x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Profesorul iubit

Profesorul iubit

de Mihai Stirbu    |    13 Apr 2008   •   00:00
Profesorul iubit

Din iniţiativa Jurnalului Naţional, la 40 de ani de la moartea maestrului Fănică Luca, Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” va aminti printr-o placă comemorativă de cel mai bun profesor de nai.

Din iniţiativa Jurnalului Naţional, la 40 de ani de la moartea maestrului Fănică Luca, Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” va aminti printr-o placă comemorativă de cel mai bun profesor de nai.

 

 

Ştia că nu va trăi veşnic, însă dorea ca talentul său să fie transmis mai departe. Astfel, Fănică Luca a înfiinţat catedra de nai în 1949 la Bucureşti, pe lîngă fostul Cinematograf Aro.  La scurt timp, catedra de nai s-a mutat în Principatele Unite, la Şcoala Generală nr. 11 de Muzică, Liceul de muzică “Dinu Lipatti” de astăzi. Ei au beneficiat de darul lui: Damian Luca, Cărlănaru Damian, Părvu Nicolae, Radu Constantin, Radu Simion, Dobre Tudor, Manea Dorel, Petru Ilie, Ilie Simion, Zamfir Gheorghe, Nistor Marin, Manda Vasile, Dima Nicolae, Manea Dorel, Necioiu Nicolae şi alţii.

 

 

UNIC. Jurnalul Naţional i-a dedicat marelui artist o Ediţie de Colecţie, însoţită de cele mai îndrăgite interpretări ale artistului. Mai mult, am avut dorinţa ca împreună cu doamna Marica Luca, fiica lui Fănică Luca, să ne adresăm conducerii liceului cu propunerea să existe un lucru care să amintească de marele profesor de nai. Iată că, după o perioadă, această iniţiativă s-a concretizat. Elevii liceului au fost chemaţi zilele trecute în sala de festivităţi a liceului. Li s-a evocat personalitatea artistului emerit: “La început, şcoala a avut o garnitură de profesori excepţionali, în sensul că poate nu erau atît profesori, cît erau artişti, îşi începe discursul directorul liceului, Maria Ploştinariu.

 

 

DARUIRE. “Erau interpreţi, iar în timpul lor liber făceau această muncă din dorinţa care i-a animat pe toţi la vremea respectivă de a pune bazele unei şcoli româneşti de muzică, de a încuraja şi de a creşte tinerele talente. Maestrul Fănică Luca a rămas un punct de referinţă pentru toţi cei care i-au călcat pe urme. Această placă comemorativă pe care o vom monta în şcoală, în proximitatea clasei de nai, ne va aminti de cel care a pus bazele acestei clase de nai şi cel care a fost unul dintre cei mai mari naişti ai noştri.” Profesorul clasei de nai Cornel Pană afirmă: “Meritul nemaipomenit al lui Fănică Luca este că l-a readus în atenţia mai marilor lumii. Printr-o tehnică specială de a obţine semitonul, a stabilizat tehnica naiului”.

 

 

IUBIT. Fiica artistului, Marica Luca, le spune elevilor de azi ai liceului cum era tatăl dumneaei: “Tatăl meu a avut o mare dragoste de a-şi da tot talentul lui, să-l transmită copiilor. Cei dornici s-au adresat liceului, tatăl meu i-a testat şi din punct de vedere al sănătăţii şi din punct de vedere al urechii muzicale. Din ce în ce a crescut numărul elevilor. Îi chema şi acasă”. Prof. Cornel Pană adaugă: “Erau vremuri grele, treceam de la capitalism la comunismul sălbatic şi Fănică Luca le dădea elevilor să mănînce”. Cursul dura cinci ani, timp în care el îşi dădea seama de talentul fiecăruia. “Avea grijă să aranjeze angajarea lor la diferite ansambluri recunoscute; nicidecum simpli naişti în orchestră, ci solişti”, spune Marica.

 

În încheierea evenimentului, două eleve, Ruxandra Coman, clasa a XI-a, şi Andreea Chira, clasa a IX-a, au interpretat la nai cîteva dintre melodiile pe care le cînta maestrul. Este vorba de “Doina Oltului”, “Hora lui Fănică Luca” şi două sîrbe.

mihai.stirbu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: eveniment luca fănică fănică luca