x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Minunile Poliției Locale: a pus cetățenii să atace metroul

Minunile Poliției Locale: a pus cetățenii să atace metroul

de Adrian Stoica    |    15 Mai 2019   •   08:25
Minunile Poliției Locale: a pus cetățenii să atace metroul

Primăria Sectorului 4 din Bucureşti este decisă să facă ordine în construcţii şi a dispus demolarea tuturor construcţiilor ridicate ilegal în aria sa de acoperire. Numai că în graba lor de a se conforma ordinului, angajaţii primăriei nu s-au mai încurcat cu mărunţişuri, cum ar fi verificarea statutului respectivei construcţii şi identificarea proprietarilor de drept. Aşa se face că 20 de familii din zona Apărătorii Patriei-IMGB s-au trezit puşi să demoleze un gard care nu este al lor. Mai mult, zona delimitată de respectivul gard este una cu funcţionalitate specială şi aparţine, de aproape 40 de ani, companiei Metrorex, cea care exploatează metroul bucureştean

Istoria acestui gard este veche şi este legată de  construcţia Magistralei 2 de metrou în zona de sud a capitalei, între Apărătorii Patriei şi IMGB. La vremea respectivă, câteva zeci de proprietari de terenuri din zonă au fost expropiaţi pentru a face loc noii artere de metrou. Ulterior, pentru a proteja zona, Metrorex a construit şi un gard având în vedere că aceasta căpătase un statut special. La zeci de ani distanţă, Primăria Sectorului 4, îi obligă pe urmaşii foştilor proprietari să demoleze gardul, deşi terenul aparţine altcuiva. „Eu şi încă cel puţin 20 de foşti proprietari ai terenurilor din Sector 4 aflate pe aliniamentul Şoselei Berceni am fost expropriaţi în anul 1982 pentru construcţia metroului. Odată metroul construit, acea zonă a fost împrejmuită de metrou cu un gard metalic. La aproape 40 ani distanţă suntem somaţi de către Poliţia Locală Sector 4 să demolăm acel gard în baza unei dispoziţii, 907 din 07.06.2017, emisă de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă”, spune Florian Drăghici, unul dintre urmaşii foştilor proprietari.

Somaţiile nu indică proprietarul

Primele somaţii pentru demolarea gardului au fost trimise foştilor proprietari de către Poliţia Locală la sfârşitul anului trecut, după care au urmat câteva luni de linişte. Văzând însă că respectivul gard nu dispare, recent a fost trimis un nou rând de somaţii. Curios este însă faptul că somaţiile nu sunt trimise nominal. În ele nu este trecut niciun nume, ci doar o adresă. În aceste condiţii. Este clar că în evidenţele celor de la primărie nu există nicio autorizaţie pentru ridicarea gardului, dar  angajaţii administraţiei locale nici nu s-au mai deranjat să verifice cine este proprietarul terenului.

Metrorex bagă capul între umeri

Această situaţia a fost adusă şi la cunoştiinţa directorului Direcţiei Juridice din cadrul Metrorex de către foştii proprietari ai terenurilor, solicitându-i acestuia să exprime un punct de vedere  faţă de situaţia creată. „Răspunsul celor de la Metrorex a fost că terenul în cauză nu este al lor, el aparţinând domeniului public, dar recunosc că zona respectivă este una cu funcţionalitate specială. Prin acest răspuns cei de la metrorex ne-au spus că nu au nici o treabă cu gardul, deşi ei l-au ridicat cu mulţi ani în urmă”, spune Florian Drăghici. Urmaşii foştilor proprietari spun acum că pentru ei singura cale de a rezolva această problemă a rămas justiţia.

 

Situaţia este absolut jenantă cel putin pentru cei care au dispus acest aspect. În primul rând oamenii aceştia nu mai sunt proprietari pentru că înainte de 1990 au fost expropriaţi pentru ca Metrorex să îşi facă zonă de protecţie. Foarte bine, au şi facut-o, au pus şi gard acolo şi acum dupa 30 de ani vin să le spună unor non proprietari: dărâmaţi gardul nostrum! Problema este că şi dacă ar face aşa ceva asta s-ar considera distrugere, fiindcă nu este bunul lor, ceea ce iaraşi este o altă chestiune poate şi mai gravă.  Decizia prin care Primăria Sectorului 4 şi-a propus să facă ordine şi curăţenie în sectorul 4 şi care este deja contestată în instanţă de către mai multe persoane fizice, dar şi juridice, le face viaţa grea acum şi acestor oameni. Este posibil ca dispoziţia să fie oricum anulată şi atunci, dacă gardul va fi dărâmat, o să solicităm Primariei să platească toate pagubele.

 

Adrian Cuculis, avocat

 

 

 

 

×