x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Procurorii dorm pe dosarul unui copil mutilat în spital

Procurorii dorm pe dosarul unui copil mutilat în spital

de Andreea Sminchise    |    28 Apr 2010   •   00:00
Procurorii dorm pe dosarul unui copil mutilat în spital
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

În luna septembrie 2008, patru bebeluşi internaţi la Maternitatea Giuleşti au fost arşi pe faţă de o asistentă, care a folosit pentru a-i şterge un dezinfectant ce nu era pentru uz uman. Deşi Parchetul General a început urmărirea penală în acest caz, de mai bine de un an şi jumătate ancheta stă pe loc, iar împotriva vinovaţilor au fost luate doar măsuri administrative.



Ramona are aproape 2 ani. E vioaie, sociabilă şi veselă, aşa cum ar trebui să fie orice copil de vârsta ei. Are părul negru şi creţ, dar în el nu-s încurcate fundiţe şi nu strălucesc agrafe colorate. Pentru că nu-i creşte decât la spate şi pe mijlocul scalpului. În lateralele capului, Ramona e cheală. Iar medicii le-au spus părinţilor că, fără un implant de păr mai târziu, fetiţa nu va avea niciodată un aspect normal. Mama, Cristiana Şerban, spune că, de câte ori o priveşte, îşi aminteşte de clipele de groază pe care le-a trăit după ce a născut-o.

"Am născut prematur, la 7 luni, la Maternitatea Giuleşti. La 25 iulie 2008. Am stat cu fetiţa mea în spital doar câteva zile. După aceea am fost externată, iar Ramona a rămas acolo, în incubator. Era foarte mică, avea doar 1,3 kg. Mi-au spus că nu mi-o dau acasă până nu ajunge la 2,6 kg, adică în cel puţin două luni. Mergeam la ea zi de zi. O lună au ţinut-o la incubator. Apoi au mutat-o de sus de la etaj, jos, unde erau copiii sănătoşi. Ea a fost bine, s-a dezvoltat absolut normal până în ziua cu nenorocirea", povesteşte mama.

"Nenorocirea" s-a petrecut la 2 septembrie 2008. Cristiana fusese în vizită la Ramona cu o seară înainte şi, spune ea, totul era în regulă. De dimineaţă însă, când a revenit la spital, femeia şi-a găsit copila plină de pudră pe faţă. Când a întrebat ce s-a întâmplat, asistentele i-au răspuns că Ramona făcuse o alergie de la scutec. "«O spuzeală», aşa s-au exprimat.

Aceeaşi poveste au spus-o tuturor celor care veneau să o vadă - cumnatei mele, nepoatei... N-am zis nimic până duminică (n.r. - 7 septembrie 2008), când am observat că rănile de pe faţă nu-i mai treceau. Şi am început să insist cu întrebările. Îi făcuseră şi antibiotic şi ei tot nu-i trecea. Iar asistentele şi doctoriţa o ţineau pe-a lor, că e de la scutec. Şi pentru că tot insistam cu întrebările, mi-au zis că mi-o dau acasă marţea următoare. Dar ea n-avea decât 1,8 kg. Până la 2,6 mai avea mult...", spune femeia.

Abia la insistenţele exasperante ale nepoatei Cristianei, Alina Buga, adevărul a ieşit la iveală.
"Până la urmă, de nervi, doctoriţa Constantin s-a dat de gol. Mi-a zis ceva de genul - «Da' ce, v-a zis cineva că i-a dat cu soluţie de şters pe jos?». Şi, pe urmă, a recunoscut şi asistenta...", povesteşte Alina Buga. Cristiana a cerut imediat externarea Ramonei şi a transferat-o la Spitalul Municipal.

La Maternitatea Giuleşti s-a format o comisie de anchetă care, după două săptămâni de cercetări, le-a sancţionat pe asistenta şefă de tură - Doina Pecingină şi pe cea de salon - Rozica Turcu cu 10% din salariu. Adrian Neacşu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Bucureşti, nu a fost însă mulţumit de rezultatele anchetei efectuate de conducerea maternităţii şi a trimis la Giuleşti o supra-comisie.

Aceasta a ajuns la concluzia că asistenta şefă de tură nu a însoţit infirmiera care făcea aprovizionarea cu dezinfectante a secţiei şi n-a monitorizat activitatea colegelor şi i-a fost retras dreptul de liberă practică pentru 6 luni. De asemenea, şefei din secţia nou-născuţi i s-a luat dreptul de a profesa pentru 3 luni, pentru că "a plecat în concediu fără să le facă instructajul subordonaţilor şi fără să lase un înlocuitor".




Asistenta de salon, cea care a aplicat pe frunţile şi capetele micuţilor dezinfectantul prea puternic, a scăpat doar cu o mustrare pentru că "a folosit soluţia din recipientul pe care scria alcool sanitar, fără să ştie că soluţia era alta". Tot directorul ASP Bucureşti a fost cel care a sesizat Poliţia şi Parchetul în acest caz. Dosarul a ajuns iniţial pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, care au demarat cercetarea penală împotriva asistentelor, dar şi împotriva conducerii Maternităţii Giuleşti.

La rândul lor, părinţii Ramonei, cea mai grav afectată dintre cei 4 bebeluşi arşi cu soluţie dezinfectantă, au dat în judecată spitalul şi pe cele două asistente, Doina Pecingină şi Rozica Turcu, şi solicită daune în valoare de 500 milioane de lei vechi. Procesul civil demarat în februarie 2009 a mers din amânare în amânare. "Avocaţii lor au tot amânat pe diverse motive, au tot invocat scuze... Noi n-am fost audiaţi niciodată, nu s-au cerut expertize, nu s-a cerut nimic.

Până acum nu s-a întâmplat absolut nimic. S-a stat pe loc. S-a amânat de la un termen la celălalt." Luna trecută, Cristiana şi Tănase Şerban au primit vestea că împotriva Rozicăi Turcu şi a altor două asistente - Elena Duţu şi Lidia Mersi - s-a început urmărirea penală şi procesul civil este suspendat, conform legii, până la soluţionarea cauzei penale.

"Problema e că de la Parchetul Sectorului 6 dosarul a ajuns la Parchetul General. Doamna procuror general, dintr-un avânt şi elan din ăsta muncitoresc, a zis să-l ia ei. N-aveau alte treburi de făcut şi l-au dus acolo. Unde bineînţeles că dosarul zace de un an şi mai bine. Probabil au şi alte dosare pe care trebuie să le rezolve, mai grele...", spune Liviu Balcan, avocatul familiei Şerban. "Va mai dura, pentru că familiile copiilor arşi nici măcar nu au fost chemate să dea vreo declaraţie, ca părţi vătămate, până la ora asta. Până acum, în dosar sunt documentele de începere a urmăririi penale şi nişte declaraţii ale asistentelor."

După ce a evitat discuţia cu noi două săptămâni încheiate, invocând misiuni de serviciu prin ţară, procurorul care anchetează acest caz, Vasile Vintilescu, ne-a rugat să mai aşteptăm câteva zile, "ca să dispun şi eu o expertiză". "Săptămâna viitoare chem şi părţile la auderi, vedem ce ne spune şi expertiza şi... Oricum, eu nu pot să vă spun nimic despre dosar. Trebuie să vă adresaţi biroului de presă", s-a spălat pe mâini Vintilescu. El este unul dintre procurorii cu cea mai lungă carieră din România. Se apropie de vârsta de pensionare şi, spun surse avizate, "se mişcă mai greu".

Familia Ramonei Şerban susţine că, indiferent de cât va dura, au de gând să lupte. "Până ajunge dosarul penal în instanţă, cu toate căile de atac, va fi foarte mult, dar important e să se întâmple ceva. N-avem de gând să ne oprim. Suntem în stare să mergem până în pânzele albe. Pentru că ştim prin ce a trecut fetiţa, prin ce am trecut cu toţii, şi nu e corect. Ramona o să crească şi va avea nevoie de transplant de păr în zonele afectate. Noi n-avem nevoie de bani, ca să zici că ne îmbogăţim de pe urma acestui război, dar cineva trebuie să plătească pentru răul făcut. Ceea ce s-a întâmplat ne-a traumatizat.

De câte ori mă uit la ea şi o văd aşa, îmi amintesc de toate, parcă o văd în prima zi, când s-a întâmplat. Era carne vie", spune Cristiana Şerban.

×
Subiecte în articol: special