x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Procesul criminalului, in loc de meci de fotbal

Procesul criminalului, in loc de meci de fotbal

de Mirela Cimpoi    |    16 Aug 2004   •   00:00

13 iunie 1986 a reprezentat pentru comuna ieseana Bosia ziua in care a avut loc ultima executie a unei persoane acuzate de omor. Cu aproape trei ani in urma, Vasile Iacob, un tanar de numai 22 de ani, ucidea cu bestialitate trei batrani.



Avea doar 22 de ani, iar primul sau copil mai avea trei luni pana sa vada lumina zilei. Era intr-o duminica de septembrie din 1983. Vasile Iacob a fost la un meci de fotbal, unde a baut niste vin. Dupa aceea, barba-tul a mai baut un litru de vin la familia Stoleru.

Pentru ca ramasese fara bani de bautura, s-a dus sa imprumute de la sotii Putina - Costache de 83 de ani si Maria de 73 de ani - fratele, respectiv cumnata bunicilor sai. "Sotii Putina ii imprumutasera cu bani pe parintii lui Vasile pentru nunta lui.

Le cerea mereu parintilor banii facuti la nunta, dar mosul Vasile ii spunea ca a dat datoria sotilor Putina si ca nu mai are de unde sa-i dea si lui. Vasile s-a gandit ca mosnegii au bani si s-a dus sa le ceara", spune Vasile Putina, nepotul victimelor, care in 1983 era secretar la Consiliul Popular Bosia. De altfel, el a participat, alaturi de militieni, la cercetarea cazului.

MACELUL. Vasile Iacob a intrat in curtea sotilor Putina prin gradina, si, dupa ce a batut cainele, s-a indreptat spre bucataria de vara, unde stateau cei doi batrani. Dupa cum le-a spus magistratilor, a luat un topor ca sa-i intimideze pe sotii Putina, astfel incat acestia sa-i dea niste bani. Pentru ca au refuzat, Vasile Iacob i-a omorat.

Femeia era bolnava si statea in pat, iar batranul era in picioare langa soba. "I-a lovit cu toporul in cap si, pentru ca batranul inca mai traia, l-a lovit si cu un cutit de mai multe ori in zona gatului. In plus, Vasile Iacob a folosit si sapaliga ca sa-i omoare pe cei doi. I-a macelarit pentru ca nu i-au dat bani", povesteste fostul secretar al Consiliului Popular Bosia.

Cand a vrut sa iasa din bucataria de vara, Vasile Iacob a auzit poarta. Era Anica Enache, sora Mariei Putina, care venea in vizita. S-a dat dupa usa si a asteptat sa vina Anica, pe care a omorat-o tot cu toporul, ca sa nu existe martori. Dupa aceea, criminalul a trecut pe malul celalalt al Jijiei, unde a adormit.

A fost trezit pe la ora 20:00 de o vecina, dupa care s-a dus acasa si le-a spus parintilor ce facuse, sustine nepotul victimelor. Tatal lui Vasile ar fi mers apoi la Grigore Chelaru, clopotarul satului, care era ruda cu familia Iacob. Acesta i-ar fi sfatuit sa dea foc casei batranilor Putina, ca sa stearga orice urma. "Chelaru le-a zis sa dea foc. Stiu pentru ca i-a spus preotului la spovedanie inainte de moarte ce a facut", spune, sigur pe el, Vasile Putina.

Aproape de miezul noptii, pe 11 septembrie 1983, satenii au vazut casa sotilor Putina in flacari. "Ardea casa mare. Probabil a uitat ca ii omorase pe cei trei in bucataria de vara si a incendiat din greseala casa mare", crede nea Putina, cum ii spun oamenii din Bosia. Barbatul precizeaza ca din casa au disparut si niste lucruri, pentru ca batranii erau avuti, baiatul lor lucrand in Libia.

Oamenii veniti sa stinga incendiul au ramas fara grai cand au vazut cele trei cadavre. "Era sange peste tot, si batranul Costache era mort langa soba, iar matusa Maria zacea pe pat fara suflu", isi aminteste povestitorul.

TEROARE IN COMUNA. A doua zi au venit in comuna medicii legisti si militienii pentru cercetari. Lumea era ingrozita, iar pana a fost prins faptasul, satenii au stat inchisi in case.

Dupa cum spun acestia, Vasile Iacob i-ar fi ajutat a doua zi pe legistii care au facut autopsia celor trei victime si ar fi participat si la inmormantarea batranilor. "Luni s-a dus la serviciu, iar la ora 12:00 a venit la casa sotilor Putina si i-a ajutat pe legisti la autopsie. A mers si la inmormantare, unde a dus pomenele fara nici o jena, daca va vine sa credeti", povesteste fostul secretar al Primariei din Bosia.

RETINUT LA SERVICIU. Criminalul a fost prins in joia de dupa masacru, pe baza probelor adunate de anchetatori. Vasile Iacob lucra ca lacatus la societatea Nicolina din Iasi, unde a fost coleg de serviciu cu actualul primar al Bosiei, Neculai Petrachi. "Luni a mers cu noi cu autobuzul la fabrica. Chiar am jucat septica cu el, si toti ne intrebam oare cine o fi criminalul. Nu stiam ca este printre noi, pentru ca nu schita nici un gest care sa-l tradeze. A fost ridicat joi de la serviciu", spune primarul Petrachi.

JUDECATA. In toamna anului urmator, a avut loc procesul pe terenul de fotbal din comuna, unde s-a improvizat o scena cu ajutorul a doua remorci de tractor. "Era puhoi de oameni, cred ca peste 2.000. Au venit din Iasi si din trei comune ca sa-l vada pe criminal. Vasile Iacob avea lanturi la maini si la picioare, cum vedeti in filme", spune nea Putina, care isi indreapta privirea spre locul in care s-a decis soarta criminalului.

A recunoscut in fata judecatorilor ca el este autorul macelului si le-a cerut sa-si vada copilul. "Atunci si-a vazut pentru prima data si fetita, care se nascuse la trei luni dupa ce i-a omorat pe batrani. Cand i s-a comunicat sentinta - condamnat la pedeapsa capitala - , multimea adunata la proces a oftat adanc. Le parea rau", crede Vasile Putina. Doi ani mai tarziu, in iunie 1986, criminalul din Bosia a fost executat prin impuscare la Jilava, dupa ce ii fusese respinsa cererea de comutare a pedepsei cu moartea la cea pe viata, adresata tovarasului Nicolae Ceausescu.

"CINE STIE?". Sotia ultimului iesean executat si-a refacut viata. S-a recasatorit si acum traieste intr-o localitate invecinata cu Bosia. Parintii celui executat nu cred nici acum ca fiul lor a fost capabil sa omoare trei oameni. Profira Iacob, de 70 de ani, mama lui Vasile, este foarte bolnava si comunica cu dificultate. "Cine stie...?" Aceste cuvinte le repeta mereu.


MACEL
"I-a lovit cu toporul in cap si, pentru ca batranul inca mai traia, l-a lovit si cu un cutit de mai multe ori in zona gatului. In plus, Vasile Iacob a folosit si sapaliga ca sa-i omoare pe cei doi. I-a macelarit pentru ca nu i-au dat bani" - Vasile Putina,secretar la Consiliul Popular Bosia

FRICA
"Multi si-au pus lacate la usi, iar unii credeau ca tripla crima este opera sectantilor. Noaptea era liniste deplina in comuna si oamenilor le era frica sa-i prinda intunericul pe ulite" - localnic

Continuare: Stefanescu - "nasul" filierei Bachus

×
Subiecte în articol: special vasile iacob vasile iacob