x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primul Revelion acasa

Primul Revelion acasa

02 Ian 2005   •   00:00

In octombrie 2004 si-au spus "da" in fata lui Dumnezeu, in Romania. De Craciun au venit "acasa", unde au decis sa-si petreaca si Revelionul. Printii Stefan Dimitrie (Dimi) si Nina Sturdza au sarbatorit venirea noului an alaturi de prieteni, la Iasi.

MARINA CONSTANTINOIU - Iasi

FEERIE. Trupa Activ a fost, pentru cateva zeci de minute, stapana culorilor, sunetelor si luminii
MULTUMITI. Primul Revelion acasa, in Romania, alaturi de prieteni dragi
ACASA. In fata conacului in renovare de la Popesti, prietenii familiei Sturdza si-au facut deja planuri pentru petrecerile ce vor urma, poate chiar in 2005
DATINI LA POPESTI. Sa traiti, boierilor! Sa dati un ban baietilor! Masina printului Stefan Sturdza a fost asaltata de colindatorii din Popesti
Ce au in comun Nina, Jerry, Bogdan, Ingrid, Neculai, Dan, Ariela? Cu siguranta prietenia cu Dimi si Nina, fiul si, respectiv, nora printului Dimitrie Sturdza, unul dintre cei mai renumiti romani, a carui familie isi are originile in Moldova secolului al XV-lea. Cu totii au petrecut trecerea in 2005 la Iasi, in strada, scaldati in luminile reflectoarelor multicolore si stralucirea focurilor de artificii oferite cu larghete la spectacolul in aer liber care a scos cateva mii de oameni in fata Palatului Culturii din orasul moldav.

PRINTII. Pe treptele Prefecturii, intr-o zona in care se concentrase o parte din "puterea" orasului, doi oameni tineri, frumosi si parca usor surprinsi savurau spectacolul strazii. Stefan si Nina, tinerii printi Sturdza, deveniti anonimi intr-o mare de oameni! I-am urmarit, cu vigilenta ziaristului la datorie, insinuandu-ma in clipele lor de intimitate, incercand sa inteleg cum poate simti atat de "moldoveneste" un om care vine din tara banilor putere: Elvetia. Cativa ochi vigilenti din multime i-au reperat pe cei doi printi, urmarindu-i cu o vadita si, poate, absolut de inteles curiozitate. Unii, mai indrazneti, au venit chiar sa le ceara sa se fotografieze impreuna. Cei mai castigati au fost cativa jurnalisti locali, care s-au bucurat ca la capitolul "VIP-urile serii" au avut parte de o surpriza adevarata.

"FILAJUL". Pentru Stefan, care pana in 1990 auzise despre Romania doar in familie si in special din povestile bunicii, bucuria de a descoperi Iasiul la petrecere era, cu siguranta, dubla. Privea precum un copil in pragul unei camere pline cu jucarii noi. "Ai vazut ce frumos este? Ai vazut cum se petrece aici, la noi acasa?", m-a intrebat de cateva ori, parca vrand sa se asigure ca si-a castigat adepti pentru Iasiul atat de drag lui si familiei Sturdza. Inarmat cu telefoane mobile de ultima generatie, surprindea scene de bucurie autentica, a oamenilor simpli, fericit ca poate impartasi acele imagini altor prieteni care nu i-au fost alaturi acolo.

Dintr-o data, parca mi-a usurat sarcina. Am incetat brusc sa-l mai "spionez". Mi-a fost suficient sa-i surprind stralucirea din priviri si entuziasmul cu care vorbea despre cat de bine se simte el "acasa", adica la Iasi. Mi-am amintit ca, in urma cu numai cateva ore, vizitaseram impreuna castelul familiei, de la Popesti. Cu prietenii dupa el - printre care si fotbalistul Jerry Gane cu sotia lui, Nina - Dimi a cercetat camera cu camera proprietatea de la Popesti, recuperata, in stare de ruina, dupa ani de exploatare de catre comunisti.

LA POPESTI. La cativa kilometri de Iasi, proprietatea marii familii domnitoare a Moldovei, Sturdza, renaste din propria-i cenusa. Pentru ca Stefan nu uita cuvintele bunicului sau, care i-a spus ca principala lui datorie este sa reuneasca familia si s-o readuca acasa, la Iasi, dupa zeci de ani de exil.

Pe drumul de intoarcere l-am intrebat, dintr-o curiozitate mai mult omeneasca decat profesionala, daca e chiar convins sa se instaleze in Romania. N-a ezitat nici o secunda, ba chiar mi-a repetat ce mi-a spus candva: "Sigur! Eu aici ma simt acasa, nu in Elvetia!".

NOAPTE DE POMINA. Dupa numai cateva ore, in noaptea de Anul Nou, aveam sa realizez, o data in plus, ca nu glumeste. Ca, desi a invatat romana dupa Revolutie, cand a stiut ca va putea veni in Romania, e la curent cu repertoriul trupelor la moda pe la noi, fredonandu-le melodiile si nu se da in laturi, cand e vorba sa descopere ritmuri romanesti. La cochetul restaurant "Tosca" din centrul orasului, unde primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, si-a invitat cativa apropiati, Stefan, Nina si prietenii lor au fost oaspeti de seama. Au dansat, au mancat piftie si sarmale, s-au distrat, descoperind "Goanga" formatiei Cassa Loco si ce inseamna distractie in "Gasca" trupei Hi-Q. S-au poticnit de vreo doua ori, pana au prins ritmul "Brasovencei", au sarit de pe scaun la "Dragostea din tei" a trupei O-Zone si s-au sorbit din priviri la slow-uri. Pe la patru si ceva dimineata, toropiti de atata voie buna, au depus armele, urandu-le prietenilor sa aiba parte de un an de succese pe toate planurile.

Primul inscris pe lista confirmarilor a fost chiar Jerry Gane, care a primit vestea ca este asteptat in Dubai sa semneze un contract, pentru a demonstra cum a ajuns golgeter la Grasshopper Zürich. Cel ce i-a dat vestea a fost nimeni altul decat "printul Baniei", devenit "printul desertului, Ilie Balaci, antrenorul echipei Al Ahli. Acum nu mai ramane decat ca palma sa fie batuta, iar 2005 sa-si faca datoria si fata de ceilalti, carora urarile de an mai bun, mai linistit si mai prosper li se potrivesc de minune.

DESCOPERIRE

"Ai vazut ce frumos este? Ai vazut cum se petrece aici, la noi acasa?"

REGASIRE

"Eu aici ma simt acasa, nu in Elvetia!" - Printul Stefan Dimitrie Sturdza
×
Subiecte în articol: special sturdza