x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prostie criminala la Primaria din Arbore

Prostie criminala la Primaria din Arbore

de Alex Nedea    |    04 Iul 2006   •   00:00
Prostie criminala la Primaria din Arbore

Nepasarea si prostia celor care au gestionat situatia din comuna suce-veana Arbore s-au dovedit a fi mult mai periculoase decat viitura. Desi exista o avertizare meteorologica ajunsa pe biroul primarului din localitate inca de vineri dimineata, majoritatea satenilor nu a fost instiintata ca zona era amenintata de ape. Zece oameni au murit cu zile.

In urma cu cateva saptamani, Jurnalul National a inaugurat rubrica "Au murit cu zile", in care ne-am propus sa prezentam cazurile unor oameni care s-au stins din viata din pricina indiferentei si a indolentei semenilor lor. Din nefericire, ceea ce s-a intamplat in comuna suceveana Arbore, acolo unde zece sateni au decedat din pricina ultimului val de inundatii, se incadreaza perfect pe profilul rubricii noastre.

Nepasarea si prostia celor care au gestionat situatia din comuna Arbore s-au dovedit a fi mai periculoase decat viitura. Desi exista o avertizare meteorologica ajunsa la Primaria din localitate vineri dimineata, majoritatea satenilor nu a fost instiintata ca zona era amenintata de ape.

DELASARE. Pe unii sateni din comuna Arbore apa i-a prins dormind fara griji. Nu aflasera ca, de mai bine de 12 ore, de vineri dimineata, Primaria din comuna lor primise o avertizare meteorologica ce ar fi trebuit sa-i puna pe ganduri pe edili: "In intervalul 30.06.2006-02.07.2006 (de vineri pana duminica - n.r.), instabilitatea atmosferica se va accentua treptat si se manifesta prin averse, caderi de grindina si intensificari ale vantului ce vor lua aspect de vijelie. Ploile vor avea caracter torential; in intervale de pana la 12 ore cantitatile de apa vor depasi 30-40 l/mp si izolat 70-80 l/mp. VA RUGAM SA LUATI MASURI PENTRU CURATIREA RIGOLELOR, A SANTURILOR SI DECOLMATAREA PODURILOR SI PODETELOR, PENTRU EVITAREA INUNDARILOR CURTILOR SI CASELOR (sublinierea apartine Primariei din Arbore)". Cand s-a vazut in mana cu asa o veste, primarul Gheorghe Tiron a luat frumusel hartia si a lipit-o in fata la Primarie si apoi a transmis informatia postului local de televiziune de la Suceava. Si cu asta basta! A considerat ca si-a facut datoria de a instiinta populatia. Insa cea mai mare parte dintre localnicii cu care am vorbit zice ca nu a avut habar de asa o avertizare. Putinii care au auzit-o la televizor nu au luat-o ca pe un potential pericol, ci ca pe o banala stire ce anunta starea vremii: "Da’ sine sa se fi gandit la asa nenorosire. Am auzit si eu la tilivizor ca o sa ploaie, dar ei tot zic asa in fiecare zi pe la bolintinele astea ale lor", spune baba Eufrosina Rusti, care a scapat ca prin minune de puhoiul de apa. O jumatate de metru mai avea apa sa ii ia si pe ea, si pe sotul ei care abia merge in cele doua carje. Primarul desconsidera si acum valoarea acelei avertizari primite de la Prefectura. "Am mai primit 20 de avertizari din astea. Primim in fiecare luna", ridica el vocea, aruncand in aer foaia cu anuntul ca pe ceva ce nu face mai mult de doua parale.

SALVAT. Cu carjele sus pe acoperis

IN SOMN. Doi batranei, Ioan si Viorica Rusti, s-au pregatit de culcare pe la ora noua, fara sa le treaca prin gand ca sunt in pericol. La noua si jumatate, cu putin timp inainte de a ajunge apa cea mare, i-a gasit fiica in casa dormind si a reusit sa-i scoata la timp, vii si nevatamati. Altii, care au apucat sa atipeasca la acea ora, se afla acum pe lista mortilor.

George Cotlet, alt satean, si-a pierdut sotia, fiica, nepotelul si soacra. Zice ca, daca ar fi stiut de avertizare, cei patru membri ai familiei lui ar fi avut mai multe sanse. Dar nu a stiut ca la Primarie ajunsese stirea ca satul lor era in pericol de inundare.

Sirena satului, daca ar fi sunat cu o clipa mai devreme, nu ar mai fi avut azi trei inmormantari in familie si nici nu si-ar cauta de trei zile nepotelul de 1 an si jumatate. Cat ati lasa dumneavoastra ziarul din mana si ati pleca in camera de alaturi, atat de putin timp le-ar fi trebuit celor patru sa ajunga pana la soseaua de langa casa, la zece metri distanta, aflata la inaltime si ocolita de apa.

INTREBARI. "De ce nu a sunat alarma sa-i anunte pe oameni?", l-am intrebat pe primar. El ne-a raspuns tot printr-o intrebare: "Ce sa-i anunte?". "De pericol". "Care pericol?", continua el cu o intrebare mai idioata decat prima. Revine cu lamuriri: "Nu ne-am dat seama de pericol pentru ca viitura s-a produs prea repede. Iar atunci cand am vrut sa dam alarma, nu mai aveam curent electric in sat". Prefectul judetului chiar se tine de poante cand e intrebat de jurnalisti de ce nu a fost declansata alarma: "Credeti ca se tragea sirena la manivela?".

Chiar daca primise avertizarea meteorologica cu jumatate de zi inainte, primarul nu a luat ca pe un pericol ploaia abundenta care incepuse cu o ora inainte de a veni valul cel mare, care a ras tot in cale. La ora dezastrului primarul era "pe-acasa".

FARA CURENT. In lipsa curentului electric, singura alarma care a functionat in momentul declansarii prapadului au fost tipetele de groaza ale nefericitilor luati de ape: "Noroc ca l-am auzit pe vecinul strigand si am iesit afara. Am crezut ca e incendiu, dar am vazut apa. Am apucat sa ii urc pe cei trei copii ai mei in pod. In cateva minute apa a ajuns de doi metri", povesteste preotul satului, Octavian Molea.

Oamenii nu inteleg de ce nu au fost trase clopotele atunci cand s-a realizat pericolul. Satenii considera ca daca bisericile ar fi batut clopotele "intr-o doaga", asa cum se intampla atunci cand se anunta un pericol, s-ar fi putut salva mai multe vieti. Unul din preotii satului spune ca totul s-a petrecut intr-un timp prea scurt pentru a mai apuca cineva sa traga clopotele. "Si chiar de s-ar fi batut, le-ar fi auzit doar cativa oameni. Nu cei care erau de-a lungul paraului." Clopotele au batut in schimb dupa ce viitura a trecut.

MOTIVATII. Primarul Tiron cauta explicatii tardive

Puhoiul nu a a lovit prima data satul Arbore, ci localitatea Clit aflata in amonte, la sapte kilometri departare. "Nu au putut sa dea un telefon cei din Clit sa ne anunte ca vine valul spre noi?", se intreaba retoric o sinistrata. La acea ora, in Clit era pus paznic un om, angajat al Primariei, care ar fi putut sa-l anunte prin telefon pe edil imediat ce a vazut apa umflandu-se atat de tare si inaintand spre Arbore. Primarul nu l-a tras nici acum la raspundere pe subordonat. "Credeti ca eu am mai avut timp sa-l mai intreb pe om de ce nu ne-a anuntat?"

PRIN SURPRINDERE
"Nu ne-am dat seama de pericol pentru ca viitura s-a produs prea repede. Iar atunci cand am vrut sa dam alarma, nu mai aveam curent electric in sat. (....) Credeti ca se tragea sirena la manivela?" - Gheorghe Tiron, primarul comunei Arbore

ZECE VICTIME
Ieri la pranz a fost gasita a zecea persoana decedata din judetul Suceava. Ion Preotesei, de 59 de ani, a fost vazut la patru kilometri in aval de casa unde locuia. Pana acum, in comuna Arbore au murit noua pesoane si alte doua sunt date disparute: Floarea Cotlet, de 54 de ani, Maria Rusti, 86 de ani, Carmen Janina Jacota, de 31 de ani, sotii Onofrei si Viorica Apostol, de 77 si 74 de ani, Preotesei Floare, nascuta in 1918, Ion Preotesei, 59 de ani, Titus Stir, 79 de ani, Domnica Berezovschi, 82 de ani. In continuare sunt cautati o batrana, Floarea Mictar, nascuta in 1928, si un baietel de 1 an si jumatate, Carlos Daniel Jacota.
×
Subiecte în articol: special primarul arbore pericol