x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Programul 3 Radio, 35 de ani de la înfiinţare

Programul 3 Radio, 35 de ani de la înfiinţare

de Loreta Popa    |    12 Mar 2008   •   00:00
Programul 3 Radio, 35 de ani de la înfiinţare

MOŢU PITTIŞ ● "Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea viselor"
Se împlinesc 35 de ani de la înfiinţarea Programului 3 al Radiodifuziunii Române. El ne-a însoţit adolescenţa, dăruindu-ne, pentru o viaţă, esenţa spiritului tânăr. Pare banal să spunem, au fost cei mai frumoşi ani, într-o vreme când opresiunea comunistă era atât de vizibilă, dar chiar aşa e.



MOŢU PITTIŞ ● "Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea viselor"
Se împlinesc 35 de ani de la înfiinţarea Programului 3 al Radiodifuziunii Române. El ne-a însoţit adolescenţa, dăruindu-ne, pentru o viaţă, esenţa spiritului tânăr. Pare banal să spunem, au fost cei mai frumoşi ani, într-o vreme când opresiunea comunistă era atât de vizibilă, dar chiar aşa e.


Doar cei care au trăit în acea perioadă pot depune mărturie despre frumuseţea acelor ani, despre bogăţia acelor emisiuni radiofonice, despre bucuria reîntâlnirii pe calea undelor cu voci inegalabile. Programul 3 "Tineret", devenit Radio 3Net "Florian Pittiş", sărbătoreşte anul acesta 35 de ani de la înfiinţare. Împreună cu Editura CD Press, postul de radio doreşte să îşi marcheze împlinirea celor 35 de ani prin lansarea cărţii "O legendă a radioului românesc: Programul 3" de Camelia Stănescu şi Dan Ursuleanu. Evenimentul aniversar are loc astăzi, ora 11:00, la Centrul de Presă al Societăţii Române de Radiodifuziune din str. Gen. Berthelot nr. 60-64. Programul 3, aşa cum a fost el numit iniţial, a luat fiinţă în martie 1973, iar din luna noiembrie 2004, postul dispare din FM şi se transferă pe internet, devenind Radio3Net.


SUCCES. Volumul "O legendă a radioului românesc: Programul 3" este un curriculum vitae colectiv. Acela al Programului 3 Radio, o adevărată legendă din istoria Radioului naţional în ultima jumătate de veac. Câteva zeci de oameni, autori, colaboratori şi simpli prieteni ai programului, au contribuit cu amintirile lor la reconstituirea unei treimi de secol radiofonic, reper pentru undele hertziene româneşti, găsindu-şi cu toţii un loc de cinste în paginile acestei cărţi. Coordonatorul acesteia, dl. Dan Ursuleanu, dezvăluie reţeta de succes a Programului 3 Radio – o combinaţie fericită de premise şi de factori.


AMINTIRI. Programului 3 a fost un mare pariu cu viaţa, în condiţiile în care gratiile de la ferestre deveneau mai dese, iar ferestrele minţii erau din ce în ce mai deschise. Cel mai mare atu era interactivitatea, un concept fără de care astăzi nu prea mai există radio, exista un număr de telefon pe care nimeni nu l-a uitat 14.67.53 sau în ultimii ani 312.36.43, telefonul ascultătorului, care era implicat astfel în concepţia emisiunilor. Programul 3 a însoţit şi modelat cu generozitate o generaţie care i-a acordat girul şi care după ani şi ani s-a simţit frustrată când programul a dispărut din FM-ul românesc.


CUSTODELE LEGENDEI. Programul 3 şi-a articulat îndrăzneli, subversiuni de neconceput pentru celelalte programe, înveşmântate într-o haină a unei alese expresii radiofonice. O atmosferă specială. Principalul catalizator al acestui fenomen a fost Sofia Şincan. Ea l-a visat, l-a conceput, l-a înfiinţat şi l-a condus cu abilitate într-o perioadă dominată de vicisitudinile opresiunii comuniste. Tot ea, a devenit peste ani custodele legendei… Gata de luptă pentru fiecare idee valoroasă, un sentiment ciudat de bucurie amestecată cu spaimă, încântare, neastâmpăr şi peste toate o gamă variată de emisiuni proiectate cu dorinţa de a schimba vechi cutume, anchilozări. Programul 3 merită cu prisosinţă recunoştinţa noastră, pentru că într-o vreme vitregă pentru libertatea de comunicare a fost o oază de libertate, de tinereţe, de viaţă adevărată care pulsa în dialoguri sau în muzica ce se asculta rar, apoi din ce în ce mai rar în România deceniilor opt şi nouă ale secolului trecut.


EMISIUNI. "Meridian Club", "Trecem pe recepţie", sau atât de cunoscuta şi ascultata "Exploratorii lumii de mâine", o emisiune consacrată curajos genului SF, care avea nenumăraţi fani şi care a adăugat sentimentul libertăţii Programului 3 Tineret. "Studioul T", "Student Club", "Clubul artelor", "Clubul curioşilor", "Tinereţe, sănătate, armonie", "Flacăra" lui Adrian Păunescu şi-a găsit loc doar pe aceste unde, "Clubul adolescenţilor", "Minitehnicus", "Poetica", "Clubul invitaţilor", "Cartea pentru tineret", "Aventura cunoaşterii", "Radio în blue jeans", "Satul mondial", "Maraton blue jeans", "Pittiş-show", "Declaraţii de iubire", "Telefonul de noapte", "Fără prejudecăţi", toate, absolut toate erau emisiuni de mare audienţă. Programul 3 devenise o înaltă şcoală de gazetărie. Aproape fiecare redactor avea câţiva tineri colaboratori, studenţi, elevi, care îndrăgeau această meserie de radiofonist.


Astăzi, Radio 3Net "Florian Pittiş" filmează şi transmite video şi audio live prezentarea oficială a cărţii "O legendă a radioului românesc: Programul 3" de Camelia Stănescu şi Dan Ursuleanu. Pe www.radio3net.ro, începând cu ora 11:00 puteţi să urmăriţi în direct acest eveniment.


Istorie radio 3Net "Florian Pittiş"

  • de Silvana Chiujdea
O dată cu aderarea României la UE, radioul public a fost pus în situaţia de a renunţa la una din frecvenţele cu acoperire naţională. La nivelul instituţiei s-a decis ca Radio România Actualităţi şi Radio România Cultural să rămână, iar Radio3, România Tineret să "trăiască" pe net. La 1 octombrie 2004, neoficial, s-a născut Radio 3Net, primul radio public, în exclusivitate pe internet, de pe mapamond. Cu toate că în aparenţă Radio 3Net "Florian Pittiş" are o istorie scurtă, cu puţin peste trei ani, temelia este solidă. 31 de ani de existenţă în FM-ul românesc a Radio3, România Tineret, parte componentă a Radiodifuziunii. Lansarea oficială s-a făcut la 16 noiembrie 2004. La acea dată i s-a luat moţul, aşa cum chiar lui Moţu îi plăcea să-şi amintească. La festivitate, Florian Pittiş a renunţat la unele din şuviţele rebele, aşa că, în loc de panglică de inaugurare, i-a fost tăiat părul. După ce s-a negociat cât de mare să fie "pierderea", Ducu Bertzi a făcut onorurile. Din august 2007, Radio 3Net se numeşte Radio 3Net "Florian Pittiş" în onoarea celui care l-a înfiinţat. R3Net este "proiectul de suflet". Moţu Pittiş spunea mereu: "Radio 3Net este cea mai mare realizare a vieţii mele", dar şi "Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea viselor" . Mădălina Ion, Irina Iana Baltă, Michaela Platon sunt realizatori coordonatori, au slujit ani întregi programul 3 al radioului, nu au debarcat şi s-au suit pe "corabia" condusă de Moţu Pittiş numită Radio 3Net.


×
Subiecte în articol: special programul radio pittiş florian pittis