x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Protectoratul mafiei verzi din secuime

Protectoratul mafiei verzi din secuime

de Daniela Dumitrescu    |    Eugen Ciufu    |    21 Feb 2006   •   00:00
Protectoratul mafiei verzi din secuime

Fostul sef al Ocolului Silvic Gheor-ghieni, anchetat in mai multe do-sare, a beneficiat de milostenia unor procurori locali. Pe parcursul anchetelor, Melles Elod a cerut protectia senatorului UDMR Verestoy Attila.

ANCHETA
Fostul sef al Ocolului Silvic Gheorghieni a fost anchetat in mai multe dosare penale, dar de fiecare data a beneficiat de milostenia unor procurori locali. Prin demiterea sa din functia detinuta la Ocolul Silvic nu s-a facut decat o mutare de genul tragerii pe dreapta. Pe parcursul anchetelor Melles Elod a cerut protectia senatorului UDMR, Verestoy Attila.

Analizand structura si modul de operare a mafiei lemnului din Secuime, prima concluzie este ca acest fenomen infractional de mare amploare nu ar putea exista fara protectorat. Magistratii, in special unii procurori, care s-au "ocupat" de-a lungul anilor de dosarele in speta sunt acuzati de victimele sistemului ca fiind incompetenti sau corupti. In sprijinul acestor ipoteze stau probe obtinute de politisti si de alte organe ale statului in urma unei munci asidue, dar care nu au avut nici o valoare pentru procurori. Veti vedea cum pentru unii procurori nu conteaza faptul ca s-au facut plati pe numele unor persoane decedate sau ca anumite firme au facut plantatii fictive pe bani grei. Acest ultim aspect il demonstram chiar noi, prin fotografierea zonelor in care s-au declarat in fals lucrari de impadurire, imaginile putand deveni chiar probe la dosar.

DOSARUL 74. In 2003, controalele Garzii de Mediu, Garzii Financiare Arad si ale Politiei harghitene s-au concretizat intr-un dosar, considerat si astazi de specialisti a fi "beton", 74/P/2004. Probe peste probe, declaratii, casete video, nu au avut nici un efect pentru procurorii locali. Nici faptul ca acuzatiile din dosar au dus la destituirea lui Melles Elod de la conducerea Ocolului Silvic Gheorghieni nu a contat pentru procurori. Cu alte cuvinte, conducerea Regiei Nationale a Padurilor a considerat inadmisibile faptele lui Elod, dispunand destituirea acestuia, dar aceleasi fapte au fost considerate legale de catre magistrati. Dosarul in speta are anexat si un referat al IPJ Harghita de trimitere in judecata a urmatoarelor persoane: Melles Elod, Csibi Tiberiu, Gyorffi Denes. In sarcina lui Elod, anchetatorii au propus urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

La inceputul anului 2005 referatul de incepere a urmariii penale, intocmit de politisti, a fost confirmat de procuror.

SCHEMA. Rapoartele Garzii Financiare Arad si a Garzii de Mediu explica cel mai bine modul de operare al gruparii conduse de Melles Elod. De altfel, controlul Garzii de Mediu s-a soldat cu mai multe dosare penale, de care procurorii au avut grija, ce-i drept, sa le inchida cu NUP-uri. Singurul rezultat concret a fost destituirea lui Elod din functia de sef al Ocolului Silvic Gheorghieni, fapt ce nu a lezat prea mult activitatea grupului condus de acesta. Reteta obtinerii banilor negri era clasica: structurile capusa incheiau contracte grase cu Ocolul Silvic condus de Elod, iar justificarea acestora se facea prin tertipuri birocratice, fals si uz de fals. Ideea era ca aceste structuri capusa sa primeasca bani cu nemiluita in schimbul unor servicii fictive. Cei care conduceau aceste structuri erau rude apropiate membrilor grupului anchetat de politisti. Aceste structuri au fost radiografiate de catre Garda Financiara Arad, din al carei raport citam: "In frunte cu sefi din cadrul Directiei Silvice Harghita, angajatii Directiei si ai Ocoalelor Silvice, administreaza prin intermediul rudelor apropiate (parinti, sotii, frati, copii) fara ca acestia sa poata proba implicarea lor efectiva in administrare, o serie de societati comerciale, asociatii si fundatii, avand ca scop exploatarea, prelucrarea si comercializarea masei lemnoase, detinand practic controlul acestor activitati de pe raza Ocolului. Incepand de la licitatii, achizitii de terenuri forestiere, paduri, firme de exploatare si pana la acoperirea furtului de masa lemnoasa, au ca autori directi, indirecti, complici sau protectori organele silvice, in frunte cu angajati ai Directiei Silvice si sefi de ocoale. Ca exemplu, Asociatia Pro Silvae, din Gheorghieni, avand ca obiect exploatarea masei lemnoase, are ca asociati pe tatal sefului de Ocol Gheorghieni, Melles Geza, si tatal sefului exploatarilor silvice din cadrul Directiei Silvice Harghita, Latzco Terezia, considerat adevaratul sef al DS Harghita". Organele de control au surprins si implicarea unor societati comerciale "in care seful Ocolului Silvic Gheorghieni are interese, prin care sume considerabile de bani, depasind 15 miliarde de lei, obtinute din vanzarea masei lemnoase pe picior sau din exploatare proprie, au fost delapidate din bugetul Ocolului".

FAPTE. Pentru ca Melles Elod, in calitate de sef al Ocolului Silvic Gheorghieni a falsificat unele procese-verbale de receptie a unor lucrari de impadurire prin avizarea acestora, ordine de plata a contravalorii unor facturi falsificate si a folosit respectivele inscrisuri falsificate in vederea producerii de consecinte juridice, cunoscand caracterul fals al acestora, a fost invinuit de fals intelectual. De asemenea, politistii au aratat ca Elod se face vinovat de instigare la infractiunea de fals intelectual, acesta determinandu-l pe Gyorffi Denes, angajat al Ocolului Silvic, sa falsifice procese-verbale de receptie a unor lucrari de impadurire. Conform referatului politistilor harghiteni, Elod l-a instigat si pe Csibi Tiberiu, administrator al Asociatiei Pro Silvae Gheorghieni, sa falsifice un borderou de achizitionare a unor puieti de la Antal Csaba. Trebuie mentionat ca Csibi Tiberiu era in acelasi timp si contabil-sef al Ocolului Silvic Gheorghieni, in aceasta calitate fiind invinuit de falsificarea unor facturi fiscale, ordine de plata, procese-verbale de receptie a unor lucrari de impaduriri si de folosirea acestor documente pentru decontarea unor lucrari silvice neexecutate. Ca administrator al asociatiei Pro Silvae, aghiotantul lui Elod a mai fost invinuit si pentru falsificarea borderoului de achizitii si a statelor de plata in scopul achizitionarii unor puieti facturati ulterior de catre Ocolul Silvic Gheorghieni respectiv atestarea efectuarii unor cheltuieli cu salarizarea personalului muncitor. Tot in sarcina lui Csibi Tiberiu, politistii au retinut o alta infractiune de fals intelectual, in momentul in care acesta s-a folosit de sotie (membru fondator al asociatiei mai sus numite) pentru a falsifica procese-verbale de receptie a unor lucrari de impaduriri si unele facturi. Un alt membru al grupului, subinginerul Gyorffi Denes, din acelasi Ocol Silvic Gheorghieni, a fost si el invinuit de falsificarea unor documente si de decontarea unor lucrari silvice neexecutate de catre prestatorul de servicii Asociatia Pro Silvae. Dosarul a fost plimbat chiar prin stramutari discutabile pana cand s-a inchis.

O SCRISOARE PIERDUTA
APEL. "…va trimit descrierea ceruta si va rog sa-i spuneti dlui Silinescu cum stau lucrurile pe la noi, cu deputatul nostru (n.r. - Garda Deszideriu)"
In 2003, cand simtea ca latul se strange in jurul sau, Melles Elod nu s-a adresat prin contestatii sau memorii vreunei institutii de-a statului, ci lui… Verestoy Attila. In documentul semnat de Melles Elod, si transmis, la data de 19 noiembrie 1993, de pe faxul Ocolului Silvic Gheorghieni, senatorul Verestoy Attila este rugat sa actioneze conform unei discutii prealabile dintre ei doi. Ca urmare acestei adrese, la unele memorii depuse la diferite institutii ale statului de catre persoane care se considera victime ale sistemului mafiot exista si un document nesemnat, dar atribuit senatorului UDMR. Documentul respectiv ar fi fost adresat comisarului general de atunci al Garzii Nationale de mediu, Constantin Silinescu, insa verificarile noastre au demonstrat faptul ca aceasta adresa nu a fost niciodata trimisa Garzii Nationale de Mediu, fapt confirmat de insusi Constantin Silinescu. In schimb, corespondenta dintre Verestoy si Elod nu a fost comentata de nici unul dintre ei, acestia refuzand sa raspunda intrebarilor noastre. In ceea ce-l priveste pe Melles Elod acesta nu a fost de gasit nici in Gheorghieni, declarandu-ne telefonic ca este plecat din tara. Intors pe meleagurile natale, Elod ne-a promis ca va raspunde intrebarilor noastre transmise prin e-mail. Nu s-a tinut de cuvant…

NU RATATI!
In numarul de maine un interviu cu deputatul UDMR Garda Dezideriu in care dezvaluie conexiunile politico-economice ale mafiei lemnului.
×