x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Profesorii penali

Profesorii penali

de Andreea Tudorica    |    Veronica Micu    |    27 Dec 2007   •   00:00
Profesorii penali

Mai multe cadre didactice din cadrul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava sunt acuzate că au dat note din burtă şi au promovat clasa mai mulţi elevi de la frecvenţă redusă care n-au trecut deloc pe la şcoală, fiind plecaţi in străinătate. Dosarul se află in lucru la Parchetul de pe lăngă Judecătoria Suceava.

Mai multe cadre didactice din cadrul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava sunt acuzate că au dat note din burtă şi au promovat clasa mai mulţi elevi de la frecvenţă redusă care n-au trecut deloc pe la şcoală, fiind plecaţi in străinătate. Dosarul se află in lucru la Parchetul de pe lăngă Judecătoria Suceava.

Opt elevi de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava sunt cercetaţi de procurorii suceveni pentru că in anii şcolari 2004-2005 şi 2005-2006 au reuşit să promoveze anul intrucăt cei 18 profesori le-ar fi facilitat acest lucru, deşi elevii se aflau in afara graniţelor ţării. Practic, elevii in cauză au fost scoşi la tablă, au fost ascultaţi, li s-au pus note, iar in catalog nici urmă de absenţe, deşi se aflau la mii de kilometri distanţă. Conform regulamentului, intr-un an şcolar, tinerii de la frecvenţă redusă trebuie să vină la şcoală trei săptămăni in luna noiembrie, alte trei la sfărşitul lunii mai, plus alte trei săptămăni in luna septembrie, in cazul in care situaţia şcolară nu este incheiată şi trebuie să-şi dea corigenţele. Dascălii prinşi cu măţa-n sac sunt cercetaţi sub aspectul săvărşirii infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals, iar tinerii "promovaţi" vor trebui să răspundă acuzaţiilor de instigare la fals şi uz de fals.

PROFU’ DE FIZICĂ. Povestea a inceput in 2006, atunci cănd mai mulţi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară au sesizat verbal conducerea liceului de faptul că in locul unui elev de la frecvenţă redusă, care absentase de la ore, se prezentase o altă persoană pentru a i se incheia primului situaţia şcolară. Mai mult, au existat suspiciuni conform cărora mai multor elevi le-a fost incheiată situaţia şcolară şi in 2005, şi in 2006, deşi in tot acest interval de timp tinerii fuseseră plecaţi in străinătate. Cu toate acestea, conducerea liceului nu a luat nici o măsură. Cel care a inceput să facă sesizări scrise in legătură cu situaţia gravă din cadrul unităţii de invăţămănt a fost profesorul de fizică, Valentin Dimofte. Prima adresă a fost către conducerea şcolii, in care cerea să verifice la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava această situaţie. A doua adresă a inaintat-o Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ). Ulterior, Consiliul de Administraţie al liceului i-a cerut profesorului de fizică să renunţe la prima adresă, iar el s-a conformat, menţionănd insă că nu va renunţa şi la cea de-a doua sesizare, către Inspectoratul Şcolar. "Răspunsurile au fost de o incompetenţă crasă, dorindu-se doar muşamalizarea faptelor respective. Dovadă e răspunsul IŞJ Suceava pe care l-am contestat şi la care nici pănă astăzi nu am primit răspuns. M-am adresat şi Poliţiei Suceava, care, in urma verificărilor, a confirmat veridicitatea afirmaţiilor mele. S-a decis, astfel, inceperea urmăririi penale pentru abuz in serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Ştiu că in prezent dosarul se află la Procuratura Suceava", ne-a declarat Valentin Dimofte. Dosarul a fost trimis Parchetului Suceava de poliţiştii suceveni, care au constatat că cei opt elevi au fost plecaţi din ţară, timp in care au fost notaţi la anumite discipline de curs. Potrivit poliţiştilor, profesorii au declarat pe parcursul anchetei că nu-i cunoşteau după fizionomie pe elevi, intrucăt la cursurile cu frecvenţă redusă erau doar trei-şase ore pe semestru şi nu au legitimat niciodată elevii, fiind posibil ca in locul elevilor plecaţi să fi fost alte persoane. Astfel, poliţiştii au trimis dosarul procurorilor, cu propunerea de aplicare a unor sancţiuni administrative, avănd in vedere situaţia familială a acestora, pericolul social scăzut al faptelor şi că invinuiţii nu au antecedente penale.

"VOR SĂ MUŞAMALIZEZE!". Cu toate acestea, profu’ de fizică nu-şi poate explica de ce "se tergiversează de mai bine de un an cazul şi netrimiterea in judecată a celor vinovaţi". Dimofte ne-a mai declarat: "Consider că acest dosar trebuia disjuns, deoarece sunt convins că este posibil ca profesorii in cauză să fie mai puţin vinovaţi faţă de conducerea liceului şi a IŞJ Suceava, care ştiau de evidenţa acestei situaţii şi care, prin atitudinea lor şi prin abuz, au tergiversat lucrurile, evident incercănd să muşamalizeze faptele". Profesorul revoltat susţine că s-au făcut presiuni asupra lui, pentru a renunţa la a mai scoate la lumină ilegalităţile din unitatea de invăţămănt suceveană: "Drept dovadă este şi faptul că nu mi s-a răspuns la niciuna din contestaţiile mele in care m-am angajat chiar să plătesc verificările in cauză dacă s-ar fi confirmat că nu am dreptate".

BĂTUT IN FAŢA CASEI. Demersurile profesorului de fizică, legate de neregulile din instituţia in cadrul căreia profesează, nu s-au lăsat fără urmări. Cel puţin aşa crede Dimofte. In noiembrie anul trecut, dascălul nostru a fost atacat in faţa casei de doi inşi "utilaţi" cu băte de baseball. Profesorul susţine că incidentul cu pricina a fost comandat de conducerea de atunci a liceului, deoarece, cu o seară in urmă, Dimofte avusese o dispută verbală cu fostul director, Violeta Cleja, in legătură cu activitatea unor profesori şi inspectori. Actualmente, Cleja este director adjunct, făcănd rocadă cu Buda, care a devenit director general. Potrivit unor surse judiciare, cele două, Cleja şi Buda, alături de alţi cinci membri ai Consiliului de Administraţie al liceului, ar fi cercetate in dosarul privind promovările in lipsă ale elevilor de la frecvenţă redusă, dosar ce se află pe rolul Parchetului Suceava.

Fără comentarii

Pentru a afla punctul de vedere al conducerii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, am luat legătura cu directorul instituţiei, Crăiţa Buda Niga. Aceasta ne-a declarat: "Pănă acum, şcoala nu a fost informată cu privire la starea actuală a cercetărilor. Nu am primit nici o informaţie oficială legată de acest dosar. Dar nu avem nimic de ascuns. Şi eu, alături de incă 17 profesori, sunt implicată in acest dosar, dar nu ştiu ce sa vă spun mai mult. Asta este situaţia. N-am nimic in plus de declarat".

andreea.tudorica@jurnalul.ro

veronica.albulescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: special suceava