lansare. Concursul era menit să încurajeze o industrie privată a zborurilor spaţiale. Ei bine, ARCA s-a înscris la concurs. Desigur că nu au realizat nici măcar o singură încercare de zbor suborbital.

Acum, în 2009, ei anunţă că între timp au mai câştigat experienţă şi sunt gata să lanseze o rachetă în spaţiu. Concursul de data aceasta este Google X Prize, care oferă premii de 30 de milioane de dolari pentru echipa complet privată care poate duce un roboţel pe Lună, să îl deplaseze o anumită distanţă şi să efectueze imagini şi filme de rezoluţie bună şi să le transmită înapoi pe Pământ. Din nou ARCA s-a înscris la concurs. Dar oare sunt pregătiţi, sau s-au înscris doar de formă, ca şi acum un deceniu? Ei deja au recunoscut că nici măcar nu îşi propun să se concentreze pe partea de roboţi pe Lună şi de captare de imagini, ci pe partea de lansare. Poate că aceste concusuri sunt într-adevăr o motivaţie pentru echipa, care trebuie spus, nu consumă banii statului, ci investiţii private.

Cam peste o săptămână vor efectua testul lor mult aşteptat. Poate vor reuşi, poate nu. Rămâne să vedem. Ideea lansării este următoarea: un balon de foarte mari dimensiuni vopsit în negru se va încălzi singur de la radiaţia solară şi se va înălţa în atmosferă până aproape la 14 kilometri altitudine. De balon va atârna racheta, care odată ajunsă la acea altitudine va porni motoarele pentru a ajunge la 100 de km altitudine. Apoi încărcătura rachetei va fi paraşutată şi recuperată.

Articolul integral, pe www.stiintaazi.ro

×