x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Privatizare cu iz de spaga la ADS

Privatizare cu iz de spaga la ADS

18 Mai 2004   •   00:00

Un om de afaceri timisorean s-a plans autoritatilorca a fost exclus de la o licitatie pentru ca a refuzat sa dea o spaga de 90.000 de euro pesedistilor Marcel Mihoc,seful Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Timis,si Corneliu Popa, nimeni altul decat directorul ADS Bucuresti. Marcel Mihoc lasa sa se inteleaga ca in spatele denuntului penal ar sta chiar "doi mari latifundiari" ai PSD Timis, carora le-a stricat jucariile, aplicand litera legii si prinzand un loc eligibil pe listele de consilieri judeteni...

TIBERIU KISS

In data de 26 martie a.c., omul de afaceri timisorean Iosif Cserni a depus la registratura IPJ Timis o plangere penala impotriva reprezentantului ADS Timis, Marcel Mihoc, si a sefului acestuia de la Bucuresti, Corneliu Popa. Banateanul sustine ca, in fapt, pentru a putea castiga la licitatie cele 40% actiuni detinute de ADS la SC Floratim SA Timisoara, Mihoc i-ar fi cerut o spaga de 90.000 euro.

"Pentru a-mi favoriza cumpararea actiunilor, seful ADS Timis a pretins suma de 20.000 de euro pentru el, iar 70.000 de euro, pentru Corneliu Popa, declarandu-mi ca o sa intervina la acesta din urma si o sa ma sprijine pentru a ma desemna castigatorul licitatiei la Floratim. Nu am fost de acord cu acestea, dar am convenit cu Marcel Mihoc ca, in situatia in care voi castiga, sa fiu de acord sa renunt la unul dintre activele societatii in favoarea lor", scrie in declaratia sa, data in fata ofiterilor de politie timiseni, Iosif Cserni.

Avans refuzat

Aceeasi plangere penala, inaintata catre IPJ Timis, mai scoate in evidenta un fapt inedit: "Fac precizarea ca in data de 23 februarie 2004, in jurul orei 10:00-11:00, am fost sunat de catre Marcel Mihoc pe telefonul mobil, ocazie cu care acesta m-a intrebat daca mi-am schimbat pozitia, in sensul ca ar trebui sa le dau un avans de 45.000 de euro. Am raspuns ca nu le dau nimic si ca imi mentin pe mai departe pozitia mea de a participa la licitatie". In ziua licitatiei, 23 februarie a.c., moment in care deja Iosif Cserni refuzase sa dea "avansul", in jurul orei 12:00, unul dintre contracandidati ii contesta pe ceilalti doi chiar la ADS Bucuresti, invocand o serie de motive, care au mai degraba legatura cu paranormalul. Licitatia a fost imediat oprita si reprogramata patru zile mai tarziu, la aceeasi ora, tocmai pentru ca ADS sa aiba timp sa solutioneze contestatiile. Chiar a doua zi, comisia de solutionare a contestatiilor s-a intrunit si a decis sa elimine orice concurenta la Floratim Timisoara.

Accident nefericit

Ramanand strict la cazul timisoreanului Iosif Cserni trebuie sa va spunem ca acesta a avut parte de o contestatie cu doua capete de acuzare: prima, chipurile, ca ar avea debite catre Floratim, iar a doua, ca nu a depus in plicul sigilat procura de imputernicire a mandatarului care avea sa-l reprezinte la licitatia pentru achizitionarea pachetului de actiuni detinut de ADS la intreprinderea timisoreana. La o prima verificare, primul cap de acuzare s-a dovedit a fi fals. In ceea ce priveste a doua acuzatie, ce-i drept, legea cere ca imputernicirea notariala sa fie introdusa intr-un plic sigilat, alaturi de celelalte documente necesare participarii la licitatie. Problema e ca, din nefericire, inainte cu doua zile de deschiderea plicurilor, Iosif Cserni si-a rupt piciorul, fiind in imposibilitatea de a se deplasa la Bucuresti, iar hartiile se aflau deja depuse la sediul ADS. Cum putea sa prevada timisoreanul ca i se va intampla o asemenea nenorocire? Trebuia sa o preintampine si, pentru orice eventualitate, sa depuna in plic o procura? E de-a dreptul absurd!

Decizii absurde

Pana si Comisia juridica a ADS Bucuresti a inteles acest lucru. Studiind actele medicale ale lui Iosif Cserni, prin adresa cu nr. 11764 din 19 februarie a.c., juristii institutiei de stat au considerat "ca este vorba despre un caz de forta majora, dovedit prin certificatul medical constatator si, prin urmare, prezentarea procurii originale in fata Comisiei de licitatii nu constituie o cauza de eliminare de la sedinta de licitatie a ofertantului Iosif Cserni, in aceste conditii". Mai mult, tot la data de 19 februarie, mandatara timisoreanului, care a fost prezenta la ADS Bucuresti la probele preliminare ale licitatiei pentru Floratim, a semnat doua procese-verbale in numele lui Iosif Cserni si in baza deciziei juristilor. Asta inseamna ca la data respectiva, Comisia de licitatie a trecut cu vederea ca procura nu era in plic! Numai ca, patru zile mai tarziu, o alta comisie a aceleiasi institutii, dar cu acelasi departament juridic, a refuzat sa accepte ideea ca Iosif Cserni nu a putut sa prevada ca isi va rupe piciorul.

Zona crepusculara

Iosif Cserni a contestat decizia ADS la data de 27, dimineata, cand la pranz, conform indicatiilor, trebuia sa aiba loc licitatia pentru Floratim. Abia atunci a aflat ca, in fapt, evenimentul mult asteptat se consumase cu o zi inainte de data programata, iar constestatarul sau, de fapt si singurul participant la acest "eveniment monden", achizitionase deja actiunile ADS pentru 1,2 miliarde de lei. Mai conteaza ca cele 40% ale statului valorau mult mai mult?

Mai conteaza ca ADS practicase acelasi joc de glezne si in cazul altor doua societati timisorene, Seritim si Betim? Nu! Ce-i drept, Iosif Cserni, conform unui document aflat la dosarul disjuns de IPJ Timis catre PNA, ar fi putut cumpara cota de 40% a ADS cu doar 620 milioane de lei, daca ar fi reusit sa plaseze acel "avans" de 45.000 de euro. Documentul, sustin surse judiciare, pare sa fie scris de manuta directorului ADS Timis si reprezinta un fel de plan de afaceri, mai elaborate.

"Omul e liber sa spuna ce vrea"

Cornel Popa, ADS Bucuresti: "N-am auzit in viata mea de domnul Cserni. Omul e liber sa spuna ce vrea, dar mai trebuie sa si probeze. Nu am stiut ca am pl.ngere la Politie si PNA. Subalternul meu din Timis nu mi-a zis ca ar exista asemenea acuzatii grave la adresa mea. Din punctul meu de vedere, licitat ia s-a petrecut in cele mai bune conditii si dupa litera legii. Nu am nimic sa-mi reprosez nici vizavi de Seritim si Betim Timisoara. Nu cred ca directorul ADS Timis si-a permis sa ceara bani in numele meu. Eu nu am fost de fata la discutii..."

Marcel Mihoc, ADS Timis

"Prost am fost ca am intrat in politica! Parerea mea e ca Cserni asta e manevrat de doi oameni din propriul meu partid. Pai, daca va spun ca in urma cu ceva timp, unul dintre colegii mei de partid a incercat sa-l oblige pe un angajat de-al sau sa faca un denunt la PNA ca mi-ar fi dat nu stiu ce. Va vine sa credeti ca un om poate sa faca asa ceva? Nu am facut rau in viata mea la nimeni si nici nu am luat vreodata ceva de la cineva. Cred ca asta i-a deranjat pe multi, care erau obisnuiti cu daruri. Evident ca la ADS am aplicat litera legii si nu m-a interesat ca terenul ala e al pesedistilor sau al cui o fi. Asta i-a deranjat cel mai tare. Eu nu am cerut sa fiu pe lista. Acum asteapta sa apara in ziar denuntul si a doua zi sa ma scoata de pe liste. Puteau sa mi-o ceara, ca plecam de unul singur...
×
Subiecte în articol: eveniment iosif timiş cserni iosif cserni