x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Protestatarii cer demisia şefilor Jandarmeriei

Protestatarii cer demisia şefilor Jandarmeriei

de Petru Zoltan    |    04 Mar 2012   •   21:00
Protestatarii cer demisia şefilor Jandarmeriei

Vineri seara, protestatarii din Piata Universitatii s-au aratat indignati de atitudinea si de abuzul jandarmilor prezenti la meciul de fotbal Romania – Uruguay, care i-au lovit si gazat pe suporterii echipei nationale. In semn de solida­ritate, tinerii din Piata Universitatii s-au dus la sediul Ministerului de Interne, cerand in mod explicit demisia conducerii Jandarmeriei Romane. Claudiu Craciun a justificat protestul din fata ministerului la portavoce prin faptul ca: "Noi am cerut in mod public demisia condu­cerii Jandarmeriei Romane pentru comportamentul abuziv inca de la inceputul protestelor si in special la meciul Romania – Uruguay. Jandarmeria Romana a ajutat nu cetatenii pasnici si niste batausi de la o firma privata". Apoi, tinerii au inceput sa scandeze: "Rusine, rusine sa va fie!".

Din cladirea fostului Comitet Central a iesit o mana de jandarmi. Sambata insa, jandarmii au incercat sa-i opreasca pe tineri, pentru ca acestia sa nu mai scandeze lozinci in fata minis­te­rului. Seful plutonului de jandarmi le-a spus ti­nerilor ca: "Am vrea sa va aducem la cu­nos­tinta faptul ca zona destinata pentru scandari este Piata Universitatii". Intrebat in ce regulament sau ordin este specificat acest lucru, jandarmul a precizat ca: "Nu scrie nicaieri. Dar s-a stabilit ca acolo puteti scanda. In orice alta parte trebuie declarata adunarea dumneavoastra, conform Legii 60". Cu toate acestea, tine­rii s-au postat in fata Internelor si au inceput sa scandeze lozinci impotriva Guvernului de la Bu­curesti: "Noi cerem democratie, nu guvern con­dus de SIE". Ultimul politician trecut pe lis­ta persoanelor non grata de catre protesta­tari este Teodor Melescanu, despre care protestatarii spun ca doar ordinul direct presedintelui Traian Basescu l-ar fi putut motiva, atat de rapid, sa accepte functia de director al SIE.

Cadou de 1 Martie
In timp ce jandarmii incercau sa-si spele imaginea impartind martisoare cu ocazia zilei de 1 Martie, manifestantii din Piata Universitatii primeau acasa amenzile primite in 14 februarie. Avocata Cerasela Barboni, una dintre persoanele amendate, a fost sunata pe telefonul mobil de un jandarm, care i-a spus ca i-a afisat procesul-verbal de amenda la usa fostei locuinte. "Pentru cateva secunde am ramas fara replica la gestul deosebit de amabil al Jandarmeriei Romane de a-mi da de stire in mod direct si natural ca numarul meu de telefon nu este o necunoscuta cuantica, iar tranzactia imobiliara a fostei mele locuinte a primit atentia cuvenita din partea autoritatilor de represiune. Cu atat mai mult cu cat mi-am rugat fostii ve­cini sa nu dea relatii despre mine.

Ca un elev mediocru prins la tabla cu fofarlica, fac eforturi disperate sa-mi aduc aminte careia dintre abaterile mele disciplinare de la regulile convietuirii cetatenesti ii este acordata o atat de mare importanta, incat sa merite efortul deplasarii din Baneasa tocmai pana in Berceni, cheltuirea unui cent pe minut si dezavuarii secretelor de stat privind ascultarea telefoanelor. Cer, cu voce pierduta, un mic indiciu: «Cat e amenda»?. «200 lei», vine replica. Aha! O suma pe masura satisfactiei celui care a dat-o. Rasuflu usurata ca m-am prins despre ce este vorba. O plimbare de o juma de ora in Centrul Civic al Capitalei de Valentine’s Day, inghitita cu greu de romanticul domn Basescu, care n-a rezonat la lozinca ad-hoc conceputa de baietii din Piata: «Base-i trist de Valentine’s, inecat in Ballentine’s»", a declarat Cerasela Barboni.

×
Subiecte în articol: special Piata Universitatii proteste