x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Protestăm pe ger şi ne încălzim stând umăr lângă umăr”

„Protestăm pe ger şi ne încălzim stând umăr lângă umăr”

de Petru Zoltan    |    Carmen Dragomir    |    01 Feb 2012   •   21:00
„Protestăm pe ger şi ne încălzim stând umăr lângă umăr”

Lectorul universitar Claudiu Craciun este unul dintre tinerii care s-a decis sa se alature multimii de oameni stransi in Piata Universitatii, pentru a protesta impotriva presedintelui Traian Basescu dupa ce l-a demis pe medicul Raed Arafat. Acest lucru se intampla in urma cu aproape trei saptamani, in prima sambata. A venit singur, cu portavocea la brat. Dupa numai cateva ore, jandarmii au intervenit in forta, iar multimea a fost imprastiata cu gaze lacrimogene.

'Am fost printre cei evacuati cu forta de jandarmi. Aceasta reactie m-a enervat si am inceput sa vin in fiecare zi', a povestit Claudiu Craciun. La trei-patru zile dupa incidentele cu jandarmii, manifestantii din Piata Universitatii continuau sa ceara demisia Guvernului condus de Emil Boc, dar si a presedintelui. Continua si astazi. In schimb, Craciun impreuna cu cativa prieteni au incercat sa-i dea un sens protestului, pentru ca ei simteau nevoia unei reforme. 'Oamenii aveau o nemultumire difuza. Era o nemultumire fata de regim in mod evident, scandalul cu Arafat era inca proaspat si inflama putin spiritele. Dar oamenii au simtit ca sunt si alte motive pentru care ar trebui sa isi manifeste nemultumirea. Daca la inceput tema era unica: «Jos Guvernul, Jos Basescu, Jos Boc», intre timp mesajul s-a rafinat si a devenit mai profund.'

Timp de cateva zile, Claudiu asculta in fiecare seara ce strigau oamenii si le prelua mesajul pe care il amplifica prin portavocea de care nu se despartea. 'Am preluat mesajele de la diverse grupuri, iar oamenii si-au dat seama ca sunt acolo, ca sa ii ascult si sa ii fac auziti. Ultrasii strigau: «Criminal, stat criminal». Am incercat sa ii determin si pe ceilalti care nu simteau aceasta realitate a violentei sau abuzurilor jandarmeriei. Practic, a fost un proces de comunicare intre aceste grupuri. Am fost oarecum in mijloc si i-am facut pe toti sa imprumute din nemultumirea celorlalti. Au invatat sa cante si pentru ceilalti. A fost un proces destul de dificil.' Insa, cel mai important lucru pe care l-a obtinut a fost sa elimine injuraturile si mesajele porcoase din sloganuri, pentru a aduce decenta in transmiterea mesajelor.

Incet, incet, tot mai multi tineri s-au strans in jurul lui, formand un grup de aproape 150 de persoane, care protesteaza zilnic in fata Fantanii de langa Facultatea de Arhitectura. Profilul protestatarilor de la Arhitectura este putin schimbat fata de al celor stransi in fata Teatrului National. La Arhitectura persoanele sunt mai tinere, mai creative si nu par ca au motivatii economice, ci mai degraba politice. Sunt sensibili si la alte probleme cu care se confrunta societatea romaneasca, nu numai la cele care tin de situatia socio-economica dificila. In timp ce la Teatrul National protesteaza persoane intre doua varste care aparent au probleme financiare.

Craciun crede ca acum oamenii vor schimbarea regulilor jocului: 'Pentru ca daca ar veni opozitia la Guvernare si ar functiona la fel, vor fi la fel dezamagiti. Practic nu mai vor sa aleaga raul cel mai mic. E o revolta impotriva raului cel mai mic. Oamenii vor sa creada in institutiile statului, dar nu au motive'. Intrebat de ce oamenii si-au pierdut increderea in institutiile statului, acesta a declarat ca, intr-o democratie, presa, societatea civila, chiar si cetatenii scot la iveala ce este rau in institutiile publice. 'Ne uitam la scandalurile de coruptie, lipsa de transparenta, clientelism-nepotism. Toate acestea sunt evidente. Nu avem incredere in partide si in Parlament, care sunt de fapt motoarele democratiei. Avem incredere in institutiile in uniforma. Fie ca este vorba de Armata sau Biserica. Nu ar trebui sa ii intrebam pe cetateni de ce sunt dezamagiti, poate ar trebui intrebati de ce nu fac nimic in privinta asta.'

De la zi la zi, grupul de tineri care protesteaza alaturi de Craciun parca prinde din ce in ce mai multa viata, in ciuda temperaturii scazute de afara. In timp ce termometrele arata temperaturi de pana la minus 15 grade, tinerii scandeaza 'pentru orice ciumpalac, frigu-i afrodisiac'. Si ca o ironie la adresa tinerilor care prefera sa isi petreaca cateva ore in carciumile din centrul vechi al Bucurestiului, s-a lansat mesajul 'La Universitate, e viata de noapte'. Dar ce ii determina pe tineri sa protesteze in ciuda gerului? 'Oamenii nu vor bani, nu vor pozitii, nu vor sa devina o aripa a unui partid. Vor sa se cunoasca, sa protesteze, sa fie solidari. Am impresia ca ceea ce ii tine pe oameni in Piata, dincolo de nemultumirea fata de sistemul politic, e caldura. Caldura pe care o degaja grupul acela. Acolo suntem un nucleu de 150-200 de persoane care incepem sa ne cunoastem', a declarat Claudiu Craciun.

Pe langa faptul ca preda la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Craciun este angajat si ca expert la Comitetul Econo­mic si Social al Uniunii Europene. In urma cu doua zile, fiind prezent la lucrarile Comitetului, a fost invitat sa vorbeasca in plenul Parlamentului European, unde a prezentat motivele care i-au determinat pe romani sa iasa in strada. La final, a parasit sala in aplauzele eurodeputatilor.

×
Subiecte în articol: special