x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Program nonstop pe piata drogurilor

Program nonstop pe piata drogurilor

de Paul Cristian Radu    |    Veronica Micu    |    11 Oct 2004   •   00:00

DROGURI INTRE BLOCURI - ANCHETA

Reporterii nostri au intrat In barlogul traficantilor

Reporterii ziarului Jurnalul National au organizat un flagrant in urma caruia au cumparat mai multe doze de heroina. Actiunea s-a desfasurat in interiorul unui bloc din ghetourile cartierului Ferentari, zona Zabrauti, chiar in cuibul celor mai periculosi traficanti de stupefiante din Bucuresti. Buletinele de stiri ale televiziunilor au facut cunoscut in intreaga tara rau-famatul cartier bucurestean care poarta numele strazii Zabrauti. Descinderile periodice ale politiei, relatate triumfalist ca fiind mari victorii impotriva tranzactiilor cu stupefiante, au fost intens mediatizate. Cu toate acestea, zona Zabrautilor ramane raiul traficantilor. Nici masina sectiei de politie de care apartine acest cartier nu ii mai sperie pe dealerii de droguri, atunci cand patruleaza pe strada, tarandu-se cu 20 km la ora. Consumatorii de narcotice de mare risc vin pe Strada Zabrauti ca intr-un mall cu circuit inchis in care se vand stupefiante din abundenta. Cu tot cu accesorii.

In cele doua blocuri se desfasoara tranzactiile. Si tot aici se si consuma dozele de moarte alba. Injectarile in vena se fac cu ajutorul seringilor care se vand mai bine decat in farmacii. In zona Zabrauti se cumpara numai heroina. Calitatea marfii variaza in functie de succesele efemere ale politiei, care, din cand in cand, mai face cate o captura importanta sau mai aresteaza vreun traficant de la coada retelei. Dar, intotdeauna, pe Strada Zabrauti exista "marfa".

PRIMA TRANZACTIE. Joi, 30 septembrie a.c., ora 17:00, zona Zabrauti… In ghetoul din Strada Zabrauti domneste linistea. Singurii care fac galagie sunt puradeii aproape dezbracati care alearga de colo-colo, prin gunoaiele care inconjoara cele doua blocuri uitate de civilizatie.

Masina noastra parcheaza pe una dintre stradutele neasfaltate care duce direct la blocurile unde se vinde heroina, la o distanta de cateva sute de metri de acestea. Echipa de reporteri este insotita de sursele noastre care, sub protectia anonimatului, s-au oferit sa ajute sa aratam cititorilor cum se desfasoara traficul de droguri in Bucuresti.

Sursele noastre sunt fosti consumatori, oameni care stiu ce este heroina si care cunosc riscurile pe care le implica consumul acestui drog. Cunosc bine si zona si, mai ales, pe cei de la care se poate cumpara heroina. Este bine de stiut ca "moartea alba" nu se vinde oricui. Dealerul trebuie sa te cunoasca… Sa fie sigur ca nu esti "gabor sau vreun tunator. Nu vinde la necunoscuti. Intre consumatori si traficanti exista o relatie speciala. Ambele categorii au coduri stabilite in argoul acestui tip de tranzactii. Traficantilor li se spune "1020". Pentru ca reporterul nostru sa participe la vanzare, el trebuie sa-l insoteasca pe unul de-al casei. Echipat cu aparatul miniatural de filmat, camuflat bine in accesoriile vestimentare, echipajul mixt reporter-consumator se indreapta spre unul dintre cele doua blocuri.

SEMINTE SI HEROINA. Pe aleea care duce la acestea, o batrana in jur de 65 de ani, apartinand etniei rrome, vinde seminte. Nu este singura. Langa ea este o vecina, mai tanara, imbracata cu o fusta viu colorata, lunga pana in pamant. Sursa noastra se duce direct la batrana si ii sopteste ceva la ureche. Baba se ridica si ne porunceste sa o asteptam in scara blocului, unde ne-a insotit. Ne executam si dupa ce petrecem 5-6 minute "admirand" mizeria interioara a imobilului, femeia reapare dintr-o garsoniera situata in capatul holului, din dreapta parterului blocului.

Se apropie de noi si ne face semn sa-i dam banii. Ii punem in palma intinsa un million de lei, in bancnote de 50.000. Ia banii si dispare din nou in directia opusa celei din care a venit, topindu-se intr-o alta garsoniera. Revine dupa aproximativ doua minute cu patru doze de heroina, pe care i le pune discret in palma ajutorului nostru, fara sa se opreasca. Apoi iese si isi reia postul de vanzatoare de seminte.

Ne intoarcem in masina parcata pe strada laturalnica, unde ne-am stabilit cartierul general. Facem inventarul, constatand ca suntem in posesia a patru "bile" de heroina, impachetate in bucati mici de plastic, toate inghesuite intr-un ambalaj improvizat de hartie igenica. Aceasta a fost prima tranzactie. Am avut de ales intre cele doua oferte ale zilei: seminte sau droguri…

SERINGA. Zona Zabrauti, o ora mai tarziu… Ne intoarcem chititi sa mai cumparam alte doze de heroina. Parcam masina pe aceeasi straduta oarecum sigura. Ajutorul nostru ne explica ca este mai periculos sa ne intoarcem chiar in acelasi loc, motivand ca ne-ar fi greu sa justificam ce-am facut cu cantitatea initiala pe care am cumparat-o. "Or sa ne chestioneze ce-am facut cu primele patru bile. De obicei, imediat dupa ce cumperi heroina trebuie sa-ti si injectezi o doza ca sa arati ca aveai neaparata nevoie de ea. Trebuie sa te vada agitat, cu ochii inrositi... Ce le spunem?", ne intreaba el. Brodim o poveste cat de cat credibila pe care o s-o folosim pentru a da logica intoarcerii noastre si ne hotaram sa mai riscam o data.

Ne intoarcem in aceeasi scara mizerabila de bloc. Ajutorul nostru stie de unde putem sa cumparam seringa. Avem nevoie de acest accesoriu pentru a putea fi mai credibili. Traficantii trebuie sa fie convinsi ca suntem consumatori inraiti.

Intram cu banii in mana intr-o alta garsoniera de la parterul cladirii. Cerem seringa. Un individ care fumeaza tacticos, intins pe o canapea veche, ne cearta: "Ce, bai, aici e casa de drogati?". Cu toate acestea capatam seringa de la o alta locatara a garsonierei, care insfaca cei 50.000 de lei fara nici un cuvant.

INTERMEDIEREA. O garsoniera de la etajul 1… Urcam cu seringa in mana pana la primul etaj. Ajutorul nostru stie exact unde trebuie sa mergem. Intra direct, fara sa bata in usa. Parca este la el acasa.

Ne trezim intr-o camera mica si murdara, care are in acelasi timp rol de sufragerie, dar si de bucatarie. In spatiul acesta restrans si teribil de infect se inghesuie sase persoane: un batran, un copil de aproximativ 5 ani, un cuplu venit, dupa toate aparentele, in vizita, o tanara de circa 25 de ani.

In mijlocul acestora troneaza o matroana in varsta care sta in picioare, ce pare stapana casei. Ea este prima cu care intram in vorba. Ii spunem ca vrem sa cumparam sase "bile". Face semn afirmativ din cap, ii dam banii pe care ea ii intinde tinerei. Aceasta isi opreste 300.000 de lei din suma totala de 1.500.000 pe care ii pune deoparte. Acesta este comisionul de intermediere, adica 50.000 de lei pentru fiecare doza de heroina pe care noi urmeaza sa o cumparam. Restul este inapoiat batranei, care vara banii intr-un portofel in timp ce iese din garsoniera. Pleaca dupa droguri.

In timp ce asteptam, batranul ne intreaba ingrijorat daca ne-a vazut cineva cand am intrat in casa. Discutia care urmeaza si in care suntem angrenati si noi este relevanta pentru a intelege mecanismul de gandire al traficantilor de droguri.

Dupa circa 20 de minute, femeia se intoarce si cu jumatate de gura ii spune tinerei sa ne dea banii inapoi. La fel face si ea, returnandu-ne grosul sumei. Ne spune ca marfa este de proasta calitate si ca ea nu vinde droguri proaste. Apoi ii sopteste ceva la ureche unuia dintre musafiri. Ne sugereaza sa revenim la ora 19:00, in aceeasi seara. Omul nostru insista, dar batrana o tine pe a ei: "Io nu-ti dau tie "zeama" proasta. Sunt varza, mama!".

Dupa care ne intreaba ce am facut cu cele patru doze pe care le-am cumparat mai devreme. Intrebarea ei ne confirma banuiala ca pentru a cumpara cele sase "bile", femeia s-a dus in garsoniera de la parter, de unde noi ne-am aprovizionat initial. Numai de acolo ar fi putut afla de prima noastra "achizitie". Suspecteaza, oare, ceva? Ii spunem povestea improvizata in masina si, profitand de plecarea cuplului venit in vizita, ne retragem si noi, anuntand ca revenim negresit la ora 19:00 pentru a cumpara cele sase "bile" de heroina.

NOTA: Jurnalul National a predat politiei drogurile cumparate in Ferentari.

In numarul viitor vom publica stenograma discutiilor purtate cu traficantii de droguri, in timp ce asteptam sa ni se aduca cele sase doze de heroina.

FOTO

  • STUPEFIANT. Flagrantul organizat de Jurnalul National demonstreaza ca in cartierul Ferentari doza de heroina se vinde cu 250.000 lei. Aproape oricui!

  • MOMENTUL 1. Vanzatoarea de seminte ne arata unde s-o asteptam

  • MOMENTUL 2. Ii dam un milion de lei. Atata costa patru doze de heroina

  • MOMENTUL 3. Se duce intr-o garsoniera de la parter

  • MOMENTUL 4. De unde se intoarce cu "marfa"…

  • MOMENTUL 5. Sursa se pregateste sa insface stupefiantele

  • MOMENTUL 6. Intermediara ni le "palmeaza"

  • MOMENTUL 7. Verificam pachetul. Batrana a disparut

  • MOMENTUL 8. Avem patru doze de heroina!

  • MOMENTUL 9. Suntem la etajul 1. Riscam a doua achizitie

  • MOMENTUL 10. Am intrat intr-un cuib de traficanti. Alti consumatori isi asteapta randul pentru droguri

  • MOMENTUL 11. Unul dintre consumatorii febrili isi injecteaza heroina. Este ajutat
  • ×
    Subiecte în articol: special momentul droguri heroina garsoniera