x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primaria Capitalei - Contracte grase cu paradisuri fiscale

Primaria Capitalei - Contracte grase cu paradisuri fiscale

de Adrian Mogos    |    26 Ian 2006   •   00:00

Printre castigatorii licitatiilor de tehnica de calcul si consumabile se numara firme off-shore si prieteni politici.

ANCHETA
DATORNICI LA LICITATII. Primaria Generala este curatata de o firma de paza careia Ministerul de Finante i-a trimis instiintari pentru a-si achita datoriile catre bugetul statului


Luna decembrie 2004 a fost prolifica in materie de licitatii organizate de Primaria Municipiului Bucuresti care s-a grabit sa achizitioneze cat mai multe servicii si obiecte utile desfasurarii in bune conditii a activitatii edilitare.

O achizitie buna s-a dovedit a fi si sistemul de proiectie si sonorizare pentru sala de conferinta. La licitatia din decembrie 2004 au participat trei ofertanti: Helinik, Lotus Telecom si Radcom. Helinik SRL din Galati figureaza atat la Registrul Comertului, cat si pe site-ul Ministerului de Finante ca avand activitatea suspendata din aprilie 1999, firma, care are doi angajati, avand ca obiect principal transportul rutier de marfuri. Lotus Telecom are ca principala activitate comertul cu ridicata al aparatelor electrice si de uz gospodaresc. Licitatia a fost castigata de Radcom, care a semnat contractul in valoare de 3,5 miliarde la 15 decembrie 2004. Radcom este detinuta de o firma din Insulele Virgine si alte doua din Cipru.

ABILITATI. Sefii din Primaria Bucurestiului aveau nevoie de un program de instruire pentru a invata sa comunice. Trainingul cu tematica "Abilitati de comunicare", pentru personalul cu functii de conducere din Primaria Municipiului Bucuresti, a fost negociat cu o singura sursa: TMI Training. Edili sefi ai Capitalei au invatat timp de doua zile, la inceputul lunii iulie 2005, sa comunice. In comunicatul pe care l-am primit de la Biroul de Presa? Cu bucurestenii? Cu mass-media? Intre ei? Pentru serviciul facut directorilor si sefilor de servicii s-a platit firmei TMI Training peste 300 de milioane, adica 150 de milioane pentru fiecare zi de instruire. "Contractul de servicii" «Abilitati de comunicare» este exceptat de la aplicarea procedurilor privind achizitiile publice si autoritatea contractanta a ales ca procedura formala procedura de negociere cu o singura sursa", precizeaza comunicatul Biroului de Presa al Primariei Generale.

COMPUTERE. Pentru furnizarea unor echipamente pentru tehnica de calcul, licente si accesorii necesare Municipiului Bucuresti, asa cum apare pe site-ul Primariei Capitalei, Net Consulting SRL a incheiat la 8 decembrie 2005 un contract de 4 miliarde de lei. Cu o saptamana mai devreme, la data de 2 decembrie 2005, bucurestenii au mai platit pentru "Optimizarea proceselor informationale necesare desfasurarii activitatii Primariei Municipiului Bucuresti" alte 3,2 miliarde de lei, contract castigat de Avantera SRL in asociere cu Fiatest SRL. Pestele cel mare in ceea ce priveste echipamentele de calcul l-a prins Radix Company SA din Iasi. 20 de miliarde de lei. Radix Company a semnat contractul cu Primaria Generala in iulie 2005 si apare cu aceasta denumire ca fiind castigatoarea licitatiei, desi fuzionase de luni bune cu o firma israeliano-americana, Ness Technologies. A devenit astfel Ness Romania, si il are ca director general pe Gabriel Iulius Mardarasevici, fost actionar majoritar la Radix Company SA, firma care primise cu un an inainte un grant finantat din bugetul de stat de 73.000 de euro pentru infiintarea unor centre regionale IT in zona de nord-est a Romaniei. Mardarasevici este asociat la Grupul de Presa Medianet SRL cu Iulian Dascalu, patronul unor mall-uri din Iasi si Timisoara si un apropiat al PSD Iasi. Pentru cele 20 de miliarde, ceva mai mult de 540.000 de euro, Primaria a cumparat 210 calculatoare, doua statii grafice care se folosesc doar in tv, publicitate, 10 laptopuri, 70 de imprimante laser alb-negru si una color, o imprimanta A3, patru imprimante termice, trei scanere, dar si licente si programe antivirus pentru 222 de computere. In magazinele de specialitate, toate acestea se pot achizitiona la putin peste jumatate din pretul platit de Primarie. La licitatia castigata de Radix Company au mai participat Felix Telecom, o firma care se ocupa cu productia de echipamente radio-tv si Power Net Consulting, o societate cu sase angajati.

CONSUMABILE. Pentru a putea folosi computerele din Primarie, sunt absolut necesare si consumabilele. La 14, 15, 16, 17 decembrie 2004 au fost organizate patru licitatii. Cele cinci firme participante au fost: ISA SRL, Silver Trading, Alimar World, Lotus Telecom si RTC Holding. Primele patru au castigat licitatiile pe rand. La 14 decembrie, Silver Trading s-a multumit cu un contract de 3,5 milioane de lei, deci nu se pune la socoteala. A urmat in ziua urmatoare Alimar World, cu un contract de 956 de milioane, apoi, la 16 decembrie, Lotus Telecom a semnat pentru aproape 170 de milioane cu Primaria Generala, iar a doua zi, ISA a primit un contract de 181 de milioane. RTC Holding nu a avut parte de vreun contract la licitatiile de mai sus, dar si-a luat partea leului, cand pentru alegerile locale a negociat direct cu Primaria Capitalei furnizarea de consumabile pentru Biroul Electoral Central al Municipiului Bucuresti pentru aproximativ 420 de milioane de lei. Anterior, in noiembrie 2004, a vandut rechizite Primariei Municipiului Bucuresti si CMZ-ului de aproape 725 de milioane de lei. RTC mai castigase un contract de 1,1 miliarde de lei pentru cartuse si tonere pentru imprimante in mai 2004. In iulie 2005, alte consumabile pentru tehnica de calcul necesare Primariei si CMZ in valoare de 560 de milioane au fost achizitionate de la Stream Networks. Nu am putut afla ce anume s-a achizionat din acesti bani, intrucat, asa cum spune directoarea Constantinescu, exista clauze de confidentialitate.

COPIATOARE. In timp ce licitatiile pentru consumabilele necesare tehnicii de calcul erau adjudecate pe rand, o alta firma a reusit sa vanda Primariei Generale, bineinteles conform unui contract semnat in urma unei licitatii, un copiator tiraj mediu. Licitatia a avut loc la 15 decembrie 2004, din cele sase oferte fiind desemnata castigatoare cea a firmei Serco Group. Aceasta urma sa livreze un copiator in valoare de circa 195 de milioane. La Serco Group este administrator Emil Tomoaica, dar trebuie spus ca nu este singura firma unde domnia sa ocupa aceasta functie. Tomoaica mai apare ca administrator la Antrepriza Generala Romproiect SA, societate la care Romproiect este actionar majoritar. Romproiect este detinut de Sitraco Overseas Engineering din Cipru si are ca membru in Consiliul de Administratie pe consilierul general al Aliantei PNL-PD, Dan Radu Zatreanu. Doua zile mai tarziu, la data de 17 decembrie, Concept Electronics a vandut Primariei Generale copiatoare cu tiraj mediu, de asta data de peste un miliard.

CURATENIE CU PAZNICI
Guardo AM Trading SRL, o firma de protectie si paza, a inceput din anul 2004 sa asigure curatenia in sediile Primariei Muncipiului Bucuresti. Primul contract, semnat in martie 2004, a avut valoarea de 1,5 miliarde. A urmat un altul, la doar o luna de la semnarea primului, in aprilie 2004, contract prin care firma era platita cu 185 de milioane lunar pentru curatenie in spatiile Primariei din Bdul. Elisabeta si Str. Academiei. In iulie 2004, Primaria a mai scos din buzunar, in urma unei negocieri directe, aproape 40 de milioane pentru ca Guardo sa curete, sa inlocuiasca si sa protejeze geamurile cupolei din sediul pe care oricum trebuia sa-l intretina. Ultimul contract, de aproape 570 de milioane, a fost negociat direct in februarie 2005. SC Guardo AM Trading SRL a participat la licitatii sau i-au fost oferite contracte, cu toate ca are datorii la bugetul de stat de peste 1,6 miliarde, Ministerul Finantelor trimitand chiar instiintare de plata firmei. "Pentru participarea la licitatie, absolut toate firmele au adus certificate valabile in ceea ce priveste achitarea obligatiilor catre bugetul de stat", a declarat Florentina Constantinescu, director adjunct executiv la Directia Achizitii, Concesionari si Contracte din Primaria Generala.

Miliarde bune pentru munca computerului


NORMALITATE. Directoarei Florina Constantinescu nu i se pare nimic suspect in achizitiile facute de Primaria Capitalei
Bucurestiul este, asa cum spune Ioana Raicu, director executiv al Directiei Sisteme Informatice din Primaria Generala, impartit in 4.500 de carouri. Hartile cadastrale a trebuit sa fie transformate in format digital, adica "puse pe calculator". Pentru aceasta, Primaria a negociat direct, la 23 decembrie 2004, cu Intrarom contractul de prestare de servicii Conversie Analog Digital Planuri Cadastrale. Din cele 4.000 de carouri de cadastru, 3.000 fusesera introduse deja in computer pana la data licitatiei, pentru conversia celor 1.500 ramase achitandu-se aproape 6 miliarde de lei. Conversia inseamna scanarea unor planse, introducerea lor in computer si calibrarea lor pentru a putea fi folosite in format digital. Specialistii in informatica de la alte firme spun ca o munca de acest gen se intinde pe o durata de timp destul de mare, dar nu se justifica pretul, aproape triplu decat la alte firme, pentru ca "programul de calculator stie ce trebuie sa faca, partea cea mai grea fiind aceea de a scana plansele". "Intreaga suprafata a Bucurestiului are 4.500 de carouri. In cadrul sistemului initial am prevazut 3.000, mai ales in zona centrala. Era ilogic ca intr-un sistem facut de un integrator sa folosim alta firma, pentru ca toate constrangerile erau date de sistemul initial. Mie nu-mi permite legea sa achizitionez servicii decat pe maximum un an. Ar fi dificil sa lucram cu alte firme, din moment ce Intrarom se ocupa de reteaua informatica. Inainte mai puteam si noi cu un patent sa mai tragem un cablu, dar acum nu mai putem lucra asa", spune directoarea Raicu.

PROGRAME. Pentru achizitionarea de Licente Geomedia, un program cadastral, licitatia a fost castigata cu doua saptamani anterior negocierii contractului mentionat mai sus, tot de Intrarom, pentru aproape 2,5 miliarde de lei.

23 decembrie 2004 a fost, de altfel, o zi prolifica pentru Intrarom. Pe langa negocierea de 6 miliarde, a mai castigat si o licitatie pentru intretinerea si suportul tehnic a computerelor primariei, valoarea contractului fiind de aproximativ 3,5 miliarde. Apoi a mai negociat direct si un contract de 3,7 miliarde pentru extinderea retelei informatice din Primarie. Extensia retelei a insemnat conectarea celor aproximativ 300 de computere achizitionate de Primarie cu celelalte existente in institutie. Specialisti din firme de profil spun ca suma pentru extensia retelei nu ar trebui sa depaseasca 30.000 de euro. De exemplu, pentru un contract asemanator, dar pentru 50 de computere, pretul este de 3.000 de euro. In total, valoarea contractelor Primariei cu Intrarom se ridica la 17 miliarde de lei. Printre actionarii de la Intrarom se numara si Mihai Liviu Gherman, care este, de altfel, si unul dintre administratori, dar actionarul majoritar este INTRACOM SA HELLENIC TELECOMUNICATION AND ELECTRONIC INDUSTRY din Atena. Intrarom face parte dintr-un paienjenis de firme off-shore din paradisuri fiscale si este actionara la Lotrom SA, firma la care se inghesuie printre asociati diferite societati din Luxemburg, Liechtenstein si Cipru. Mihai Liviu Gherman este fiul lui Oliviu Gherman, fost presedinte al Senatului in guvernarea PDSR. El a confirmat in urma unui scandal, anul trecut, faptul ca firma Intrarom a sponsorizat campania electorala a PD.

ALTERNATIVA. In curand, Intrarom va asigura Ministerul de Justitie si Ministerul Public cu echipament informatic si software pentru 18 milioane de euro.

Cu toate ca Primaria a lucrat numai cu Intrarom, o alta firma cu radacini in Cipru, Total Soft, a negociat direct in octombrie 2005 cu edilii Bucurestiului un contract de 200 de milioane pentru serviciul "Mentenanta si Suport Tehnic pentru Software de Project Management pentru Gestiunea Proiectelor de Investitii in PMB". Actionar majoritar la Total Soft este Talma Investment Ltd, din Nicosia. Acest serviciu a fost asigurat de Intrarom in 2003.
×