x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Profesoara

Profesoara

de Loreta Popa    |    22 Mai 2008   •   00:00
Profesoara

O dîră de mister feminin învăluitor, un model de demnitate. Aveam să ne obişnuim cu trece­rile pline de farmec prin cadrele filmului “Pistru­iatul” ale actriţei Reka Nagy.

Pe Reka Nagy am cunoscut-o în rolul profesoarei din “Pistruiatul”, iar frumuseţea sa era dublată de calităţile actriţei, care au slujit întotdeauna rolul, valorificînd partitura încredinţată de regizor.

Am vrut să vorbim cu Reka Nagy, mi se părea imperios necesar, drept pentru care, ştiind că locuieşte la Budapesta, am sunat-o pe Ana Szelesz, care mi-a oferit numărul de telefon al doamnei Clara Sebok, care la rîndul ei mi-a dăruit numărul de telefon al lui Reka Nagy. În clipa în care cati­feaua inflexiunilor vocii a răzbătut pînă la mine emoţiile m-au copleşit. Era incredibil.

Eleganţă. Telefonul nostru a fost neaşteptat pentru iubita profesoară a Pistruiatului, care, la fel ca în serial, are o fată. Poate că a împlinit 67 de ani, dar a rămas o femeie care respiră eleganţă şi autoritate. Succesul a luat-o prin surprindere pe Reka Nagy, care imediat după premiera serialului a plecat din ţară şi s-a stabilit la Budapesta. Serialul a atins cote record de public, aşa că multe generaţii şi-o amintesc pe profesoara Pistruiatului. S-a apropiat cu înţelegere de toate rolurile ce i-au fost încredinţate, închipuindu-se în ele în acord cu felul său de a fi, “Cîntecele mării”, “Lupeni 20”, “Golgota”, “Sfînta Tereza şi diavolii”. Ce a însemnat “Pistruiatul” pentru Reka Nagy? “A fost un mare succes pentru mine acest film. De treizeci şi ceva de ani trăiesc aici, la Budapesta, dar de cîte ori am venit acasă am auzit că se difuzează”, ne-a spus Reka Nagy. “Am terminat Institutul la Tîrgu-Mureş în 1962. Am avut cîteva roluri mici şi aş vrea să ştiţi că actorii unguri au fost foarte iubiţi. În «Pistruiatul» am jucat cu actori renumiţi, precum Sergiu Nicolaescu, Ion Dichiseanu, ceea ce pentru mine era un lucru extraordinar. În 1975 am plecat. Nu am văzut filmul de atunci. Ţin minte că prin 1972-1973, cînd am filmat la el, copiii stăteau pe maşini şi fluierau motivele din film. A fost iubit de lume, muzica a fost foarte bună. A fost frumos. Costel Băloiu era foarte deştept, făcea tot ceea ce cerea regizorul. Era spontan, îmi amintesc că nu au fost probleme. Da, am intrat uşor în rol, atunci îmi era mai aproape de liceu, deci nu fost prea greu. Acum sînt destul de în vîrstă. Am 67 de ani. Mă uit cum a trecut vremea şi mi se pare îngrozitor de repede. În Oradea am filmat, oamenii de acolo au iubit filmările, totul a fost perfect. Din păcate, Francisc Munteanu a murit şi cred că este o mare pierdere. Aş vrea să le mulţumesc celor care nu m-au uitat şi să îi salut pe toţi cu drag”, a încheiat Reka Nagy.

×
Subiecte în articol: ediţie specială nagy reka reka nagy